Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά η ΔΕΗ για την Κάσο

Σε διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο θέμα της ηλεκτροδότησης της Νήσου Κάσου αλλά και στην ανακοίνωση της ΡΑΕ, προέβη σήμερα η ΔΕΗ, με στόχο όπως τονίζει στην ανακοίνωση την αποκατάσταση της αλήθειας.

Τι απαντά η ΔΕΗ για την Κάσο
Σε διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο θέμα της ηλεκτροδότησης της Νήσου Κάσου αλλά και στην ανακοίνωση της ΡΑΕ, προέβη σήμερα η ΔΕΗ, με στόχο όπως τονίζει στην ανακοίνωση την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη κάλυψη αναγκών του νησιού, η Κάσος τροφοδοτείται από τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της Καρπάθου μέσω δύο υποβρυχίων καλωδίων Μέσης Τάσης που ποντίστηκαν το 1984, και με 100% εφεδρεία αφού κάθε ένα από τα καλώδια αυτά από μόνο του υπερκαλύπτει τις ανάγκες του νησιού.

Επίσης, όσον αφορά στο συμβάν της 25.7.03, το σφάλμα που εκδηλώθηκε αρχικά στο ένα από τα τροφοδοτικά καλώδια, χωρίς όμως επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση, δεν κατέστη δυνατόν, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, να αποκατασταθεί από τα συνεργεία της Επιχείρησης μέχρι το βράδυ της 25.7.03, παρόλο που είχαν επιμεληθεί αμέσως της επισκευής. Τότε εκδηλώθηκε βλάβη και στο δεύτερο καλώδιο.

Η εικόνα του καλωδίου (χτυπημένο, υπολείμματα από δίχτυα επ’αυτού) δείχνει πως η βλάβη προκλήθηκε από τρίτους που είναι και η κύρια, αν όχι η αποκλειστική αιτία βλαβών των υποβρυχίων καλωδίων. Παρόλο που τα ποντισμένα υποβρύχια καλώδια είναι με ακρίβεια χαρτογραφημένα αντιμετωπίζουμε συνεχώς τραυματισμούς από άγκυρες, βαριά εργαλεία αλιείας, τράτες ή και χρήση δυναμίτη.

Οι ενέργειες της ΔΕΗ, αφορούσαν την άμεση δραστηριοποίηση της, για την αποστολή Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους (Η/Ζ) στο νησί ζητώντας για την ταχύτερη μεταφορά τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού. Το οχηματαγωγό που διατέθηκε προσέγγισε στο νησί το μεσημέρι της 27.7.2003 εντούτοις η κατάσταση της θάλασσας δεν επέτρεψε την αποβίβαση του μεταφερθέντος Η/Ζ.

Τελικά το μεσημέρι της 28.7.2003 αποβιβάσθηκε στο νησί δεύτερο Η/Ζ που παράλληλα απέστειλε η ΔΕΗ με το πλοίο της γραμμής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας αποβιβάσθηκε στο νησί, πάλι με τη βοήθεια του πλοίου της γραμμής και το πρώτο Η/Ζ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται από το ίδιο απόγευμα της 28.7.2003 και είχε ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι αργά το βράδυ, ενώ τονίζεται στην ανακοίνωση ότι οι αναφορές δημοσιευμάτων περί ”χαλασμένης” ή ”υπολειτουργούσας γεννήτριας” που απέστειλε η ΔΕΗ στην Κάσο, είναι ανυπόστατες και ψευδείς.

Την 29.7.2003 μετά από την σχετική εξασθένιση των ανέμων κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης του πρώτου καλωδίου το οποίο πλέον τροφοδοτεί το νησί.

