Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Μεγάλη ανταπόκριση τραπεζών για το δάνειο

Προσφορές που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει ο ΟΤΕ από τις τράπεζες για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου που θα αξιοποιηθεί στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Μεγάλη ανταπόκριση τραπεζών για το δάνειο
Προσφορές που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει ο ΟΤΕ από τις τράπεζες για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου που θα αξιοποιηθεί στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπογράφηκε με κοινοπραξία οκτώ ελληνικών και οκτώ ξένων τραπεζών για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης είναι συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο είναι διετούς διάρκειας, με δικαίωμα επέκτασης κατά ένα έτος, και το επιτόκιο θα είναι ίσο με το επιτόκιο Euribor πλέον αρχικού περιθωρίου 500 μονάδων.

Ο ΟΤΕ σκοπεύει να αντλήσει αρχικά μόνο το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 και λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2011. Το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα παραμείνει διαθέσιμο για τον όμιλο ΟΤΕ ως πιστωτική γραμμή ασφαλείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Τσαμάζ, ανέφερε: "Η σημαντική ζήτηση που εκδηλώθηκε για το κοινοπρακτικό δάνειο του ΟΤΕ, με προσφορές ποσών άνω του 1 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα του ΟΤΕ να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο λειτουργικό και οικονομικό του περιβάλλον. Η απρόσκοπτη πρόσβαση του ΟΤΕ σε χρηματοδότηση από τις αγορές αφενός αποδεικνύει ότι ο όμιλος ΟΤΕ μπορεί αυτόνομα να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες και αφετέρου είναι αναγνώριση των προοπτικών των δυναμικών ελληνικών εταιρών".

Καλή είδηση για τον ΟΤΕ, και όχι μόνο

Η επιτυχία με την οποία στέφθηκε η προσπάθεια του Οργανισμού για τη συμφωνία του δανεισμού του είναι μια ιδιαίτερα θετικά είδηση, δεδομένης και της γενικότερη οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα, η οποία έχει δημιουργήσει στις ελληνικές επιχειρήσεις σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω δανεισμού.

Δεδομένου του περιβάλλοντος, η έκδοση του μεγαλύτερου κοινού ομολογιακού δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από ελληνική επιχείρηση, θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον όμιλο ΟΤΕ, ενώ εκτιμάται ότι είναι και μια καλή είδηση για τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη για αλλαγή κλίματος σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το διετές Credit Default Swap (ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου) του ΟΤΕ μειώθηκε σημαντικά από τις 550 μονάδες βάσης, έναν μήνα πριν, στις 270 και αυτό μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στη δανειοληπτική ικανότητά του.

Επίσης, με την κίνηση αυτή, ο Οργανισμός μειώνει τον συνολικό δανεισμό του.

Το ομολογιακό δάνειο

Το ομολογιακό δάνειο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου, είχε συναφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 και είχε χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανείου (bridge facility), που είχε συναφθεί τον Νοέμβριο του 2007 για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE από την ΟΤΕ Α.Ε. Το κόστος της συνολικής εξαγοράς είχε ανέλθει σε 2,85 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν καλυφθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ από το βραχυπρόθεσμο δάνειο και κατά 750 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΤΕ.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα ο Οργανισμός έχει επαναγοράσει ομολογίες αξίας περίπου 130 εκατ. από την παραπάνω έκδοση του ομολογιακού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, ο ΟΤΕ θα χρησιμοποιήσει:
-Περίπου 600 εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό δάνειο που μόλις εξασφάλισε
-330 εκατ. ευρώ από τη γραμμή ανακυκλούμενης πίστωσης που έχει στη διάθεσή του.
-Και το υπόλοιπο θα δοθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΕ λήγει και άλλο ομολογιακό το 2011.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα αρχικά σενάρια, προέβλεπαν τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ, όμως η θετική ανταπόκριση των τραπεζών στο αίτημα του ΟΤΕ και οι ανάγκες για αναχρηματοδότηση επόμενων εκδόσεων, οι οποίες έχουν μεταγενέστερη ωρίμανση, όπως και η οφειλή των 129,8 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ για το πρόγραμμα εθελουσίας την περίοδο 2005 - 2006, οδήγησαν σε διεύρυνση των προς άντληση κεφαλαίων.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο λήγει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2005, όπως και άλλες δύο εκδόσεις: μία των 600 εκατ. ευρώ με ωρίμανση το 2015 και μία 900 εκατ. ευρώ με λήξη το 2016.

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στην έκδοση του κοινοπρακτικού δάνειου είναι οι εξής: FG Eurobank, ΑLPHA BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, BARCLAYS BANK PLC., Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Intesa San Paolo SpA, Morgan Stanley International Limited, HSBC Bank Ρlc., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Bank of America - Merrill Lynch, Τράπεζα Κύπρου, BNP Paribas, Citibank International, Deutsche Bank, Τράπεζα Αττικής και Μarfin Eγνατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v