Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες βολές μεταξύ Αλεξανδρίδη-Βουρλούμη

Με εκατέρωθεν αιχμές ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους στο 10ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Infocom ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης.

  • του Ηλία Ντράλλου
Νέες βολές μεταξύ Αλεξανδρίδη-Βουρλούμη
Με εκατέρωθεν αιχμές ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους στο 10ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Infocom ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αλεξανδρίδης άφησε- εμμέσως πλην σαφώς-υπονοούμενα κατά της διοίκησης του ΟΤΕ, αλλά και κατά των Εναλλακτικών Παρόχων, συμπεριλαμβανομένου και της Πολιτείας.

Αναφερόμενος στην πορεία της ευρυζωνικότητας, που αποτελεί κεντρικό ζήτημα του Συνεδρίου, σημείωσε ότι εάν άρχιζε να μιλάει για το έργο του ΟΤΕ «κάποιοι θα θεωρούσαν ότι θίγονται και θα έβγαιναν εκτός αιθούσης», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον διοικητή του Οργανισμού Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος στο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΤΤ- τον περασμένο Ιούνιο-αποχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Εν συνεχεία απευθύνθηκε στους εναλλακτικούς παρόχους σημειώνοντας ότι εάν μίλαγε για την κάλυψη της ευρυζωνικότητας θα αποχωρούσε άλλο ακροατήριο και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που παρουσίαζε τη στρατηγική της Πολιτείας στον τομέα της ευρυζωνικότητας, θα μιλούσε σε κενή αίθουσα...

Από την πλευρά του ο κ. Βουρλούμης παρουσίασε τη συμπεριφορά τον Ρυθμιστικών Αρχών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στις γείτονες χώρες, κάνοντας λόγο για πολιτισμένο διάλογο ανάμεσα σε Ρυθμιστή και κυρίαρχο Πάροχο, αλλά και για σεβασμό προς τον δεύτερο, σημειώνοντας ότι αντίθετα σε αλλες χώρες επικρατεί τηλεπικοινωνικός σωβινισμός από τη Ρυθμιστική Αρχή, υπονοώντας την Ελλάδα.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο κύριος πάροχος στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τη διαστρέβλωση της εικόνας του, προσθέτωντας πως το μοντέλο αγοράς στην Ελλάδα ήταν λάθος από την αρχή, διότι παραχωρήθηκαν άδειες σε πολλές εταιρείες και όταν σταμάτησε η προστασία από τις Αρχές σημειώθηκαν τα γνωστα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δυο ημέρες έχει ξεσπάσει «πόλεμος χαρακωμάτων» ανάμεσα σε ΟΤΕ και ΕΕΤΤ για τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον Οργανισμό, ενώ η κόντρα μεταξύ του κ. Βουρλούμη και του κ. Αλεξανδρίδη παραμένει παραδοσιακό στοιχείο των σχέσεών τους

Προτάσεις για Ευρυζωνικότητα

Η «Ευρυζωνικότητα» θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί και ως κοινωνικό αγαθό ή δικαίωμα, καθόσον η έλλειψή της οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνικό αποκλεισμό» ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης και διατύπωσε έξι προτάσεις για την ενίσχυση της, οι οποίες και είναι:

1) Ευρυζωνική κάλυψη: Η Κυβέρνηση να βάλει ως στόχο την -- όσο το δυνατόν πιο γρήγορα -- εξασφάλιση ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο για όλους και να μην περιμένει την Κοινοτική οδηγία που θα συμπεριλάβει την ευρυζωνική πρόσβαση στην Καθολική Υπηρεσία. Μια ιδέα είναι, με ευέλικτα διαγωνιστικά σχήματα επιδότησης παρόχων (από το Κράτος ή απευθείας από την ΕΕΤΤ χρησιμοποιώντας το αποθεματικό της από τα πρόστιμα και τα τέλη) για τις περιοχές της χώρας που δεν θα έχουν κάλυψη από δίκτυα ADSL και με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των κατοίκων μη προνομιούχων περιοχών, η χώρα μας μπορεί να «πρωτεύσει» στον δείκτη αυτόν πριν από την έκδοση της επίσημης Κοινοτικής οδηγίας. Ειδική ομάδα της ΕΕΤΤ ήδη μελετά την μεθοδολογία και το κόστος τέτοιων πρωτοβουλιών και προετοιμάζει εισήγηση.

2) Ταχύτητα και ποιότητα: Προώθηση των οπτικών δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (ώστε να πάψει να λειτουργεί η γραμμή πρόσβασης «στραγγαλιστικά» στις ταχύτητες των συνδέσεων με το Διαδίκτυο).

3) Τιμές: Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των λιανικών τιμών των γρήγορων συνδέσεων.

4) Προηγμένες υπηρεσίες: Προώθηση προγραμμάτων ανάπτυξης νέων διαδικτυακών υπηρεσιών ελληνικού περιεχομένου από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΜΜΕ. Απελευθέρωση του ραδιοφάσματος για τη δημιουργία «ψηφιακού μερίσματος» (digital dividend) που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων ασύρματων κινητών ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών. Εκστρατεία επιθετικής ενημέρωσης των πολιτών για τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται σε όλους και τα οφέλη που αυτοί μπορούν να έχουν από την «Ευρυζωνικότητα».

5) Κοινονικο-οικονομικό περιβάλλον: Προσαρμογή του εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού συστήματος της χώρας, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και η κοινωνία μας να αποκτήσει «Ευρυζωνική κουλτούρα»

6) Ανταγωνιστικότητα ως προς την κάλυψη: Περαιτέρω ενδυνάμωση του τηλεπικοινωνιακού Ρυθμιστή για αποτελεσματικότερο ανταγωνισμό και επενδύσεις σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v