Μύλοι Λούλη: Αναμένει πωλήσεις 75 εκ. φέτος

Στα επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Μύλοι Λούλη ότι θα διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών της την τρέχουσα χρήσης, ενώ τα κέρδη προ φόρων υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος των 6 εκατ. ευρώ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μύλοι Λούλη: Αναμένει πωλήσεις 75 εκ. φέτος
Στα επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Μύλοι Λούλη ότι θα διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών της την τρέχουσα χρήσης, τα κέρδη προ φόρων υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος των 6 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA εκτιμάται να αποτελέσει το 15%-16% του κύκλου εργασιών.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην ελληνική αγορά η διοίκηση της εταιρείας στην εξαμηνιαία έκθεσή της σημειώνει ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έχει πλέον σοβαρές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού, κράτησε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2010 την κατανάλωση στον κλάδο των αλεύρων και των προϊόντων που χρησιμοποιούν το αλεύρι ως πρώτη ύλη σε χαμηλά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία εμφάνισε μειωμένες ποσότητες αλέσεων κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στους 89,4 χιλ. τόνους το 2010 έναντι 95,1 χιλ. τόνων το 2009.

Σύμφωνα με την ίδια από τις κυριότερες κατηγορίες που εμφάνισαν πτώση ήταν οι μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες της οι οποίοι με τη σειρά τους είδαν το 2010 την κατανάλωση των προϊόντων τους να κατρακυλάει λόγω της σφοδρής και απότομης μείωσης του εισοδήματός αλλά και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τους, συνέπεια των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας.

Ωστόσο, η εταιρεία, όπως σημειώνει η διοίκησή της, κατάφερε να αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο της μειωμένης κατανάλωσης με περαιτέρω ισχυροποίηση των πωλήσεων προς τους βιοτεχνικούς της πελάτες κυρίως και παράλληλα κατάφερε να διευρύνει τις πωλήσεις της προς τα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πιτσαρίες κτλ.

Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις που εμφανίστηκε πτώση των επώνυμων προϊόντων που προωθεί η εταιρεία στα σούπερ μάρκετ επιτεύχθηκε σημαντική αύξηση των private label προϊόντων, της τάξεως του 27% σε πωληθείσες ποσότητες, ως αποτέλεσμα της αύξησης στην κατανάλωση στο σπίτι από τα νοικοκυριά.

Εξελίξεις στη διεθνή αγορά σιτηρών

Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο στην παγκόσμια αγορά σίτου, αν και το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική αύξηση του κόστους των σιτηρών παραμένει ανοικτό.

Την ίδια ώρα τάση ακόμη στην αγορά δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς παρά την τρέχουσα δυσμενή κατάσταση στη Ρωσία, οι προθέσεις της χώρας σχετικά με τη διάρκεια της απαγόρευσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, η ευρωπαϊκή σοδειά μπορεί να μην είναι καμία εξαιρετική αλλά σίγουρα εμφανίζεται επαρκής, τα αμερικανικά αποθέματα είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών αλλά και το επίπεδο των αποθεμάτων παγκοσμίως δεν θα επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχίες στις αγορές.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στην εξαμηνιαία έκθεση της εταιρίας στην οποία σημειώνεται ότι ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά σίτου τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ έντονος προβληματισμός προκλήθηκε και στην εγχώρια αγορά, από την εκτίναξη των διεθνών τιμών των σιτηρών εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε το κύμα καύσωνα στη φετινή ρωσική παραγωγή σε συνδυασμό με τη ξηρασία και τις πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση κατά -35% της προβλεπόμενης σοδειάς και την απαγόρευση των εξαγωγών ίσως και μέχρι το τέλος του έτους.
 
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής δημητριακών στον κόσμο, μαζί με τις Η.Π.Α., την Ε.Ε. και τον Καναδά, με παραγωγή 97 εκ. τόνους πέρυσι και κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, καθώς η κατανάλωσή της ανέρχεται στους 78 εκ. τόνους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ανησυχία στα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που είναι παραδοσιακοί πελάτες των ρωσικών δημητριακών.

Ο Καναδάς, ένας άλλος μεγάλος παγκόσμιος σιτοβολώνας, επλήγη από ασυνήθιστα σφοδρές για την εποχή βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάπτυξη αλλά και στη συγκομιδή του σταριού και τις αρχές να αναμένουν πτώση της παραγωγής κατά 22,6%.

Η κατάσταση στην Ευρώπη, παρά την ξηρασία και τις πλημμύρες σε κάποιες περιοχές της, δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα προβληματική. Το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι η φετινή σοδειά μαλακού σταριού, του οποίου η Ελλάδα είναι μεγάλος δέκτης, προβλέπεται να φθάσει στους 35,2 εκ. τόνους μειωμένη κατά -2,8% από πέρυσι.

Στη Γερμανία εκτιμάται ότι η φετινή σοδειά σιτηρών θα παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 10%-15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Ουγγαρία προβλέπεται η μείωση να φθάσει ακόμη και το 20% σε σχέση με το 2009 και η σοδειά σίτου της χώρας να διαμορφωθεί στους 3,5 εκ. τόνους. Στην Ισπανία η μείωση από τα επίπεδα της περυσινής εσοδείας, σε ποσοστό συγκομιδής 90%, αγγίζει το -17% στους 5,5 εκ. τόνους, ενώ και η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός σίτου στην Ευρώπη, η Πολωνία, εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός της φετινής της παραγωγής.
 
Όλα αυτά οδήγησαν την τιμή του σταριού να ενισχυθεί έως και 50% μόνο μέσα στον Ιούλιο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 50 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v