Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Τσαμάζ: Μια ασφαλής λύση από Δημόσιο και D.T.

Με μία ασφαλή, εκ των έσω, επιλογή το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Τelekom έλυσαν τον γρίφο της επιλογής νέας διοίκησης για τον ΟΤΕ, ζήτημα που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για περισσότερο από έξι μήνες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μ. Τσαμάζ: Μια ασφαλής λύση από Δημόσιο και D.T.
Με μία ασφαλή, εκ των έσω, επιλογή το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Τelekom έλυσαν τον γρίφο της επιλογής νέας διοίκησης για τον ΟΤΕ, ζήτημα που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για περισσότερο από έξι μήνες, υποχρεώνοντας τους δύο μεγαλομετόχους σε υπολογισμό δυνάμεων για το ποιος έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις που αφορούν στον ΟΤΕ και στο μέλλον του.

Η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote κ. Μιχάλη Τσαμάζ προκειμένου να αντικαταστήσει τον κ. Παναγή Βουρλούμη στη θέση της ηγεσίας του ΟΤΕ δείχνει ότι οι δύο πλευρές επέλεξαν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στη μεταξύ τους σχέση. Ωστόσο, πρόκειται για μία νίκη της γερμανικής πλευράς, η οποία επέβαλε την άποψή της ότι στη θέση του κ. Βουρλούμη θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο από το εσωτερικό της εταιρίας που να έχει καλή γνώση αυτής.

Να θυμίσουμε ότι το όνομα του κ. Τσαμάζ ήταν από τα πρώτα που προτάθηκαν στη διαπραγμάτευση, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας στον ΟΤΕ. Τότε όμως, ανεπισήμως πάντα, η ελληνική πλευρά εξέφραζε την άποψη ότι στη θέση αυτή θα έπρεπε να μπει ένα νέο πρόσωπο, εκτός ΟΤΕ, που πλέον των άλλων θα συμβόλιζε και τον απογαλακτισμό του Οργανισμού από την εποχή Βουρλούμη, του μάνατζερ με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση διατηρούσε εκρηκτική σχέση.

Η θέση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή από την Deutsche Τelekom και μπροστά στον ορατό κίνδυνο ο ΟΤΕ να περάσει σε καθεστώς δυαρχίας το ελληνικό δημόσιο συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ.

Η απειλή της δυαρχίας υποχρέωσε το Δημόσιο σε συμφωνία

Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούσαν, τότε θα όριζαν η κάθε μία από ένα πρόσωπο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος θα οριζόταν από το Δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα ήταν επιλογή της Deutsche Τelekom. Σε μια τέτοια εξέλιξη οι εκτελεστικές αρμοδιότητες του Δ.Σ. του ΟΤΕ θα εκχωρούνταν σε εκτελεστική επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχαν τέσσερα μέλη, δύο από το Δημόσιο και δύο από την Deutsche Τelekom.

Η επιτροπή θα λάμβανε τις αποφάσεις της πλειοψηφικά, ωστόσο σε περιπτώσεις ισοψηφίας ο διορισμένος από τη γερμανική εταιρία διευθύνων σύμβουλος θα είχε διπλή ψήφο, οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η D.T. με ευκολία θα μπορούσε να περάσει τις αποφάσεις που θα ήθελε.

Με τα δεδομένα αυτά, το Δημόσιο υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε συμβιβασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της το ελληνικό δημόσιο σταμάτησε να έχει ουσιαστικά ρόλο στη διοίκηση του ΟΤΕ.

"Καυτή" ατζέντα για τη νέα διοίκηση

Η νέα λοιπόν διοίκηση του ΟΤΕ υπό τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της από την 3η Νοεμβρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν κυρίως σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το προσωπικό. Ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ έχει εκ των έσω γνώση των προβλημάτων που απασχολούν τον Οργανισμό καθώς ως στενός συνεργάτης του κ. Παναγή Βουρλούμη χειριζόταν ήδη σημαντικό αριθμό τους.

Η διαφορά είναι ότι στο εξής θα είναι ο ίδιος που θα χαράσσει τη γραμμή που θα ακολουθεί η εταιρία σε μείζονα ζητήματα και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν σε καίρια θέματα που αφορούν π.χ. στον αριθμό του προσωπικού, στους όρους εργασίας ή στις αμοιβές των εργαζομένων η νέα διοίκηση θα ακολουθήσει τη σκληρή τακτική της περιόδου Βουρλούμη ή, εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν τα σχετικά περιθώρια, θα δείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και ευελιξία.

Να θυμίσουμε πως στον ΟΤΕ δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας για τη χρονιά που διανύουμε γιατί η διοίκηση και οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν καταφέρει να βρουν σημείο επαφής και να φτάσουν σε συμφωνία. Οι προτάσεις -υπό μορφή τελεσιγράφου- της διοίκησης δεν είχαν γίνει δεκτές από την πλευρά των εργαζομένων, με αποτέλεσμα, παρότι η χρονιά πλησιάζει στη λήξη της, να υπάρχει ΣΣΕ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ζητήσει από τους εργαζομένους να συναινέσουν σε:

-Πάγωμα των μισθών για τα έτη 2010 και 2011.

-Κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών (χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις).

-Κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού ΟΤΕ που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό (άρθρα 35 έως 44) και καθιερώνουν προνομιακές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στις άδειες και στους λόγους και στη διαδικασία των απολύσεων - παραιτήσεων του προσωπικού αυτού.

- Τροποποίηση των διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου, προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της διαδικασίας και της ταχύτερης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.

-Αλλαγές σε θέματα που αφορούν στο καθεστώς των υπερωριών.

Επιπλέον, από την πλευρά της διοίκησης, ετίθετο ζήτημα επιτακτικής ανάγκης για τη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ προκειμένου να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Η πρόταση αναφερόταν σε μείωση του προσωπικού με ευπρεπείς όρους, που καμία σχέση δεν θα είχαν με τους ηγεμονικούς όρους που προέβλεπε η εθελουσία του 2005 για όσους συμμετείχαν τότε σε αυτήν.

Τα ζητήματα αυτά είχαν προκαλέσει σοβαρή κόντρα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ που το τελευταίο διάστημα είχαν διαρρήξει τους δεσμούς επικοινωνίας, με αποτέλεσμα η λύση να μην είναι ορατή ούτε ως μελλοντική προοπτική.

Η επιλογή του κ. Τσαμάζ από την πλευρά των εργαζομένων έγινε δεκτή με ικανοποίηση αφού, όπως αναφέρουν, πρόκειται για στέλεχος του ομίλου ΟΤΕ που διαθέτει διοικητική πείρα και γνωρίζει τον ΟΤΕ καλά. Βέβαια, όπως σημειώνουν με νόημα συνδικαλιστές του Οργανισμού, οι διαφορές ανάμεσα στον ΟΤΕ και στην Cosmote σε επίπεδο λειτουργίας και νοοτροπίας είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο οι δύο εταιρίες είναι μέλη ενός κοινού ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v