Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πού διαφωνεί με το ν/σ του ΥΠΑΝ

Οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η δυνατότητα που δίνεται, κατά την αποψή της, στους προμηθευτές να κερδοσκοπούν είναι τα σημεία στα οποία η ΔΕΗ διαφωνεί με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς.

ΔΕΗ: Πού διαφωνεί με το ν/σ του ΥΠΑΝ
του Σταμάτη Ζησίμου

Σε δύο κύρια σημεία εστιάζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαφωνία της διοίκησης της ΔΕΗ στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ένα, είναι η απαγόρευση στη ΔΕΗ να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έως ότου το ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος της Επιχείρησης να υποχωρήσει κάτω από το 75%.

Το δεύτερο, όπως υποστηρίζουν στελέχη της επιχείρησης που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να κερδοσκοπούν, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα μας.

Οι ίδιοι παράγοντες της ΔΕΗ αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγει ένα νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όμως δεν περιγράφεται με σαφήνεια, ενώ θεωρούν αδιανόητο το να δίνονται κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ευρωπαϊκές ηλεκτρικές εταιρείες μεγαθήρια (EdF, RWE, ENEL κλπ) και να αποκλείεται η ΔΕΗ από τη διαγωνιστική διαδικασία.



Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είναι η 20η εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με βάση τα έσοδα και 15η με βάση την παραγωγική ισχύ και εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μέχρι να της επιτραπεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, θα έχει υποστεί σημαντική απαξίωση.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι -αυτοί, ως τώρα, έχουν άδεια προμηθευτή πελατών μόνο για την Ελλάδα. Η παροχή σε αυτούς της δυνατότητας εξαγωγών, όπως αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο, θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Επιπλέον το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζουν, παρέχει δυνατότητα ”καιρδοσκοπίας” μέσω transit και εξαγωγών προς την Ιταλία όπου τα τιμολόγια είναι πολύ υψηλά. Οι προμηθευτές- προτείνει- θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος των πελατών τους εγκατεστημένο στη χώρα, τόσο προς αποφυγήν καιροσκοπισμού αλλά και για τη διασφάλιση των πελατών τους

Ένα άλλο βασικό μειονέκτημα του νομοσχεδίου, κατά τη ΔΕΗ, είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά ποιος αναλαμβάνει το ρόλο του τελευταίου καταφύγιου για τους επιλέγοντες πελάτες, ενώ το νέο μοντέλο της αγοράς δεν έχει τεθεί ποτέ σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά από το θεωρούμενο ως αποτυχημένο μοντέλο απελευθέρωσης που ίσχυσε από τα τέλη της δεκαετίας του 80 στη Βρεταννία, στις υπόλοιπες χώρες, όπου η απελευθέρωση ήρθε αργότερα, οι πρώην κρατικές επιχειρήσεις δεν κατακερματίστηκαν ώστε να εισέλθουν ιδιώτες στην αγορά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Άλλωστε, πλέον η ΕΕ, πολύ δε περισσότερο μετά τις αποφάσεις για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων όλων των χωρών, δεν προσβλέπει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε πανευρωπαϊκό.

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη του ανταγωνισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα δυσκολέψει κατά πολύ τους ”μικρούς παίκτες”, οι οποίοι ήδη υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επενδύσεων τους, αν δεν έχουν μακροχρόνια συμβόλαια διάθεσης της παραγωγής τους.

Και κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με το εν λόγω νομοσχέδιο, παραμένει ασαφές.

Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες, η ΔΕΗ αντιδρά στις ευνοϊκές, όπως τις χαρακτηρίζει, υπέρ των ιδιωτών ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι οποίες μπορεί πρόσκαιρα να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και να προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα στη ΔΕΗ και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v