Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο παρεμβάσεις από Κομισιόν για ΔΕΗ” (update 2)

Στο ”στόχαστρο” της Κομισιόν βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν ξεκινήσει έρευνες για την πρακτική της έναντι των ”μεγάλων πελατών”, αλλά και αναφορικά με το δικαίωμα του λιγνίτη που της έχει παραχωρήσει το ελληνικό κράτος.

Δύο παρεμβάσεις από Κομισιόν για  ΔΕΗ” (update 2)
του Σταμάτη Ζησίμου

Στο ”στόχαστρο” της Κομισιόν βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν ξεκινήσει έρευνες για την πρακτική της έναντι των ”μεγάλων πελατών”, αλλά και αναφορικά με το δικαίωμα του λιγνίτη που της έχει παραχωρήσει το ελληνικό κράτος.



Ειδικότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετική με τις πρακτικές της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι τέτοιοι πελάτες έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επιλήφθηκαν του προβλήματος μετά την υποβολή παραπόνου, χωρίς να διευκρινίζουν εκ μέρους ποιου υποβλήθηκε.

Κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν ότι δεν έχουν δεχθεί ως αυτή τη στιγμή καμία ενόχληση από την ΕΕ, τονίζοντας ότι το θέμα πλέον δεν υφίσταται.

Επισημαίνουν ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί από τη ΡΑΕ και μετά από τις ανάλογες εξηγήσεις της ΔΕΗ, θεωρείται ως λήξαν.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των επιλεγόντων -πλην της ΠΕΣΙΝΕ και της ΛΑΡΚΟ για τις οποίες ισχύει ειδικό τιμολόγιο- υπογράφουν συμφωνίες με τη ΔΕΗ.

Εξάλλου, διορία δύο μηνών εντός της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει είτε ικανοποιητική αιτιολόγηση για το δικαίωμα που έχει εκχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στη ΔΕΗ να είναι ο αποκλειστικός χρήσης του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, είτε να να το καταργήσει, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σημερινή της ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα που χορηγήθηκαν (το 1959 και το 1975) στον κρατικό φορέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ, για την εξόρυξη λιγνίτη από τον οποίο παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενδέχεται να παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και ιδίως το άρθρο 86 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η παραβίαση του κοινοτικού Δικαίου συνίσταται στο ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να προστατεύσει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στα αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης λιγνίτη τα οποία διαθέτει.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό συνεπάγεται δυνητική κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από μέρους της ΔΕΗ, δεδομένου ότι άλλοι δυνητικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε λιγνίτη.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι, κατά την Επιτροπή, συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο, δεδομένου ότι τα αποκλειστικά αυτά δικαιώματα είναι πολύ μεγάλης διάρκειας και δεν συνδέονται άμεσα με καμία υποχρέωση καταβολής τέλους χρήσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πιστεύει ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα που διαθέτει η ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες (τους λεγόμενους επιλέξιμους πελάτες).

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι τρία χρόνια μετά το επίσημο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποτελεί τον μόνον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σημειώνουμε πως εξαιτίας αυτού του δικαιώματος που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, η τελευταία έχει υποχρεωθεί να προβεί στο λεγόμενο ”λογιστικό διαχωρισμό” των δραστηριοτήτων, ώστε να αποφεύγονται οι ”σταυροειδείς επιδοτήσεις” και η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ, ο δήμος Κορυδαλλού ήρε τις επιφυλάξεις του για την εγκατάσταση Κέντρου Διανομής στην περιοχή, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από επιστημονικούς ελέγχους εξακριβώθηκε πως ένα τέτοιο έργο δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v