Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πράσινο φως για εξαγωγές από ΡΑΕ (update)

Σε αναίρεση της απόφασης που είχε λάβει πριν από λίγους μήνες, με την οποία απαγόρευε στη ΔΕΗ την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2004, προχώρησε η ΡΑΕ, ύστερα και από σχετική παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Ενδιαφέρον της Επιχείρησης στη Ρουμανία.

ΔΕΗ: Πράσινο φως για εξαγωγές από ΡΑΕ (update)
Η ΔΕΗ βρίσκεται μεταξύ των ξένων εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση τριών ρουμανικών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, οι εταιρίες που εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι η ιταλική Enel, οι Bechtel Power και AES Corp από τις ΗΠΑ και η ελληνική ΔΕΗ.

Η ρουμανική κυβέρνηση θέτει προς πώληση τις ενεργειακές μονάδες Rovinari, Turceni και Craiova. Από το ρουμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθήσει, αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα της πώλησης.

Εξάλλου, με παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, η ΡΑΕ αναίρεσε απόφαση που πήρε πριν από λίγους μήνες, με την οποία απαγόρευε στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για το 2004.

Ειδικότερα, με προχθεσινή νέα απόφαση η ΡΑΕ άναψε το ”πράσινο φως” στη ΔΕΗ ώστε να πραγματοποιήσει τις καθορισμένες ετήσιες εξαγωγές από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Μαΐου και συγκεκριμένα για 150 MW από τις 9.00 – 21.00 και για 300 MW από τις 21.00 – 9.00.

Η απαγόρευση της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ προήλθε μετά από στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τα οποία το 2004 η επάρκεια του συστήματος θα ήταν επισφαλής, κάτι όμως που ως αυτή τη στιγμή δεν επαληθεύεται.

Η εν λόγω απόφαση είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ΔΕΗ, η οποία ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται κανένας λόγος να μη γίνονται εξαγωγές σε μια περίοδο που δεν παρατηρούνται αιχμές στο σύστημα.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ τονίζουν ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εξαγωγές, η ΔΕΗ θα έχει απώλεια εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και κίνδυνος υπερχείλισης των ταμιευτήρων στα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Στ.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v