Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: 11 managers μιλούν για την κρίση

Ανώτατα στελέχη έντεκα εταιριών της Σοφοκλέους σκιαγραφούν το β' εξάμηνο: Μυτιληναίος, Σφακιανάκης, Ηλεκτρονική, Rilken, ΣΙΔΜΑ, Audiovisual, Μπενρουμπή, ΓΕΒΚΑ, Αφοί Κορδέλλου, ΓΕΚΕ, Βαράγκης.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εισηγμένες: 11 managers μιλούν για την κρίση
Με έντονη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί και θέλει η πραγματική οικονομία της χώρας να εξέρχεται σταδιακά από την κρίση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια παρατηρείται περιορισμένη άνοδος πωλήσεων στο β΄ τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το πρώτο, χωρίς καν όμως να προσεγγίζεται η αντίστοιχη περυσινή επίδοση. Μάλιστα, η όποια αισιοδοξία, για καλύτερη κερδοφορία στο β΄ εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο εστιάζεται:

1. Στις πολιτικές περιορισμού του κόστους που αποδίδουν σταδιακά.

2. Στο γεγονός ότι το β΄ περυσινό εξάμηνο -και ειδικότερα το δ΄ τρίμηνο- ήταν πολύ χειρότερο από το πρώτο.

3. Στο ότι αναμένεται όλο και κάποια μεγάλα κατασκευαστικά έργα να αρχίσουν να «τρέχουν» με εντονότερους ρυθμούς αλλά και στο γεγονός πως η πολιτική των εταιρειών σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των αποθεμάτων τους φαίνεται να έχει φτάσει κοντά στα όριά της.

Παρ’ όλα αυτά, οι διοικήσεις των περισσότερων ελληνικών εταιρειών εξακολουθούν να δηλώνουν ιδιαίτερα συγκρατημένες για την πορεία του δεύτερου εξαμήνου, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε πως σύντομα θα αποχαιρετήσουμε την κρίση. Αντίθετα, αν αναμένουν κάποια βελτίωση στις επιδόσεις των δικών τους εταιρειών, αυτό αποδίδεται είτε στην πολιτική περιορισμού του κόστους είτε στο λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Τάσεις σταθεροποίησης

«Το 2009 μπήκε με τους χειρότερους οιωνούς, με τη ζήτηση να είναι πεσμένη και τις αγορές σε ασφυξία. Στο β’ τρίμηνο, πάντως, αρχίζουμε να βλέπουμε τάσεις σταθεροποίησης και αντιστροφής, τόσο σε διάφορα commodities όσο και στο κόστος μεταφοράς. Η σταθεροποίηση βέβαια έγινε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά».

Aυτά δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου, συνεχίζοντας: «Δεν μπορώ βέβαια να πω ότι εξέλιπε η κρίση και η ανάκαμψη θα έχει σχήμα τύπου V. Πιστεύω πάντως ότι έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Στον όμιλο τα πράγματα δείχνουν ότι θα επαναλάβουμε τα επίπεδα του 2008 και ίσως να πάμε και λίγο καλύτερα, ενώ το 2010 δείχνει ακόμη καλύτερο. Για έναν όμιλο πάντως όπως εμείς είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την πορεία της γενικότερης οικονομίας, πέρα από κάποιες κινήσεις περιορισμού του κινδύνου μέσω hedging κ.λπ. Πάντως, προβλέπουμε ότι η τάση στις τιμές των μετάλλων θα είναι σε γενικές γραμμές ανοδική».

«Γκρίζα» τα πράγματα

• Συγκρατημένη αισιοδοξία για ελαφρά βελτίωση από τα τέλη του 2009 εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής κ. Γιάννης Στρούτσης.

Αδύναμη ζήτηση (λόγω χαμηλού οικονομικού ενδιαφέροντος και πτωτικής βιομηχανικής παραγωγής) αλλά και αρνητικό περιθώριο κέρδους (λόγω καταβαράθρωσης της τιμής του χάλυβα) αντιμετωπίζει σήμερα η ΣΙΔΜΑ.

Σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, ίσως στο β΄ εξάμηνο να τονωθεί σε κάποιον βαθμό η ζήτηση επειδή η πολιτική μείωσης των αποθεμάτων των πελατών έχει κι αυτή κάποια όρια, ενώ είναι πιθανή και μικρή ανάκαμψη στην τιμή του χάλυβα (βελτίωση περιθωρίου στις πωλήσεις), κυρίως γιατί ορισμένα ορυχεία έχουν διακόψει την παραγωγή τους εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που υφίστανται.

