Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Στην κυβέρνηση το "μπαλάκι" για μείωση μισθών

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιτύχει τη μείωση των μισθών του προσωπικού του ΟΤΕ θα αναμένει η διοίκηση του Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για μείωση μισθών
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιτύχει τη μείωση των μισθών του προσωπικού του ΟΤΕ θα αναμένει η διοίκηση του Οργανισμού, η οποία διαμηνύει στο υπουργείο Οικονομικών τα σοβαρά κωλύματα που καθιστούν, για την ίδια, σχεδόν αδύνατη την επίτευξη αυτού του στόχου.

Από τη μία επισημαίνεται ότι ο ΟΤΕ δεν είναι ΔΕΚΟ, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματα η περικοπή των μισθών όπως γίνεται ήδη στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ με δεδομένο ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού έχει ισχύ νόμου η ίδια δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών του προσωπικού, αφού κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει είτε με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων είτε με νομοθεσία η οποία να αλλάζει τον προηγούμενο νόμο.

Η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί και η ίδια τη μείωση του κόστους προσωπικού, αφού κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον Οργανισμό να είναι πολύ περισσότερο ανταγωνιστικός. Άλλωστε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ προχώρησε ήδη σε περικοπή των δικών του απολαβών κατά 15%, καθώς και σε γενναίες περικοπές στα μπόνους και στα λοιπά οικονομικά προνόμια των υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να δώσει το στίγμα των προθέσεών της.

Γνωρίζοντας όμως ότι τη μείωση αυτή δεν μπορεί να την επιβάλει η διοίκηση του ΟΤΕ, ξεκαθαρίζει τη στάση της αφήνοντας την κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά λαμβάνοντας τις αποφάσεις αλλά και αναλαμβάνοντας το κόστος τους.

Κάθετη άρνηση από τους εργαζομένους

Η περικοπή των μισθών του προσωπικού προσκρούει στην κάθετη άρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων αρνείται κάθε συζήτηση επ’ αυτού, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σφοδρή αντίδραση από τη βάση των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει με τη διοίκηση έχει γίνει δεκτό να υπάρξει εξορθολογισμός του κόστους με την περικοπή ορισμένων επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές, χωρίς όμως πάγωμα των αυτόματων ωριμάνσεων. Από τη μείωση των επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει ένα υπολογίσιμο όφελος της τάξης των 40 εκατομμυρίων ετησίως, συνεισφέροντας στη μείωση του κόστους προσωπικού, που έχει αναρριχηθεί εκ νέου στο 37%, με τα οποία οφέλη της εθελούσιας εξόδου του 2005 να έχουν εξανεμιστεί.

Οι δύο πλευρές είχαν έρθει ουσιαστικά σε συμφωνία και αναμενόταν η επικύρωσή της με υπογραφή της σύμβασης που θα είχε ισχύ για το 2010 και το 2011, ωστόσο φαίνεται ότι στη διαδικασία προέκυψαν προβλήματα και η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα καθορίσει τη στάση της εκ νέου έπειτα από συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Σοβαρές εκκρεμότητες

Μεταφέροντας τον… πονοκέφαλο της μείωσης των μισθών του προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έχει λύσει ασφαλώς και όλα της τα προβλήματα, αφού έχει μια σειρά σοβαρές εκκρεμότητες να αναμένουν τη λύση τους. Κατ’ αρχάς, ανοιχτό παραμένει το θέμα των σχέσεων με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, που εξακολουθούν να είναι προβληματικές. Από την πλευρά του ΟΤΕ επισημαίνεται με έμφαση ότι είναι ουσιαστικά αδύνατη η άσκηση εμπορικής πολιτικής, καθώς σχεδόν όλα τα προϊόντα που αποφασίζει να βγάλει στην αγορά ο ΟΤΕ «κόβονται», ενώ ακόμη και όσα περνούν τις εξετάσεις χάνουν τη… χρονιά, αφού οι αποφάσεις της επιτροπής εκδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση την ώρα όπου ο ανταγωνισμός ασκεί ευέλικτη και ελεύθερη εμπορική πολιτική.

Διεθνείς επενδύσεις

Αποφάσεις θα κληθεί να λάβει σύντομα η διοίκηση του ΟΤΕ και σε δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις επενδύσεις του στο εξωτερικό, αφού το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει τόσο για την υπόθεση πώλησης της Telecom Serbia όσο και για τη Romtelecom όπου θα πρέπει να αποφασιστεί αν ο ΟΤΕ θα εξαγοράσει ή όχι το ποσοστό που πουλά η κυβέρνηση της χώρας. Σύμβουλοι τους οποίους έχει προσλάβει η διοίκηση του ΟΤΕ διερευνούν και τις δύο περιπτώσεις και αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αφού ειδικά στην περίπτωση της Telecom Serbia οι εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά στον επόμενο μήνα.

Μέσα στον Φεβρουάριο λήγουν όμως και ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ και ο ΟΤΕ, του οποίου τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 900 εκατομμύρια, θα πρέπει είτε να αναζητήσει στις αγορές ποσά της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ είτε να αναχρηματοδοτήσει τις ομολογίες μέσω της Deutsche Telekom. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σε περίπτωση όπου κριθεί ασύμφορος ο δανεισμός από τις αγορές.

Εξελίξεις και για την τηλεόραση

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις στην υπόθεση της δορυφορικής τηλεόρασης όπου ο ΟΤΕ φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Πιθανόν η υπηρεσία να λανσαριστεί μέσα στον Φεβρουάριο, χωρίς όμως να αποκλείεται και μικρή χρονική παράταση.

Πάντως, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι απαντήσεις της Νova στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία έχει προσφύγει ο ΟΤΕ για το κλείδωμα των τηλεοπτικών καναλιών ελεύθερης μετάδοσης, τα οποία ο Οργανισμός επιθυμεί να ενσωματώσει στο conn-x TV, όμως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι εφικτό λόγω των συμφωνιών που υπάρχουν με τη Nova. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να αποφασίσει αν η Nova έχει την υποχρέωση να διαθέσει και σε ανταγωνιστική δορυφορική πλατφόρμα περιεχόμενο που μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με ελεύθερο επίγειο σήμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΟΤΕ προχωρά σε εμπλουτισμό του περιεχομένου του conn-x TV, το οποίο έως τώρα, παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί, δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v