Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανό το μοντέλο διαρχίας στον ΟΤΕ

Τη λύση της διαρχίας για τη διοίκηση του ΟΤΕ δείχνουν οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών ότι προκρίνει η κυβέρνηση για τη "συγκατοίκηση" με την Deutsche Telekom. Οι συζητήσεις και τα σχέδια των δύο πλευρών.   

  • της Μάρως Τσαντήλα
Πιθανό το μοντέλο διαρχίας στον ΟΤΕ
Τη λύση της διαρχίας για τη διοίκηση του ΟΤΕ δείχνουν οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών ότι προκρίνει η κυβέρνηση για τη "συγκατοίκηση" με την Deutsche Telekom.

Από χθες το απόγευμα έντονες είναι οι φήμες ότι η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει στο πρόσωπο του καθηγητή του MIT κ. Μπλέτσα, ενός από τα πέντε νέα πρόσωπα που πρότεινε το Δημόσιο για το Δ.Σ. του ΟΤΕ για τη θέση του προέδρου, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πρόσωπο που θα προτείνει η γερμανική εταιρία.

Το μοντέλο της διαρχίας στη διοίκηση του ΟΤΕ προβλέπεται σαφώς από τη συμφωνία των δύο μετόχων, η οποία αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά διορίζει τον πρόεδρο και η γερμανική τον διευθύνοντα σύμβουλο, υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα είναι κοινής αποδοχής.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, κυρίαρχο ρόλο στη διοίκηση της εταιρίας θα έχει η εκτελεστική επιτροπή, στην οποία ο ρόλος των Γερμανών είναι ενισχυμένος.

Στην εκτελεστική επιτροπή θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε πλευρά, ωστόσο, σε περίπτωση που για κάποιο θέμα υπάρχει ισοψηφία, η ψήφος του διορισμένου από τη γερμανική πλευρά διευθύνοντος συμβούλου θα υπερισχύει.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η γερμανική εταιρία φερόταν να επιθυμεί τη συνέχιση του υφιστάμενου μοντέλου διοίκησης, δηλαδή ένα πρόσωπο που έχει και τους δύο ρόλους, αφού θεωρούσε ότι το σχήμα αυτό λειτούργησε καλά στην πράξη.

Αντίθετα, από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να ορίσει τον πρόεδρο διαφοροποιώντας σαφώς τη θέση του από τις επιλογές της Deutsche Telekom για το μέλλον του ΟΤΕ, καθώς προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η επανάκτηση του ποσοστού που είχε αγοράσει η γερμανική εταιρία.

Πάντως, και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπήρχαν πρόσωπα περισσότερο διαλλακτικά, που ανέφεραν ότι η συμφωνία σε πρόσωπο κοινής αποδοχής θα ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς.

---Επέκταση σε πράσινη ενέργεια και συνδρομητική τηλεόραση

Εν τω μεταξύ, τη δραστηριότητά του σε δύο κρίσιμους τομείς, στη συνδρομητική τηλεόραση και στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, προτίθεται να επεκτείνει ο ΟΤΕ.

Η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας προκειμένου αυτή να δραστηριοποιηθεί στους δύο νέους τομείς πρόκειται να συζητηθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, καθώς στη συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας δεν συζητήθηκε λόγω έλλειψης αυξημένης απαρτίας που απαιτείται για την αλλαγή καταστατικού.

Η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον τομέα της ενέργειας αναμένεται ότι σε πρώτη φάση θα γίνει με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτίρια του Οργανισμού.

Αρχικά οι δραστηριότητες του ΟΤΕ στην παραγωγή ενέργειας θα αφορούν στην κάλυψη των ίδιων ενεργειακών αναγκών του Οργανισμού. Μακροπρόθεσμα όμως δεν αποκλείεται, εφόσον βέβαια υπάρξει πλεόνασμα, να προχωρήσει και σε εμπορική εκμετάλλευση της δραστηριότητας αυτής.

Σε ό,τι αφορά τις συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης, ο ΟΤΕ εναρμονίζει το καταστατικό του με βάση την άδεια που απέκτησε πέρυσι από τη θυγατρική του εταιρία HellasSat.

Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και το μόνο βέβαιο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα ενταθεί η μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η υφιστάμενη διοίκηση του ΟΤΕ διά στόματος του κ. Βουρλούμη έχει πολλές φορές τονίσει ότι ο Οργανισμός πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης καθώς ο ΟΤΕ υπολείπεται αισθητά έναντι της ανταγωνίστριας εταιρίας.

Την ίδια ώρα, το αντίπαλο στρατόπεδο της Nova από τα τέλη Αυγούστου ξεκινά την παροχή υπηρεσιών High Definition.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v