Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Θα κινηθεί αυτόνομα στην Αίγυπτο

Eνα πολύ φιλόδοξο project, το οποίο προέβλεπε ότι ο όμιλος της Εθνικής θα εξαγοράσει Banque du Caire, φαίνεται ότι ακυρώνεται. Ο διαγωνισμός για την αιγυπτιακή τράπεζα δεν θα επαναπροκηρυχθεί. Τα σχέδια της Εθνικής.

  • του Ιεροκλή Καπογιάννη
Εθνική: Θα κινηθεί αυτόνομα στην Αίγυπτο
Eνα πολύ φιλόδοξο project, το οποίο προέβλεπε ότι ο όμιλος της Εθνικής θα αποκτήσει σημαντική πρόσβαση στην αγορά της Αιγύπτου, μέσω της εξαγοράς της τρίτης σε μέγεθος τοπικής τράπεζας Banque du Caire, φαίνεται ότι οδεύει οριστικά προς... απόσυρση.

Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση του Καΐρου, αρχικά, είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι ο διαγωνισμός πώλησής της, άκαρπος την πρώτη φορά, θα επαναλαμβανόταν, τώρα διαμηνύεται πως στο εγχείρημα δεν πρόκειται να δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Η ιστορία έχει περίπου ως εξής:

Ως γνωστόν, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε μαζί με άλλες τέσσερις τράπεζες (τρεις αραβικές και μία ευρωπαϊκή - τη Standard Chartered) στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της Αιγύπτου για την πώληση της τοπικής Banque du Caire (BdC).

Η ελληνική υποψηφιότητα, ακολουθώντας έξυπνη τακτική, κατόρθωσε να εμφανίσει εαυτόν σαν αουτσάιντερ της όλης διαδικασίας και την κρίσιμη στιγμή των τελικών προσφορών έκανε τη μεγάλη έκπληξη.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε μία προσφορά της τάξης των 2 δισ. δολαρίων, η οποία ήταν μακράν η καλύτερη όλων κι έτσι έθεσε βασική υποψηφιότητα να αποκτήσει ένα δίκτυο περίπου 250 καταστημάτων σε όλη την αιγυπτιακή ενδοχώρα.

Όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε η τελική φάση των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Αποκρατικοποιήσεων του Καΐρου, το οποίο, όμως, για ανεξήγητους προς το παρόν λόγους, πρόβαλε μία σειρά προσκόμματα, τα οποία ακύρωσαν τελικώς τη διαδικασία. Το σημαντικότερο από αυτά είχε να κάνει με το ύψος της προσφοράς.

Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ότι τα 2 δισ. δολάρια είναι λίγα και ζητούσαν 2,5 δισ. δολάρια «ακατέβατα». Η Αθήνα, από την πλευρά της, έκρινε ότι η απαίτηση αυτή είναι υπερβολική κι έτσι προκλήθηκε διάσταση απόψεων, που οδήγησε στο... διαζύγιο.

«Όνειρο» τα 2,5 δισ. ευρώ

Όμως, πάντα υπήρχε ένα ανοιχτό παράθυρο, το οποίο κρατούσε ζωντανές κάποιες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Κάιρο αναφέρουν πως η τοπική κυβέρνηση έχει πάρει οριστικά την απόφαση να κρατήσει υπό τη σκέπη του Δημοσίου την BdC, θεωρώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν άκαιρο να επιχειρήσει να την πουλήσει.
 
Έτσι, το μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα ήταν ότι το κεφάλαιο BdC κλείνει οριστικά και οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί πάλι ο διαγωνισμός εξαλείφθηκαν. Τουλάχιστον, για όσο καιρό διαρκεί η πιστωτική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί από την Αίγυπτο ότι η συγκεκριμένη τράπεζα πωλείται συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες.

Στο Κάιρο γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή τα 2,5 δισ. δολάρια που ζητούσαν συνιστούν άπιαστο όνειρο, ενώ το πιθανότερο είναι πως στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται πλέον και η προσφορά των 2 δισ. δολαρίων της Εθνικής.

Ζητούμενο αποτελεί πώς σκέφτεται το επιτελείο της τελευταίας να αναπληρώσει το κενό που παρουσιάστηκε στα επεκτατικά της σχέδια στο συγκεκριμένο κομμάτι στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Το πιθανότερο είναι ότι θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία αυτόνομου δικτύου καταστημάτων, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.

Έως τότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Εντυπωσιακές κινήσεις, πάντως, θα πρέπει μάλλον να αποκλείονται, καθώς δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια, από όλες τις απόψεις...

Για την αξία της συγκεκριμένης αγοράς, πάντως, να σημειωθεί ότι για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Piraeus Bank Egypt (η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 95,35%) ανακοίνωσε υπερδεκατετραπλασιασμό των καθαρών κερδών της, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 27,7 εκατ. αιγυπτιακές λίρες (5,2 εκατ. δολάρια), ενώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους τα καθαρά κέρδη της τράπεζας είχαν διαμορφωθεί στο 1,8 εκατ. αιγυπτιακές λίρες...


* Αναδημοσίευση από το φύλλο 544 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (22 - 26 Αυγούστου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v