Εξάλλου, σχετικά με την ανακοίνωση της ΡΑΕ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και προς αποκατάσταση της αλήθειας η ΔΕΗ τονίζει τα εξής:

1. Ο Νόμος 2773/99 περί απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει αφαιρέσει από τη ΔΕΗ την αρμοδιότητα, την ευθύνη και την δικαιοδοσία της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών όλης της Χώρας και ειδικότερα των μη Διασυνδεδεμένων νησιών. Την ευθύνη αυτή και τη δικαιοδοσία έχει αναθέσει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

2. Η ΔΕΗ από τον Μάρτιο του 2001 ζήτησε από τη ΡΑΕ να της ανατεθεί η εγκατάσταση στα νησιά πρόσθετου παραγωγικού δυναμικού 200MW συνολικά για την πενταετία 2001-2005. Εναντι αυτών της ανετέθη η εγκατάσταση μόλις 58MW συνολικά, εκ των οποίων 32MW το 2002, ενώ η ΡΑΕ δημοσίευσε την πρόθεσή της για διενέργεια διαγωνισμών για ανάδειξη παραγωγών τους οποίους όμως επί 2,5 έτη δεν πραγματοποίησε.

3. Μπροστά στην κατάσταση η ΔΕΗ ζήτησε εκ νέου την έγκριση της ΡΑΕ αρχές Νοεμβρίου του 2002 για άμεση αγορά μικρών γεννητριών για να καλύψει τις ανάγκες των ετών 2003 και 2004 επιχειρηματολογώντας και επισημαίνοντας επανειλημμένα για τη σημασία και τη σοβαρότητα της ενέργειας και για το επείγον της απόφασης που έπρεπε να ληφθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2003 αλλιώς δεν θα υπήρχε επαρκής χρόνος υλοποίησης της προμήθειας. Όλα δε τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τη ΡΑΕ χορηγήθηκαν ανελλιπώς.

4. Η ΡΑΕ αδράνησε επί επτάμηνο και ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση αφού πλέον από το Μάρτιο του 2003 εξέλιπε η χρονική δυνατότητα υλοποίησης. Τελικά, μετά την παρέλευση επταμήνου, στις 23.5.2003 η ΡΑΕ εξέδωσε την απόφασή της με την οποία απορρίπτει τις προτάσεις της Επιχείρησης και επαναλαμβάνει την πρόθεσή της για διενέργεια διαγωνισμών. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί που διενήργησε σε Κρήτη και Ρόδο βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης παρόλο που πέρασαν 2,5 χρόνια.

5. Η Επιχείρηση μετά τα παραπάνω προχώρησε σε διαγωνισμό ενοικίασης Η/Ζ για τις κρίσιμες ανάγκες του θέρους ζητώντας παράλληλα την έγκριση της ΡΑΕ η οποία και της εδόθη τέλος Μαΐου 2003. Η ενοικίαση αυτή έχει υλοποιηθεί και τα Η/Ζ βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα νησιά και δεν υπάρχει κανένα θέμα κάλυψης των αναγκών τους για το φετινό καλοκαίρι.

6. Οσον αφορά στο πρόστιμο που επιβλήθηκε από τη ΡΑΕ για τις ενέργειες που έκανε η ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει εκτός αδείας με πρόσθετη ισχύ 60MW το παραγωγικό δυναμικό των νησιών το καλοκαίρι του 2002 έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, επαφίεται στην κρίση των νησιωτών μας. Είναι όντως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κω όπου επεβλήθη πρόστιμο διότι η ΔΕΗ δεν κατόρθωσε, όπως της ζητήθηκε, να εγκαταστήσει και λειτουργήσει εντός πενταμήνου ένα Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος (Η/Ζ) Μαζούτ 16MW στο νησί, όταν αντικειμενικά απαιτούνται 2,5 έως 3 χρόνια για τέτοιου είδους και μεγέθους μηχανές, ενώ παράλληλα επεβλήθη πρόστιμο διότι η ΔΕΗ βρήκε άλλο, πλέον εύχρηστο και γρήγορο τρόπο που δεν προβλεπόταν όμως στην άδεια, προκειμένου να έχει την απαιτούμενη πρόσθετη ισχύ στο νησί εντός των 5 μηνών από την ανάθεση.

7. Τέλος όσον αφορά στην Κάσο, η ΡΑΕ από τον Μάρτιο του 2001 ήταν πλήρως ενημερωμένη για την τροφοδότηση της νήσου με δύο υποβρύχια καλώδια από την Κάρπαθο, και αν η ίδια θεωρούσε την ασφάλεια ηλεκτροδότησης ανεπαρκή έπρεπε να προωθήσει πρόσθετες λύσεις αφού αυτή είναι η ευθύνη και η υποχρέωσή της από το Νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v