Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Δεν "τα βρήκαν" για τις συλλογικές συμβάσεις

Περίπου 23 εκατ. χώρισαν τη διοίκηση του ΟΤΕ και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι ύστερα από έναν χρόνο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Δεν τα βρήκαν για τις συλλογικές συμβάσεις
Απόσταση περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ χώρισε τη διοίκηση του ΟΤΕ και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι ύστερα από έναν χρόνο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς η πρόταση της διοίκησης δεν είχε θερμή υποδοχή από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έθεσε θέμα μείωσης των μισθών, όπως είχε ζητηθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης με την επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου και από τον έτερο μεγαλομέτοχο, τη γερμανική Deutsche Telekom, αλλά πρότεινε στους εργαζομένους του Οργανισμού ουσιαστικά πάγωμα των μισθών τους στα σημερινά επίπεδα έως το 2013, ζητώντας τους:

• Την κατάργηση της καθημερινής 30λεπτης υπερωρίας για την προθέρμανση των αυτοκινήτων.
• Την αμοιβή της υπερεργασίας όπως ισχύει για όλους τους εργαζομένους στην Ελλάδα και όχι με το διπλάσιο ποσοστό.
• Το πάγωμα των μισθών στα σημερινά επίπεδα για δύο χρόνια (μηδενική αύξηση και πάγωμα της αυτόματης ετήσιας αναπροσαρμογής 2,2% λόγω ωρίμανσης).

Με την υλοποίηση των προτάσεων αυτών η διοίκηση του ΟΤΕ υπολόγιζε ότι θα επιτύγχανε υπολογίσιμη εξοικονόμηση της τάξεως των 23 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ όπως υποστηρίζει δεν θα ήταν δυσβάσταχτες οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους, όπως συμβαίνει ήδη στους περισσότερους κλάδους.

Η κατάργηση των ωριμάνσεων το μεγάλο αγκάθι

Από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις ούτε για την κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης ούτε και για τη μείωση της αμοιβής υπερεργασίας.

Το σημείο όμως στο οποίο οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ εμφανίζονται αμετακίνητοι είναι το πάγωμα των αυτόματων αναπροσαρμογών, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ήταν σύμφωνοι με τις μηδενικές αυξήσεις. Εξάλλου, πρόκειται για την πρόταση με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους εργαζομένους, αφού με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης η εξοικονόμηση για τον ΟΤΕ θα φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ το έτος.

Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΤΕ, με επιστολή της προς το προσωπικό της εταιρίας, σημειώνει ότι οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε όλους τους τομείς της λειτουργίας που επηρεάζουν το κόστος, προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον ανταγωνισμό και να σταματήσει την πτώση των εσόδων.

Στόχος μας, αναφέρει, στις διαπραγματεύσεις ήταν να βρεθεί μια λύση η οποία θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει ουσιαστικά τους εργαζομένους. Γι’ αυτό και περιορίσαμε τις αρχικές μας απαιτήσεις σημαντικά, καταλήγει.

Να θυμίσουμε ότι κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές στον κατάλογο αιτημάτων που είχε καταρτιστεί από την πλευρά της διοίκησης περιλαμβανόταν και πρόταση για δυνατότητα να προχωρά σε απολύσεις για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.

Με την αλλαγή ηγεσίας στον ΟΤΕ το φθινόπωρο η σχέση ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους φάνηκε να εξομαλύνεται, μετά την εκρηκτική περίοδο Βουρλούμη. Μάλιστα, οι δύο πλευρές πριν από λίγες ημέρες δήλωσαν έτοιμες για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του παγώματος των ωριμάνσεων.

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι πρόκειται να ακολουθήσει. Όμως φαίνεται ότι και τα δύο μέρη σκληραίνουν τη στάση τους. Από την πλευρά της, η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί τους εργαζομένους σε αγωνιστική ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ και η διοίκηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει όσον αφορά στις προτάσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v