Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ:Έως 8,5% το επιτοκιο της έκδοσης στις ΗΠΑ

Χθες το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 500, περίπου, εκατ. δολαρίων, μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

  • του Γιώργου Μαντέλα
ΕΤΕ:Έως 8,5% το επιτοκιο της έκδοσης στις ΗΠΑ
Χθες το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 500, περίπου, εκατ. δολαρίων, μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

"Δεν πρόκειται για κλασσική αύξηση, αλλά για ένα είδος ομολογιακού δανείου, σε μια αγορά η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε αμερικανούς επενδυτές" επισημάνθηκε αρμοδίως στο Euro2day.gr. Κατά συνέπεια, το θέμα δεν αφορά στους έλληνες μετόχους.

Το ενδιαφέρον στην ουσία εστιάζεται αποκλειστικά στο επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η συγκεκριμένη έκδοση. Από την Εθνική εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το 8,00% αλλά κατά πάσα πιθανότητα κάτω από το 8,5%, καθώς κάτι ανάλογο συνέβη και με όλες τις ανάλογες εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν πρόσφατα και άλλες μεγάλες ευρωπαικές τράπεζες.

Καλά ενημερωμένες πηγές, έκαναν γνωστό πριν από λίγα λεπτά στο Euro2day.gr ότι "το βιβλίο προσφορών που άνοιξε χθες το πρωί, θα κλείσει αύριο το απόγευμα", οπότε τότε θα διαμορφωθεί με ακρίβεια το επιτόκιο της έκδοσης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνηση. Επειδή τις τελευταίες ώρες "κυκλοφορούν" στην Αθήνα υποτιθέμενες τιμές "πάνω" στις οποίες θα γίνει η έκδοση των προνομιούχχων μετοχών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα, που δεν αφορά στους μετόχους.

Στο book αναφέρεται πράγματι η τιμή των 25 δολαρίων ανά μετοχή, αλλά αυτή είναι η τιμή που έχει δικαίωμα να επαναγοράσει η ίδια η Εθνική, μετά από 5 χρόνια, όταν θα αποφασίσει να θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ή όχι.

Σημειώνεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Merrill Lynch, η Morgan Stanley, η Citi, η UBS, η Credit Suisse και η HSBC. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v