Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Επιμένει η ΕΕΤΤ για ρύθμιση στη σταθερή

Αποφασισμένη να διατηρήσει εντός ρυθμιστικού πλαισίου την αγορά σταθερής τηλεφωνίας είναι η ΕΕΤΤ. Δεν συμμερίζεται την άποψη του ΟΤΕ ότι θα πρέπει να εξέλθει από το καθεστώς ρύθμισης.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Επιμένει η ΕΕΤΤ για ρύθμιση στη σταθερή
Αποφασισμένη να διατηρήσει εντός ρυθμιστικού πλαισίου την αγορά σταθερής τηλεφωνίας είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων, η οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του ΟΤΕ ότι στην συγκεκριμένη αγορά οι ανταγωνιστές του είναι ισχυροί και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξέλθει από το καθεστώς ρύθμισης και τα τιμολόγια να διαμορφώνονται ελεύθερα.

Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2011, με αντικείμενο με τον ορισμό, την ανάλυση του επιπέδου ανταγωνισμού και τις προτεινόμενες κανονιστικές υποχρεώσεις για τις αγορές αστικών/υπεραστικών κλήσεων και κλήσεων προς μη γεωγραφικούς αριθμούς (κινητά).

Παράλληλα η Επιτροπή κατέθεσε και την πρότασή της με την οποία προτείνει να παραμείνει ο ΟΤΕ ως έχων Σημαντική Ισχύ (ΣΙΑ) στις δύο σχετικές αγορές και να εξακολουθεί να υπόκειται σε σειρά ρυθμιστικών υποχρεώσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

-Υποχρέωση ελέγχου τιμών και κοστολόγησης

-Υποχρέωση λογιστικού διαχωρισμού για όλες τις κλήσεις

-Υποχρέωση μη διακριτικής μεταχείρισης για όλες τις κλήσεις

-Υποχρέωση διαφάνειας για όλες τις κλήσεις

-Υποχρεώσεις σχετικά με την αλληλένδετη πώληση προϊόντων στη λιανική

Γκρίνια από τον ΟΤΕ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρόταση της ΕΕΤΤ δεν ικανοποιεί την επιθυμία του ΟΤΕ για άρση της ρύθμισης ειδικά στην αγορά της σταθερής. Είναι ένα αίτημα που προβάλλεται εδώ και καιρό από την πλευρά της εταιρείας με σκληρή μάλιστα κάποιες φορές γλώσσα αφού καταλογίζεται στην Επιτροπή μεροληπτική στάση σε βάρος του ΟΤΕ που έχει ως συνέπεια να μην μπορεί ο Οργανισμός να ασκήσει ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική σε μια αγορά που οι εναλλακτικοί πάροχοι κινούνται με ταχύτητα και ευελιξία.

Να σημειωθεί ότι Γ’ τρίμηνο του 2010 οι δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψαν την απώλεια περισσότερων από 120.000 PSTN και ISDN γραμμών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από πλευράς Οργανισμού οι μη ανταγωνιστικές τιμές που επιβάλει η Ρυθμιστική Αρχή (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ επιδεινώνουν για την εταιρεία τις ήδη αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες.

Μελέτη της ΕΕΤΤ

Η πρόταση της ΕΕΤΤ συνοδεύεται από αναλυτική μελέτη των εν λόγω αγορών όπου ειδικά για την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας τονίζεται πως παρότι το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ, αναφορικά με τον όγκο της κίνησης έχει μειωθεί από το 2005 έως το 2009, παρατηρείται μία τάση σταθεροποίησης αφού όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στις μεν αστικές κλήσεις το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ παρουσιάζει φθίνων ρυθμό μείωσης, ενώ το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ στις υπεραστικές κλήσεις παρουσιάζει ακόμα και αύξηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ συνολικά σε αστικές και υπεραστικές κλήσεις το 2005 ήταν στο 73,2% στην συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς για σταθεροποιηθεί και να διαμορφωθεί το 2008 και το 2009 στο 68%.

Αναφερόμενη στην αγορά των μη γεωγραφικών αριθμών η ΕΕΤΤ τονίζει ότι 2009 είναι πολύ υψηλό και ανέρχεται σε 81,4% (με αναφορά στον όγκο της κίνησης δηλ. λεπτά ομιλίας).

Στην ανάλυση της ΕΕΤΤ αναφέρεται ότι τα υψηλά και σχετικά σταθερά μερίδια αγοράς του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μια σειρά εναλλακτικών έχουν βρεθεί ήδη εκτός αγοράς δεν παρέχουν καμία ένδειξη ότι οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα βελτιώσουν σημαντικά τη θέση τους στην αγορά.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της ΕΕΤΤ αναφέρεται ότι ο ΟΤΕ μπορεί πιθανόν να χρησιμοποιήσει την ισχύ του στην αγορά για να χρεώσει υψηλότερα λιανικά τέλη εάν οι κλήσεις τερματίζουν στο δίκτυο ενός εναλλακτικού παρόχου σε σύγκριση με κλήσεις που τερματίζουν στο δίκτυο του ΟΤΕ. Μια τέτοια στρατηγική, τονίζεται θα μπορούσε να εφαρμοστεί προκειμένου να παρέχεται κίνητρο στους τελικούς χρήστες να εγγράφονται συνδρομητές στον ΟΤΕ αντί σε κάποιον εναλλακτικό πάροχο.

Επίσης, όσον αφορά στις αστικές και υπεραστικές κλήσεις, η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι μια ακόμη πιθανότερη στρατηγική του ΟΤΕ θα ήταν η υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής εμπορικής πρακτικής/στρατηγικής μέσω ληστρικής τιμολόγησης ή συμπίεσης τιμών, που θα οδηγούσε στον περιορισμό του ανταγωνισμού ή ακόμη και στην εξαφάνιση των ανταγωνιστών του από την αγορά. Ακόμη πιθανότερο, σημειώνει η Επιτροπή, είναι να προσφέρει ο ΟΤΕ συνδεδεμένες τις υπηρεσίες φωνής με προϊόντα υψηλότερης αξίας και να δημιουργήσει συμπίεση περιθωρίου σε όλο το εύρος του συνδυαστικού πακέτου.

Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπόκειται σε ex ante (εκ των προτέρων) ρύθμιση.

Η ΕΕΤΤ προτείνει επίσης να διατηρηθεί η υποχρέωση του ΟΤΕ να κοινοποιεί στην ίδια για έγκριση προτεινόμενες τιμολογιακές αλλαγές (συνοδευόμενες από όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το σχετικό έλεγχο συμμόρφωσης του ΟΤΕ) είτε αυτές αφορούν μεταβολές στη λιανική τιμή είτε μεταβολές σε τέλη παρακράτησης. Στην πρόταση αναφέρεται επίσης ότι τα τιμολόγια του ΟΤΕ δεν μπορούν να εφαρμοστούν πριν την απόφαση της ΕΕΤΤ επί αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v