Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συνωστισμός" ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία

Μετά τις Κύπρου και MPB, οι Πειραιώς και Eurobank επιδιώκουν εξαγορά τράπεζας και είσοδο στη ρωσική αγορά, η οποία περιλαμβάνεται και στους στόχους της Εθνικής. Οι κινήσεις της Alpha. Στο στόχαστρο και η Ουκρανία

  • του Ιεροκλή Καπογιάννη
Συνωστισμός ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία
** Ο πίνακας που παρουσιάζει την παρουσία των τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Και ξαφνικά η αγορά της Ρωσίας έγινε η πιο «hot» αγορά για τα ελληνικά τραπεζικά επιτελεία. Το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων για επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων και όλοι οι βασικοί «παίκτες» επιδιώκουν να αποκτήσουν παρουσία στη Μόσχα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυτόν τον μήνα πηγαινοέρχονται στη ρωσική πρωτεύουσα κορυφαία στελέχη εγχώριων ομίλων προκειμένου να... κατοπτεύσουν τον χώρο και να επιλέξουν στόχους.

Τελευταίος κρίκος της σχετικής λίστας είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μέγαρο Citi, όπου στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης του ομώνυμου ομίλου, έχουν ήδη καταλήξει σε δύο - τρεις τράπεζες που φέρονται ως πιθανοί στόχοι κι ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, δηλαδή στην τελική επιλογή εκείνης την οποία θα επιδιώξουν να αποκτήσουν. Μάλιστα, λέγεται ότι έχει αποφασιστεί και η «δίοδος» που θα αξιοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είναι φυσικό, δεν γίνονται γνωστές, αφού, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε στην ίδια την Πειραιώς έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις.

Πάντως, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι «οι αποφάσεις είναι πλέον ζήτημα χρόνου». Λέγεται, δε, πως μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξετάζονται ως στόχοι προς εξαγορά στη ρωσική επικράτεια είναι και κάποιο το οποίο δεν έχει την έδρα του στη Μόσχα αλλά στα περίχωρά της.

Μάλιστα, υπάρχει η άποψη πως αυτό είναι το επικρατέστερο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να τεθεί προς ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ελληνικού ομίλου. Αν η Τράπεζα Πειραιώς το αποκτήσει, θα έχει κάνει το μεγαλύτερο και αποφασιστικότερο βήμα για την εξασφάλιση παρουσίας στη ρωσική αγορά.

--- Η EFG Eurobank

Πάντως, ας σημειωθεί ότι ήδη προς την κατεύθυνση αυτήν κινούνται κι άλλοι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, με τον ίδιο πάντα στόχο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της EFG Eurobank - Ergasias. Την περασμένη εβδομάδα, γι’ αυτόν τον σκοπό, στη Μόσχα βρέθηκε κλιμάκιο στελεχών της τράπεζας του ομίλου Λάτση προκειμένου να διερευνήσει το... έδαφος και να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες εν όψει του επικείμενου ανοίγματος στη ρωσική ενδοχώρα.

Επικεφαλής του συγκεκριμένου κλιμακίου ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank - Ergasias, κ. Βύρων Μπαλλής, ο οποίος συναντήθηκε με αρκετά στελέχη της τοπικής τραπεζικής αγοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη EFG Eurobank - Ergasias δεν έχουν ακόμα καταλήξει στην τράπεζα την οποία θα προσπαθήσουν να «χτυπήσουν».

Αντιθέτως, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψήφιων στόχων και γι’ αυτούς ο κ. Μπαλλής συγκέντρωσε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη Μόσχα.

Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν πως επίκειται σύντομα και νέα επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία ξαφνικά αναδεικνύεται στον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό των Ελλήνων τραπεζιτών.

* Η Eurobank ανακοίνωσε την Τρίτη, 15/4, ότι εξασφάλισε την επίσημη άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την ίδρυση και λειτουργία γραφείου αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

Επικεφαλής του γραφείου ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Γρηγορίου, τραπεζικό στέλεχος με πολυετή εμπειρία στη ρωσική τραπεζική αγορά.

Στόχοι του γραφείου αντιπροσωπείας στη Μόσχα είναι η έρευνα αγοράς, η παροχή πληροφοριών σε Ρώσους επιχειρηματίες για τον όμιλο της Eurobank EFG καθώς και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη ρωσική αγορά.

--- Οι «πιονιέροι»

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι τον δρόμο προς τη Μόσχα είχαν φροντίσει να ανοίξουν νωρίτερα δύο άλλοι όμιλοι, και συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank.

Ήταν οι πρώτοι ελληνικοί όμιλοι που απέκτησαν παρουσία εκεί, διευρύνοντας τους γεωγραφικούς -και όχι μόνο- ορίζοντες του συστήματος.

Βέβαια, για τη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέρον είχε επιδείξει σε ανύποπτο χρόνο και η Εθνική Τράπεζα, η οποία μέσω του προέδρου της, κ. Τάκη Αράπογλου, είχε προαναγγείλει (ήδη από τον Μάρτιο του 2005) ότι η ρωσική αγορά μαζί με την τουρκική εντάσσονταν στις προτεραιότητες της διοίκησής της.

Τελικώς, το μεγάλο βήμα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε μέσω της εξαγοράς της Finansbank, όμως ως σήμερα εκκρεμεί το άνοιγμα στη Ρωσία. Οι πληροφορίες, πάντως, υποστηρίζουν ότι και η συγκεκριμένη περίπτωση ποτέ δεν σταμάτησε να απασχολεί το επιτελείο της οδού Αιόλου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Τάκης Αράπογλου επισκέφτηκε τη Μόσχα στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της τράπεζάς του.
Αυτό συνέβη πριν από περίπου τρία χρόνια και μάλιστα λέγεται πως κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του εκεί συνάντησε πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Για λίγες ώρες, επίσης, «πετάχτηκε» και στο Κίεβο, καθώς -από τότε- η αγορά της Ουκρανίας ενδιέφερε επίσης την Εθνική Τράπεζα.

--- Η Ουκρανία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διερευνητικές κινήσεις γίνονται αυτήν τη στιγμή στη Μόσχα από αρμόδια στελέχη της ΕΤΕ, όμως, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Από την άλλη πλευρά, στην αγορά της Ουκρανίας η Εθνική, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον βασικό μέτοχο της Kreditprom για την εξαγορά της, στρέφει τώρα αλλού το ενδιαφέρον της.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί, όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ελληνική τράπεζα δεν θα μείνει για πολύ καιρό με τα χέρια σταυρωμένα. Αντίθετα, εξ αποστάσεως προτιμά να παρακολουθεί τις όποιες εξελίξεις επί ρωσικού εδάφους η Alpha Bank. Στο μέγαρο της οδού Σταδίου πίστευαν κι εξακολουθούν να πιστεύουν πως αγορές όπως η ρωσική ή ακόμα και η τουρκική εμπεριέχουν αρκετό ρίσκο για να... διαβεί κανείς τον Ρουβίκωνα.

Γι’ αυτό και προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, μέχρι νεωτέρας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για τις εκτός συνόρων δραστηριότητες. Από αυτές άλλωστε μέχρι το 2010 υπολογίζουν να εξασφαλίζουν το 35% περίπου της συνολικής κερδοφορίας τους.

** Ο πίνακας που παρουσιάζει την παρουσία των τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 525 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 11/04 - 15/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v