Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Δύο ξένοι στην ίδια… εταιρία

Η "πρόχειρη" συμφωνία Αλογοσκούφη και οι διαφορετικοί στόχοι κυβέρνησης-Γερμανών οδηγούν τον ΟΤΕ σε αδιέξοδο. Το νέο "ανακάτεμα της τράπουλας" θα κρίνει το "στοίχημα" της μετοχής του Οργανισμού.

ΟΤΕ: Δύο ξένοι στην ίδια… εταιρία
Η "πρόχειρη" συμφωνία Αλογοσκούφη και οι διαφορετικοί στόχοι κυβέρνησης - Γερμανών οδηγούν τον Οργανισμό σε αδιέξοδο - Όλα δείχνουν ότι θα ανακατευτεί και πάλι η τράπουλα και από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό θα κριθεί το στοίχημα της μετοχής.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ στις 4 Νοεμβρίου δεν αναμένεται να εντυπωσιάσουν κανέναν και αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί στο ταμπλό της Σοφοκλέους μέσα από τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής.

Μάλιστα, όλα δείχνουν πως μετά το χλομό πρώτο εξάμηνο το γ΄ τρίμηνο θα είναι ακόμη χειρότερο. Προβλέπονται λοιπόν:

1. Συνέχιση στη μείωση μεριδίων αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς ο Οργανισμός δεν μπορεί να μειώσει τα τιμολόγιά του (λόγω της ΕΕΤΤ) και η οικονομική κρίση στέλνει συνεχώς πελάτες στον ανταγωνισμό.

2. Σημαντικό ποσοστό πτώσης (μάλλον διψήφιο) στην κινητή τηλεφωνία εξαιτίας όχι των μεριδίων αγοράς (εκεί η Cosmote τα πηγαίνει περίφημα) αλλά του σκληρού ανταγωνισμού στα τιμολόγια και των επιπτώσεων από την ύφεση.

3. Η RomTelecom στη Ρουμανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μια δύσκολη αγορά, ωστόσο εκεί οι περικοπές στο κόστος είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν.

H Deutsche Bank, ειδικότερα, εκτιμά ότι στο γ΄ τρίμηνο η κάμψη του κύκλου εργασιών στον όμιλο θα διαμορφωθεί κοντά στο 9% (από 1,517 δισ. σε 1,382 δισ.) και των καθαρών κερδών γύρω στο 40% (από τα 163 στα 94 εκατ. ευρώ).

Γκρίζα επίσης αναμένονται τα νέα και όσον αφορά στις ταμειακές ροές, καθώς η βεβαιότητα του παρελθόντος ότι ο ΟΤΕ θα είναι σε θέση να παράγει θετικές ταμειακές ροές έχει μετατραπεί σε ζητούμενο. Γι’ αυτό, άλλωστε, η διοίκησή του δηλώνει πρόθυμη να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στην Telekom Srbija, αφού η είσπραξη κάποιων εκατοντάδων εκατ. ευρώ στις μέρες μας είναι ευλογία, προκειμένου να υλοποιηθεί το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

"Ανακατεύεται και πάλι η τράπουλα"…

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα για τον Οργανισμό δεν είναι τόσο αυτή καθεαυτήν η επιδείνωση των αποτελεσμάτων του, όσο η αδράνεια που συνεχίζει να παρατηρείται στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, ο Οργανισμός "παλεύει με κατεβασμένα χέρια" λόγω των αποφάσεων και των περιορισμών που του επιβάλλει η Αρχή.

Όσον αφορά στον περιορισμό του κόστους, το τοπίο είναι ομιχλώδες. Ούτε οι (έχοντες την κατοχύρωση του νόμου) εργαζόμενοι δέχονται περικοπές, ούτε η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να ενισχύσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (μέσω των ασφαλιστικών ταμείων).