• Με μελανά χρώματα περιγράφει η διοίκηση της Αφοί Κορδέλλου (επεξεργασία ειδών σιδήρου και χάλυβα) την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο. "Δεν έχω βιώσει τόσο δύσκολη κατάσταση όσο η σημερινή, στις τόσες δεκαετίες που δραστηριοποιούμαι στην αγορά και μάλιστα ίσως ακόμη να μην έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αφοί Κορδέλλου, κ. Αντώνης Κορδέλλος.

To β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ήταν περισσότερο ζημιογόνο από το πρώτο και φετινός στόχος της εισηγμένης είναι να κλείσει τη χρήση με θετικό EBITDA. Η διοίκηση πάντως τονίζει τη μεγάλη προσοχή που δίνεται προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές σημαντικές επισφάλειες, καθώς και τη σαφώς ικανοποιητική ρευστότητα που διαθέτει.

"Η εταιρία πέτυχε την τελευταία τετραετία πολύ υψηλές κερδοφορίες, διανέμοντας χαμηλά μερίσματα κι έτσι κατάφερε να υλοποιήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις" δήλωσε ο κ. Α. Κορδέλλος ο οποίος συμπλήρωσε ότι "αν γνωρίζαμε βέβαια το μέγεθος της κρίσης που θα ερχόταν πιθανόν να μην ξεκινούσαμε τόσο μεγάλες δουλειές".

Στόχος για το σύνολο της φετινής χρονιάς είναι η επίτευξη θετικού EBITDA.

• "Εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποια βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τόνωση της ζήτησης στους κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρίας στο δεύτερο μισό του έτους, ωστόσο υπάρχει ο φόβος μήπως δούμε στην αγορά τις επισφάλειες να φουντώνουν από το φθινόπωρο και μετά, καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν συνεχώς να μεταχρονολογούν τις απαιτήσεις τους.

Δύσκολο επίσης αναμένεται να είναι και το 2010, όπου όμως δεν βλέπω νέα υποχώρηση της ζήτησης, αλλά σταθεροποίησή της στα φετινά χαμηλά επίπεδα". Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Γιώργος Κρεμμύδας, ο οποίος επισήμανε ότι η Γενική Εμπορίου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, έχει περιορίσει τις πωλήσεις σε πελάτες που ενδεχομένως να καταστούν επισφαλείς και γενικότερα έχει ασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της. Άρα, οι όποιες επισφάλειες προκύψουν στο β΄ εξάμηνο δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή κερδοφορία μιλά για πτώση της τάξεως του 50%, αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι παρακινδυνευμένη λόγω του ασταθούς κλίματος.

Το ευχάριστο επίσης για την εισηγμένη είναι ότι δεν διαθέτει μεγάλο ύψος αποθεμάτων υψηλού κόστους και έτσι δεν κινδυνεύει με μεγάλες απώλειες λόγω της απότομης πτώσης στην τιμή του χάλυβα. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Κρεμμύδας δεν βλέπει το σενάριο σημαντικής ανάκαμψης της τιμής του χάλυβα (θα ωφελούσε την κερδοφορία της ΓΕΒΚΑ) ως το πιο πιθανό: "Αν και η προσφορά έχει μειωθεί, δεν νομίζω ότι η ζήτηση είναι τέτοια που να ανεβάσει σημαντικά την τιμή του μετάλλου".

• Έπειτα από -12% στις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου, συγκρατημένα αισιόδοξη για ένα σχετικά καλύτερα β΄ εξάμηνο, που θα περιορίσει το ποσοστό πτώσης για το σύνολο του έτους, εμφανίζεται η κ. Αλίκη Μπενρουμπή, διευθύνουσα σύμβουλος της ομώνυμης εμπορικής εταιρίας.

Σύμφωνα με την κ. Μπενρουμπή, θετικοί παράγοντες είναι η παρατηρούμενη ομαλοποίηση στην αγορά της ασφάλισης απαιτήσεων, η σταδιακή απόδοση κάποιων κινήσεων αναδιάρθρωσης που έγιναν στο παρελθόν και το ότι οι αλυσίδες λιανικής εφάρμοσαν πολιτική περιορισμού των αποθεμάτων, η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

• Υποχώρηση επιδόσεων αναμένει στο β΄ εξάμηνο η διοίκηση της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) λόγω των μειωμένων φέτος τουριστικών αφίξεων. Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης δεν βλέπει η υποχώρηση του κύκλου εργασιών της να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και προσδοκά ότι θα είναι χαμηλότερη από αυτή του ανταγωνισμού.

• Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Audiovisual κ. Ιωάννη Κουρτέση, η αγορά της ψυχαγωγίας μπορεί μεν να σημείωσε μικρή ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη. Στα προβλήματα επίσης συγκαταλέγονται και εκείνα της ρευστότητας ορισμένων πελατών της, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη υπόθεση τις πωλήσεις της εισηγμένης.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις επιδόσεις του β΄ εξαμήνου, αναμένεται να συμβάλουν θετικότερα κάποιες επιμέρους κινήσεις της Audiovisual, όπως η πολύ καλή πορεία της συνεργασίας με την Adventure (συνδρομητικό παιχνίδι on line ψυχαγωγίας) και η συμφωνία αντιπροσώπευσης με την Paramount.

• Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Rilken, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Κων/νος Φαλτσέτας, δήλωσε: «Μέχρι τώρα, από τότε που άρχισε η κρίση, διαπιστώνουμε ότι στην αγορά το κάθε τρίμηνο είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Ακόμη κι αν κάποιος μήνας ήταν καλύτερος από αυτόν που προηγήθηκε, δεν αλλάζει τη γενικότερη εκτίμηση πως δεν έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής στον πάτο και ότι όταν πάμε εκεί, δεν γνωρίζουμε πόσο πολύ θα διατηρηθούμε σε αυτά τα επίπεδα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο η αγορά των καλλυντικών έχει «καθίσει» κατά 7,5%. Παρ’ όλα αυτά, στο πρώτο πεντάμηνο, οι πωλήσεις της Rilken στον τομέα των καλλυντικών είναι ανεβασμένες κατά 6%, οι πωλήσεις απορρυπαντικών παραμένουν ισχυρές, ενώ αντίθετα πτώση εμφανίζει ο κύκλος εργασιών που απευθύνεται προς τη βιομηχανία.

Η Rilken παρουσίασε στο α΄ φετινό τρίμηνο κέρδη ανώτερα σε σύγκριση με εκείνα ολόκληρου του 2008. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Μ», ο κ. Φαλτσέτας ανέφερε: «Θα ήταν λάθος να πολλαπλασιάσουμε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου επί τέσσερα προκειμένου να εκτιμήσουμε τις φετινές επιδόσεις. Η αγορά είναι πολύ πιο πιεσμένη από πέρυσι κι αυτό θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι πέρυσι διατέθηκαν 1,25 δισ. ευρώ για δαπάνες αναδιάρθρωσης, όταν φέτος το ποσό αυτό αναμένεται να είναι σαφώς μικρότερο».

• Σαφώς επιφυλακτικός για την πορεία του κλάδου των επίπλων και της οικονομίας γενικότερα κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο δηλώνει ο κ. Δημήτρης Βαράγκης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στον κλάδο υπάρχουν έργα που τρέχουν, ωστόσο το ενδεχόμενο να αναβληθούν από τους πελάτες λόγω του προβλήματος της χρηματοδότησης είναι ορατό, ενώ είναι πιθανόν στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε και δευτερογενείς επιπτώσεις από όσα συνέβησαν στο πρώτο εξάμηνο». Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε πως στο πρώτο φετινό πεντάμηνο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του είναι ανώτερος σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.

• Πολύ σημαντική ανάκαμψη πωλήσεων διαπιστώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σφακιανάκης κ. Σταύρος Τάκη κατά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, όπου εκπνέουν τα μέτρα στήριξης για την αγορά αυτοκινήτου.

Αν αυτά δεν παραταθούν (υπάρχει σχετικό αίτημα από τους εισαγωγείς αυτοκινήτων), τότε σύμφωνα με τον κ. Τάκη η αγορά θα υποχωρήσει, αλλά δεν θα πέσει τόσο χαμηλά, όπως στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η τόσο μεγάλη μείωση της ζήτησης από το φθινόπωρο του 2008 έως και τον Απρίλιο του 2009 δεν ερμηνεύεται από τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας, αλλά επηρεάστηκε και από τον τρόπο παρουσίασης της κρίσης από τα media. Ο περιορισμός της εξάρτησης από τις τράπεζες αποτελεί βασική προτεραιότητα για την εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v