Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρή παρέμβαση Σουφλιά για ΟΤΕ και D.T.

Ο Γ. Σουφλιάς κατέστησε σαφές στη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό ότι η πλήρης εκχώρηση του management του ΟΤΕ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Τι "απαντά" ο Γ. Αλογοσκούφης.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Ηχηρή παρέμβαση Σουφλιά για ΟΤΕ και D.T.
Οι πολιτικές ισορροπίες φαίνεται να υπαγορεύουν τη συμφωνία μετόχων ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, υπό τον φόντο του πολιτικού κόστους, των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αλλά και των δημοσκοπήσεων, με την «ισορροπημένη συμφωνία» να αποτελεί το βασικό ζητούμενο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες , στη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, ότι η πλήρης εκχώρηση του management του ