Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Τα επιχειρήματα στην κόντρα για τον ΟΤΕ

Τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην εξαγορά του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom, αλλά και τι επιδιώκει το ίδιο, αναλύει το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας παράλληλα μια αποδόμηση των αιτιάσεων της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ: Τα επιχειρήματα στην κόντρα για τον ΟΤΕ
Τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην εξαγορά του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom, αλλά και τι επιδιώκει το ίδιο, αναλύει σε ενημερωτικό του σημείωμα το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας παράλληλα μια αποδόμηση των αιτιάσεων της κυβέρνησης.   

Ειδικότερα, εξηγώντας για ποιό λόγο το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στην εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, αναφέρει τα εξής:  

"1. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.

2. Αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών που ορίζονται ως βασικός τομέας ανάπτυξης στην εποχή της γνώσης.

3. Ο ΟΤΕ ασκεί σχεδόν μονοπωλιακό έλεγχο στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Ελλάδας. Ο έλεγχος των δικτύων αυτών περνά στην Deutsche Telekom.

4. Κανένα όφελος δεν θα προκύψει για τον Έλληνα καταναλωτή και την οικονομία με την αντικατάσταση ενός κρατικού μονοπωλίου από μια ξένη, υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τι συμφέρει τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία.

5. Ο ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση των Βαλκανίων με θυγατρικές και συμμετοχές σε 5 χώρες( Αλβανία, πΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Η εξαγορά αποσύρει τον ΟΤΕ από την αγορά αυτή και αφήνει ελεύθερο το πεδίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Deutsche Telekom και τους άλλους ανταγωνιστές.

6. Καμία προηγμένη χώρα της ΕΕ των 15 δεν έχει εκποιήσει το βασικό της τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό σε ανταγωνιστή άλλης χώρας.

7. Οι μόνες χώρες που έκαναν κάτι παρόμοιο στην Ευρώπη είναι η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, λόγω υστέρησης στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης.

8. Μόνο η Ελλάδα του κου Καραμανλή έχει βγει στην παγκόσμια πιάτσα πρόθυμη να πουλήσει τα πάντα (λιμάνια, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, αεροδρόμια, αύριο ΔΕΗ,…) σε Γερμανούς, Κινέζους, Άραβες, Κορεάτες,…

9. Η ΝΔ όχι μόνο εκχωρεί τον έλεγχο του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αλλά έχει κατ’ επανάληψη και ως πρόσφατα αφήσει να εννοηθεί πως η συμμετοχή του Δημοσίου θα μπορούσε να μειωθεί στο 5%.

Στο ζήτημα της κριτικής για το συγκεκριμένο τρόπο εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, σημειώνει:  

1. Η MIG αγόρασε σχεδόν το 20% του ΟΤΕ σε τιμή ανά μετοχή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Deutsche Telekom (26 ευρώ ανά μετοχή). Η τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή είναι υψηλότερη κατά 19% από τη μέση τιμή τριμήνου της μετοχής του ΟΤΕ. Για ποιο λόγο η Deutsche Telekom αγοράζει τόσο ακριβά το μερίδιο της MIG, αν όχι διότι είχε λάβει υποσχέσεις πως έτσι θα εξασφάλιζε και τον έλεγχο της επιχείρησης;

2. Την υπόσχεση αυτή επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom που δήλωσε ότι: «εάν δεν αποκτήσουμε σημαντική επιρροή στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ δεν υπάρχει λόγος για την εξαγορά και του 20% των μετοχών από την MIG».

3. Είναι κατά συνέπεια σαφές πως η MIG εξασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος από το υπερτίμημα που καταβάλλει η Deutsche Telekom για την απόκτηση του ελέγχου της επιχείρησης. Το Ελληνικό Δημόσιο παίζει το ρόλο του εγγυητή της όλης διαδικασίας. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε το δικαίωμα στη MIG να αναλάβει ρόλο ενδιάμεσου και να είναι σε θέση να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει;

4. Τίθεται επίσης ζήτημα διαφυγόντων κερδών της τάξης των 700-800 εκ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο που είναι το υπερτίμημα που θα είχε εισπράξει το ίδιο αν είχε απ’ ευθείας πουλήσει τις μετοχές στην Deutsche Telekom, χωρίς τη διαμεσολάβηση της MIG.

5. Υφίσταται ζήτημα ίσης μεταχείρισης για τους μικρομετόχους του ΟΤΕ οι οποίο στερούνται το δικαίωμα να πουλήσουν και αυτοί το μερίδιό τους στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματιστηριακή νομοθεσία επιβάλλει σε όποιον αποκτά μεμονωμένα ή σε σύμπραξη το 33% μιας εισηγμένης επιχείρησης να προβαίνει σε δημόσια πρόταση εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών στην τιμή που πραγματοποιήθηκε η εξαγορά. Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές (δια της ύπαρξης συμφωνίας μετόχων) πως υπάρχει σύμπραξη του Ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telekom.

Για ποιο λόγο όμως ενδιαφέρεται η Deutsche Telekom για την εξαγορά και τον έλεγχο του ΟΤΕ;
Την απάντηση την δίνει:

1. Η ιστοσελίδα της εταιρείας που εξηγεί στους μετόχους της γιατί η εξαγορά είναι ιδιαίτερα επωφελής για την ίδια: 

- Εξυπηρετεί τη στρατηγική επέκτασης της εταιρείας

- Ο ΟΤΕ έχει υψηλή κερδοφορία της τάξης του 8%-9%

- Ο ΟΤΕ κατέχει σημαντική θέση σε ελκυστικές αγορές όπως της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας και της πΓΔΜ.

- Εξασφαλίζει πρόσβαση σε μια δυνητική αγορά 56 εκ. κατοίκων

- Η εξαγορά θα επιδράσει θετικά στα αποτελέσματα της Deutsche Telekom από τον πρώτο κιόλας χρόνο!

2. Δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που κάνουν σαφή αναφορά: 

- Στα οφέλη της Deutsche Telekom από τις σχεδόν απόλυτα συμπληρωματικές προς τις δικές της δραστηριότητες του ΟΤΕ στη Ν.Α. Ευρώπη. 
- Στο εκτεταμένο δίκτυο πελατών της COSMOTE που φτάνει τα 12 εκατ.

3. Η Deutsche Telekom ξέρει πολύ καλά τι αγοράζει. Η πραγματικότητα είναι πως:

- Η Deutsche Telekom έχει χάσει μερίδια αγοράς στο εσωτερικό της χώρας. 

- Η τιμή της μετοχής της έχει πέσει σημαντικά και όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, ο βασικός μέτοχος της Deutsche Telekom, το Γερμανικό Κράτος, πιέζει την εταιρεία αυτή να κάνει εξαγορές, για να μπορέσει να στηρίξει την μετοχή της.

- Η Deutsche Telekom βρίσκεται στα δικαστήρια με 16.000 μικρομετόχους της, οι οποίοι αξιώνουν αποζημιώσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για την σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αγορά ύψους 40 δισεκ. ευρώ της αμερικανικής εταιρεία Voice Stream.

4. Αυτό που τελικά επιζητείται είναι ο ΟΤΕ, να γίνει κρατικό γερμανικό όχημα για επέκταση στη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό το δικαίωμα το στερούμε από τον εαυτό μας και το χαρίζουμε στη Γερμανική κυβέρνηση και την Deutsche Telekom.

Η ΝΔ επιχειρεί να αντικρούσει την κριτική που της ασκείται με σειρά ανυπόστατων ή και παραπλανητικών ισχυρισμών, όπως: 

- Στην προσπάθειά του να πείσει πως αυτό που κάνει η ΝΔ το έκαναν και άλλοι στην Ευρώπη, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε στη Βουλή (9/5/2008): «Στην Ισπανία η telefonika είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη. Η British telecom στη Βρετανία είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη. Η Eircom στην Ιρλανδία είναι πλήρως αποκρατικοποιημένη και κανείς δεν ξέρει όταν ένας οργανισμός είναι πλήρως αποκρατικοποιημένος ποιος τον ελέγχει.»

Η αλήθεια είναι πως: 

- Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταιρείες δεν ελέγχονται από άλλον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Είναι πολύ γνωστό πως καμία από αυτές τις εταιρείες δεν ελέγχεται από ανταγωνιστή άλλης χώρας. 

- Η ΝΔ αναφέρει τις περιπτώσεις αποκρατικοποιημένων τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών, αποσιωπώντας την πλειοψηφία των χωρών στις οποίες το Κράτος έχει τον ουσιαστικό έλεγχο (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα μέχρι τώρα).

- Ακόμη και η Deutsche Telekom ελέγχεται από το Γερμανικό Κράτος το οποίο κατέχει άμεσα και έμμεσα το 32% των μετοχών (στοιχεία σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Deutsche Telekom για 31/12/2007).


- Η ΝΔ προσπαθεί να πείσει πως είναι συνεπής με το πρόγραμμά της που αναφερόταν σε «στρατηγική συμμαχία» για τον ΟΤΕ. 

- Για το αν αυτό που κάνει η ΝΔ συμβαδίζει με το πρόγραμμά της, αρκεί να υπενθυμίσουμε μια δήλωση του κ. Σουφλιά, που είχε την ευθύνη σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. (3-2-2004):

«Δεν λέμε δηλαδή ότι θα βρούμε στρατηγικό επενδυτή. Δεν λέμε δηλαδή ότι θα πάμε σε στρατηγικό επενδυτή και management εκτός ελέγχου του δημοσίου. Άλλο στρατηγική συνεργασία και άλλο στρατηγικός επενδυτής. Δηλαδή, μπορείς να βρεις έναν εταίρο π.χ. μια ιταλική η γερμανική. Έρχεσαι, λοιπόν, και της δίνεις ένα 5%, ένα 7%. Συνεννοείσαι για το management και κάνεις στρατηγική συμμαχία. Δεν είναι στρατηγικός επενδυτής…Η συμμαχία κράτος και αυτός που θα βρεις για να κάνει στρατηγική συμμαχία, θα κρατήσουν το 34%. Και άρα το κράτος είναι αυτό που θα έχει βασικά το πάνω χέρι». 

- Ο κ. Σουφλιάς είχε από τότε ξεκαθαρίσει τις έννοιες «στρατηγικός επενδυτής» και «στρατηγική συμμαχία» που σκόπιμα συγχέει τώρα η κυβέρνηση για να θολώσει τα νερά. 

- Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν έχει καμία σχέση ούτε με το ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ. 

- Στην Ελληνική γλώσσα αλλά και διεθνώς, αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν αποκαλείται «συμμαχία», αλλά καθαρή εξαγορά και απώλεια ελέγχου. Στο διεθνή τύπο κανείς δεν αναφέρει τη συγκεκριμένη περίπτωση ως «συμμαχία». Μόνο η ΝΔ θέλει να το βλέπει έτσι. 

- Είναι μια κλασσική περίπτωση εισόδου στρατηγικού επενδυτή που αποκτά και τον έλεγχο της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, η ΝΔ μας πήγε πίσω 15 χρόνια, στην αποτυχημένη πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

- Συμμαχία θα ήταν π.χ. μια μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η συνεργασία για προσφορά τεχνογνωσίας, η ανταλλαγή μετοχών ή η συνεργασία για απο κοινού εξαγορά εταιρειών ή επέκταση σε νέες αγορές.

- Συμμαχία είναι π.χ. η συγχώνευση των Τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών της Σουηδίας και Φινλανδίας σε μια εταιρεία Telia Sonera, η οποία όμως και πάλι ελέγχεται και από τις δύο κυβερνήσεις.

- Τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει στην περίπτωση του ΟΤΕ. Από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, ο ΟΤΕ θα εμφανίζεται ως απλή θυγατρική της Deutsche Telekom που θα έχει την ουσιαστική ευθύνη για όλες τις αποφάσεις. 

- Η ΝΔ ισχυρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ πούλησε τις μετοχές του ΟΤΕ και τον εξέθεσε σε κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς και πως κατά συνέπεια η σημερινή μεταβίβαση είναι πια αναπόφευκτη:

Η αλήθεια είναι πως: 

- Το ΠΑΣΟΚ είχε θωρακίσει δια νόμου τον έλεγχο του Δημοσίου στον ΟΤΕ με 2 ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες: την ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (Ν. 2843/2000), και τον περιορισμό δικαιώματος ψήφου στο 5% για οποιονδήποτε άλλο μέτοχο του ΟΤΕ (Ν. 2257/1994).

- Με το που καταργήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, εμφανίσθηκε αμέσως ιδιώτης επενδυτής που αγόρασε το 20% του ΟΤΕ.

- Η Ν.Δ. κινδυνολογεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: ο κίνδυνος εξαγοράς σε περίπτωση που το δημόσιο κατέχει το 33% είναι ανύπαρκτος. Για αυτό δεν υπήρξε ποτέ ούτε υποψία κινδύνου επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ στο παρελθόν.

- Στη Γαλλία, η France Telecom ελέγχεται από τη κυβέρνηση με το 27,3% των μετοχών ενώ στην Αυστρία η κυβέρνηση ελέγχει της Telekom Austria με το 27,37% των μετοχών.

- Η ΝΔ ισχυρίζεται πως το δημόσιο πουθενά στον κόσμο δεν θεωρείται κατάλληλο για μάνατζερ και η κυβέρνηση προστατεύει τον ΟΤΕ από τον κίνδυνο να γίνει προβληματική επιχείρηση όπως η Ολυμπιακή (Αλογοσκούφης – Βουλή, 9-5-2008)

- Αν το δημόσιο πουθενά στον κόσμο δεν είναι καλός μάνατζερ, τότε γιατί πουλάμε τον ΟΤΕ σε κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση;

- Επίσης, πως εξηγεί η κυβέρνηση τη θεαματική πορεία της υπό κρατικό μάνατζμεντ COSMOTE που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ανταγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία τις άλλες δύο εδραιωμένες ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας;

- Αν η Κυβέρνηση πιστεύει τα όσα λέει ο Υπουργός της, τότε γιατί εξαγόρασε τον ΓΕΡΜΑΝΟ μέσω της COSMOTE, δηλαδή κρατικοποίησε μια ιδιωτική εμπορική εταιρεία, καταβάλλοντας σκανδαλωδώς υψηλό τίμημα για να μετατρέψει δήθεν την COSMOTE σε καθετοποιημένη επιχείρηση; Γιατί στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και αποφάσισε ο ΟΤΕ να εξαγοράσει την COSMOTE για να ενδυναμώσει δήθεν τον Οργανισμό και να τον καταστήσει αυτόνομο ισχυρό παίκτη στη διεθνή αγορά;

- Η «Ολυμπιακή» ανασύρθηκε από την ΝΔ για σκοπούς παραπλανητικής κινδυνολογίας.. Από πού προκύπτει κίνδυνος «να γίνει Ολυμπιακή»;

- Μήπως η ΝΔ προεξοφλεί με ωμό τρόπο την αποτυχία της διοίκησης που έχει η ίδια διορίσει στον ΟΤΕ;

- Ο μύθος της αδυναμίας του Κράτους να διοικήσει αποτελεσματικά τις ΔΕΚΟ είναι το άλλοθι για να εκπληρώσει η ΝΔ τα σχέδια πώλησης των πάντων. 

- Η ΝΔ ισχυρίζεται πως θα εξασφαλίσει το δικαίωμα βέτο σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις 

- Μετά το μύθο της «συνδιοίκησης» του ΟΤΕ, η ΝΔ προβάλλει τώρα το μύθο του βέτο.

- Η πραγματικότητα είναι πως σε οποιαδήποτε επιχείρηση η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Αυτός θα προτείνεται από την Deutsche Telekom και θα εκφράζει τα δικά της συμφέροντα.

- Το δικαίωμα του βέτο θα είναι και αυτό εικονικό όπως έχει ήδη διαφανεί από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Θα αφορά π.χ. θέματα εθνικής ασφάλειας, ωσάν το ελληνικό Κράτος να χρειάζεται βέτο για τέτοια αυτονόητα θέματα!

Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον ΟΤΕ; 

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ για 500 εκατομμύρια δολάρια. Φρόντισε μάλιστα πριν πέσει να εξαιρέσει τον ΟΤΕ από το χώρο της κινητής τηλεφωνίας για πολλά χρόνια, προς όφελος των δυο ιδιωτικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

- Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν τον ΟΤΕ κερδοφόρο, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους από τον ΟΤΕ (πλην ΦΠΑ) την περίοδο 1996-2004 να ξεπερνούν τα 9,2 δισεκ. ευρώ (έσοδα από μετοχοποιήσεις ή απευθείας πώληση μετοχών, μερίσματα, φόρο εισοδήματος, ελλείμματα ΤΑΠΟΤΕ, ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, και ομολογιακά δάνεια).

- Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πέτυχαν να μετασχηματίσουν τον ΟΤΕ, από κρατική εταιρεία μονοπωλιακού χαρακτήρα, σε ανταγωνιστική επιχείρηση της αγοράς. Το ΠΑΣΟΚ έκανε πραγματική μεταρρύθμιση στον ΟΤΕ. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές της περιόδου 1994 – 2004 και τη διαδικασία των μετοχοποιήσεων που ταυτόχρονα διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον:
o Οδηγήσαμε τον ΟΤΕ στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου δικτύου υποδομών και υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες.

- Ανοίξαμε δρόμους στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ισχυρή οικονομική και τηλεπικοινωνιακή παρουσία της χώρας μας στη Ν.Α. Ευρώπη ήταν μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού.

- Ανοίξαμε τον ΟΤΕ στον ανταγωνισμό. Απελευθερώσαμε τις τηλεπικοινωνίες της σταθερής τηλεφωνίας. Με την COSMOTE στην κινητή τηλεφωνία, δημιουργήσαμε καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού με οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Αμέσως έπεσαν οι τιμές στα κινητά τηλέφωνα.

- Εκσυγχρονίσαμε τις δομές οργάνωσης και διοίκησης της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, εισάγοντας αποτελεσματικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και διαμορφώνοντας τη «κουλτούρα μικρομετόχου» στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

- Αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής:
- Υψηλή κερδοφορία και χαμηλά τιμολόγια για τον πολίτη.
- Εμπιστοσύνη των ισχυρών διεθνών κεφαλαίων, είσοδος στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Ο έλεγχος του δημοσίου, σε αυτή την περίπτωση, ήταν εγγύηση και όχι μειονέκτημα για τον ΟΤΕ και την COSMOTE.
- Δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης ιδιωτικών επενδύσεων και υγιούς ανταγωνισμού.
- Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. 

- Με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ωφελήθηκε ο ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι, το δημόσιο ταμείο. Ωφελήθηκε η χώρα συνολικά και ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά, με καλύτερες και σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

- Πετύχαμε, γιατί οδηγός μας ήταν το συμφέρον του πολίτη, του καταναλωτή, το δημόσιο συμφέρον.

Τι επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με τον ΟΤΕ; 

- Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση για τον ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από το δόγμα «όλα ιδιωτικά», ούτε από το δόγμα «όλα κρατικά».

- Δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι θιασώτες της παντοδυναμίας της αγοράς. Αλλά δεν είμαστε και κρατιστές. Θέλουμε να είμαστε όσο κρατιστές είναι οι Γερμανοί, που μας εξαγοράζουν.

- Δεν θέλουμε τον ΟΤΕ κρατικό μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να μετατραπεί σε παράρτημα ξένης πολυεθνικής. 

- Εμείς θέλουμε ο ΟΤΕ να λειτουργεί ανταγωνιστικά υπό δημόσιο έλεγχο. Προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.

- Θέλουμε τον ΟΤΕ να επεκτείνεται και να εξαγοράζει και όχι να εξαγοράζεται. Θέλουμε να είναι κερδοφόρα επιχείρηση, με ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

- Όταν, μετά τις επόμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ βρεθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, η κυβέρνησή μας θα εξαντλήσει κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα, προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο στον ΟΤΕ.

- Δεν εκφοβίζουμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες, όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ. Τους ενημερώνουμε προκαταβολικά, διότι θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους.

- Κατά συνέπεια, ψευδώς η κυβέρνηση διακινεί πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να επανακρατικοποιήσει τον ΟΤΕ, σε μια προσπάθεια να τρομάξει την κοινή γνώμη για το κόστος 

- Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Κοινοβουλευτική Ομάδα: «Ο μύθος της ελληνικής Δεξιάς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε, και μας προσβάλλει, και μας καθηλώνει. Μας οδηγεί, με μηδενιστικές απόψεις για τη χώρα, στην απελπισία πως δεν έχουμε άλλη λύση, παρά να παραδώσουμε τις τύχες μας, να παραδώσουμε τον πλούτο μας, να παραδώσουμε τις εταιρείες μας, να παραδώσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις μας, σε θαυματουργούς κρατικούς Γερμανούς, Κινέζους ή άλλους μάνατζερ.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v