Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTEGLOBE: Χτυπά προς ανατολάς τις διασυνδέσεις DT

Την ανάπτυξη υποδομών διασύνδεσης σε περιοχές της Ασίας, όπου σήμερα ο όμιλος της Deutsche Telekom δεν έχει παρουσία, επιδιώκει να αναλάβει η OTEGLOBE, θυγατρική του ΟΤΕ που δραστηριοποιείται σε διεθνείς υποδομές.

  • της Μάρως Τσαντήλα
OTEGLOBE: Χτυπά προς ανατολάς τις διασυνδέσεις DT
Την ανάπτυξη υποδομών διασύνδεσης σε περιοχές της Ασίας, όπου σήμερα ο όμιλος της Deutsche Telekom δεν έχει παρουσία, επιδιώκει να αναλάβει η OTEGLOBE, θυγατρική του ΟΤΕ που δραστηριοποιείται σε διεθνείς υποδομές και διεθνείς υπηρεσίες.

Η διοίκηση της OTEGLOBE παρουσιάζοντας τη συμφωνία με τη Λιβύη για τη διασύνδεση των δύο χωρών τόνισε ότι η εταιρία επιδιώκει να πάρει ένα τμήμα 3% έως 5% από την αγορά της διασύνδεσης της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, το μέγεθος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και είναι συνεχώς αυξανόμενο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, που ήταν παρών στην παρουσίαση, χαρακτήρισε εθνικής σημασίας το καλώδιο που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με τη Λιβύη. Για τη χώρα μας είναι πολύ καλό να δημιουργεί θετικές εξαρτήσεις με τους γείτονές της, τόνισε ο κ. Βουρλούμης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην OTEGLOBE σημείωσε ότι κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει αναπτύξει πολύ σημαντική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. «Χρειάζεται ευχέρεια και ευελιξία, γι' αυτό και παραμένει έξω από τον όμιλο ΟΤΕ», ανέφερε ο κ. Βουρλούμης τονίζοντας παράλληλα ότι η θυγατρική του ΟΤΕ επιδιώκει την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητάς της αφού «η Deutsche Telekom στα ανατολικά της Τουρκίας και ως την Κίνα δεν έχει υποδομές διασύνδεσης και αυτές είναι οι υποδομές τις οποίες επιδιώκει να αναπτύξει η OTEGLOBE για λογαριασμό ολόκληρου του ομίλου».

Το γεωγραφικό πλεονέκτημα

Η OTEGLOBE επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο κοντά στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, εξασφαλίζοντας εναλλακτικές διαδρομές για την όδευση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης.

Η διαδρομή μέσω Ελλάδας διαθέτει έναντι των κυρίαρχων διαδρομών, που είναι μέσω Ιταλίας και Γαλλίας, σημαντικά πλεονεκτήματα: αυξημένη αξιοπιστία, συντομότερη θαλάσσια διαδρομή και μειωμένο κόστος.

Αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της προσπάθειας είναι και η συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία προβλέπει ότι το τηλεπικοινωνιακό καλώδιο Silphium θα διασυνδέσει τους καλωδιακούς σταθμούς Ελλάδας και Λιβύης σε Χανιά και Derna. Το καλώδιο θα κατασκευαστεί με τη συνεργασία της OTEGLOBE και του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Λιβύης (LITC).

Η διασύνδεση με τη Λιβύη

Το Silphium είναι το πρώτο διεθνές καλώδιο της Λιβύης που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Telecom Libya, θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2011 και η OTEGLOBE αναμένει ότι από αυτό θα έχει έσοδα 12 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία.

Να σημειωθεί ότι η OTEGLOBE τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και το 70% των εσόδων της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας.

Η εταιρία διακινεί περισσότερα από 3 δισ. λεπτά διεθνούς τηλεφωνίας καθώς και περίπου 30% - 40% της διεθνούς ευρυζωνικής κίνησης της περιοχής δραστηριοποίησής της.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πελατολόγιο της εταιρίας συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η Turk Telekom, η οποία έχει το 1/3 της κίνησης Ίντερνετ της Τουρκίας, ποσοστό που είναι ίσο με τη συνολική ιντερνετική κίνηση της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v