Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Εγκρίνεται σήμερα τo deal DT-OTE

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η Deutsche Telecom στην αύξηση κατά 3% του ποσοστού μετοχών που διαθέτει στον ΟΤΕ, του οποίου έχει εξαγοράσει το 19,99% από τη MIG, και 2% από την αγορά, ενδέχεται να δώσει η ΕΕΤΤ.

  • του Ηλία Ντράλλου
ΕΕΤΤ: Εγκρίνεται σήμερα τo deal DT-OTE
Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η Deutsche Telecom στην αύξηση κατά 3% του ποσοστού μετοχών που διαθέτει στον ΟΤΕ, του οποίου έχει εξαγοράσει το 19,99% από τη MIG, και 2% από την αγορά, ενδέχεται να δώσει στη τακτική συνεδρίασή της- που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί- η ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν έχει επικυρώσει τη σχετική συμφωνία ανάμεσα σε ελληνικό δημόσιο και Deutsche Telecom, ως μη γενεσιουργό αιτία διαμόρφωσης μονοπωλιακών συνθηκών και απομένουν τώρα οι Ρυθμιστικές Αρχές των χωρών, όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ για να ληφθούν και τυπικά οι ανάλογες εγκρίσεις.

Η ΕΕΤΤ, θα προχωρήσει στην εξέταση της εν λόγω εξαγοράς, βάσει των αρμοδιοτήτων της (Νόμοι 3431/2006 «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», και 703/1977 «Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού»), αφού προβεί σε ανάλυση όλων των αναγκαίων στοιχείων για τις υπό κρίση επηρεαζόμενες αγορές.

Αν και τυπική, η κύρωση της συμφωνίας από την ΕΕΤΤ θεωρείται σημαντική διότι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος διαθέτει άδειες και συχνότητες που αποτελούν δημόσια περιουσία. 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της DT εκτιμούν ότι όλες οι διαδικασίες των εγκρίσεων από τους Ρυθμιστές Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η πρακτική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα αποφανθεί θετικά και η Ρυθμιστική Αρχή της Ρουμανίας, η οποία δεν εντοπίζει προβλήματα ανταγωνισμού από τη δραστηριότητα της εταιρείας στις αγορές λιανικής σταθερής τηλεφωνίας και χονδρικής μίσθωσης γραμμών.

Έτσι, αναμένεται να καταβάλει τα 440 εκατ ευρώ για το 3% και να «ενεργοποιηθεί» η συμφωνία, με το ελληνικό δημόσιο να κατέχει το 25%, η DT το άλλο 25% και οι δυο να μοιράζονται από μια επιπλέον ψήφο, ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσει η επικείμενη ανάληψη του μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή των Σκοπίων αποφάνθηκε ότι η εξαγορά δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι θυγατρικές εταιρείες κινητής Τηλεφωνίας των δυο Οργανισμών (T-Mobile και Cosmofon) συγκεντρώνουν άνω του 90% της αγοράς στη γείτονα χώρα και για αυτό το λόγο έχει δρομολογηθεί η πώληση της δεύτερης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v