Και πέραν αυτών, στο κομμάτι του management, εκτός από τις όποιες ελληνογερμανικές "τριβές" που έχουν προκύψει λόγω διαφορετικών αντιλήψεων, το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Telekom δεν μπορούν εδώ και πολύ καιρό να αποφασίσουν ούτε καν για το ποιος θα είναι ο επόμενος διοικητής του ΟΤΕ!

Όπως φαίνεται, οι δύο βασικότεροι μέτοχοι έχουν διαφορετική αντίληψη για το πώς θέλουν το μέλλον του Οργανισμού. Οι Γερμανοί θα ήθελαν να έχουν μια εταιρία που να δουλεύει όπως στη χώρα τους και ειδικότερα προς όφελος των συμφερόντων της Deutsche Telekom. Αντίθετα, στο ελληνικό δημόσιο θα προτιμούσαν ο ΟΤΕ να αποτελεί μία ακόμη από τις τόσες άλλες ΔΕΚΟ, με τους Γερμανούς να περιορίζονται στα επουσιώδη. Πρόκειται, δηλαδή, για "δύο ξένους μέσα στην ίδια πόλη", ή καλύτερα για δύο ξένους μέσα στην… ίδια εταιρία.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου θα τεθεί και πάλι το θέμα για το ποιος τελικά θα είναι το "μόνο αφεντικό" στον Οργανισμό, οπότε θα υπάρξουν τρία σενάρια:

Πρώτον, οι Γερμανοί μέσα από την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού που σήμερα κατέχει το Δημόσιο και στη συνέχεια -ενδεχομένως- μέσα από δημόσια πρόταση στο Χ.Α. να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Δεύτερον, το ελληνικό δημόσιο μέσω της επαναγοράς του ποσοστού των Γερμανών (προφανώς σε χαμηλότερο τίμημα από τα 26 ευρώ, αλλά με τι λεφτά;) να αναλάβει και πάλι τα ηνία.

Και τρίτον, η συνέχιση με μικτή διοίκηση, η οποία όμως θα είναι βασισμένη σε μία νέα συμφωνία μεταξύ των δύο μετόχων (ήδη ο κ. Βουρλούμης φέρεται να έχει παραδεχτεί πως η συμφωνία επί Γιώργου Αλογοσκούφη έγινε πρόχειρα και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο από τον τέως υπουργό όσο και αυτήν των Γερμανών).

Την όλη υπόθεση βέβαια την έχουν αντιληφθεί και οι συνδικαλιστές που -υπερβαίνοντας, είναι αλήθεια, τον θεσμικό τους ρόλο- ουσιαστικά καλούν τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας στην οποία εργάζονται… να πάει σπίτι του (go home).

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: "Η Deutsche Telekom αυτόν τον OTE αγόρασε, γνωρίζοντας ποιες ήταν οι εργασιακές σχέσεις, ποιοι ήταν οι νόμοι της χώρας και ποιοι ήταν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορούν να έρχονται τώρα έπειτα από έναν χρόνο και να λένε: 'Εμείς θέλουμε να είναι οι εργαζόμενοι και λιγότεροι και με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και με λιγότερους μισθούς'.

Τέλος, εάν η επένδυση αυτή δεν τους βγαίνει, δεν τους εμποδίζει κανείς να αποχωρήσουν και να αφήσουν τον ΟΤΕ στους Έλληνες (εννοούν προφανώς το ελληνικό δημόσιο, αλλά με ποια λεφτά δεν διευκρινίζουν), όπως και στο παρελθόν, να τον επεκτείνουν ακόμα περισσότερο".

Και το κρίσιμο ερώτημα

Ο υπό παραίτηση πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Παναγής Βουρλούμης δήλωσε πρόσφατα ότι "η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία στο Χ.Α. για όποιον ξέρει να περιμένει", ωστόσο για να μετατραπεί αυτή η... ευκαιρία σε "γκολ" θα πρέπει πολλά από τα παραπάνω να αλλάξουν, και μάλιστα χωρίς πολλές-πολλές καθυστερήσεις!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v