Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εθνικός» καταλύτης στο ταμπλό

Πώς φτιάχνει το κλίμα για Ελλάδα από την κάλυψη ΑΜΚ και ΜΟΔ της ΕΤΕ και το εγχείρημα επανόδου στην αγορά αναχρηματοδότησης. Πίεση και κίνητρο στις υπόλοιπες τράπεζες να αξιοποιήσουν το καλό κλίμα.

«Εθνικός» καταλύτης στο ταμπλό
Αλλαγή κλίματος για το τραπεζικό σύστημα και εν συνεχεία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η επιτυχής κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, αυξηση και μετατρέψιμο ομολογιακό καλύφθηκαν χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές, όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νεοεισερχόμενος επενδυτής που θα έχει τιμή κτήσης χαμηλότερη από 7 ευρώ περίπου. 

Το Δημόσιο που διέθετε πρώτο δικαίωμα προτίμησης για αδιάθετες μετοχές (πριν από την προεγγραφή) το άσκησε καλύπτοντας το 2% της ΑΜΚ και του ΜΟΔ τοποθετώντας 37 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι εφοπλιστές και το Qatar τοποθετήθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ αγοράζοντας δικαιώματα και όχι αδιάθετες μετοχές κρίνεται από χρηματιστές ως σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα θεωρείται θετικός οιωνός για μελλοντικά εγχειρήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης από άλλες τράπεζες.

Ταυτόχρονα, η απόφαση της ΕΤΕ να μεταθέσει χρονικά τη διάθεση του 20% της Finansbank στις αρχές του νέου έτους δείχνει την ευχέρεια που υπήρξε για την κάλυψη, καθώς ο όμιλος δεν χρειάστηκε να επιστρατεύσει το «τυρί» της άμεσης διάθεσης μετοχών και της τουρκικής θυγατρικής του, που αποτελεί και θα αποτελεί για τα επόμενα χρόνια το πιο κερδοφόρο κομμάτι του.

Η συγκέντρωση του 1,8 δισ. ευρώ στην τρέχουσα, ιδιαίτερα δυσχερή, οικονομική συγκυρία είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πρώτη έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία.

«Όταν το risk premium για μετοχές μειώνεται, ακολουθεί αργά ή γρήγορα αντίστοιχη μείωση και για τα ομόλογα, εφόσον η χώρα συνεχίζει να πληροί τους όρους του μνημονίου», εκτιμά κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες το κλίμα για την Ελλάδα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Το επόμενο στοίχημα για την ΕΤΕ και την ελληνική οικονομία είναι η επάνοδός της στις διατραπεζικές αγορές.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργούνται επαφές με ξένες τράπεζες ώστε να ανοίξουν, αν είναι δυνατόν και πριν από το τέλος του χρόνου, γραμμές δανεισμού με ενέχυρο ομόλογα ή έκδοση καλυμμένων ομολογιών.

Ο συνδυασμός της υποχώρησης του risk premium και της ορατής επανόδου της ΕΤΕ στη repo-market εξηγεί και την άνοδο των τιμών των ομολόγων, κοντινής κυρίως λήξης το προηγούμενο διάστημα.

Τη σκυτάλη από την Εθνική καλούνται πλέον να λάβουν οι υπόλοιπες τράπεζες και να «κεφαλαιοποιήσουν» την αναστροφή του κλίματος για την Ελλάδα επί το θετικότερον.

«Στη σκιά του εγχειρήματος της ΕΤΕ οι συζητήσεις και οι επαφές δεν σταμάτησαν αλλά σταθεροποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις ουσιαστικής προόδου», αναφέρει στο Euro2day στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής ξένης τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να τρέξουν εξελίξεις.

Συγχώνευση μεταξύ δύο τραπεζών θα ήταν ιδανική συνέχεια για τη διατήρηση κλίματος θετικών προσδοκιών ως προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας και ως εκ τούτου το βλέμμα της αγοράς στρέφεται και πάλι στις ζυμώσεις μεταξύ των Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Marfin Popular Bank.

Το κλίμα αναμένεται να ζεσταθεί έτι περαιτέρω με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την τύχη των κρατικών τραπεζών. Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την πώληση του ποσοστού που κατέχει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο διαγωνισμός θα γίνει εντός των πρώτων μηνών του 2011, όταν εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο γύρος των υφιστάμενων ζυμώσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Σε αυτήν την περίπτωση πιστεύεται πως το ενδιαφέρον για το Τ.Τ. θα είναι ισχυρό, καθώς πέραν της Εθνικής, που θεωρείται δεδομένη ως υποψήφια από την αγορά, το Ταμιευτήριο θα το διεκδικήσουν και μία - δύο τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v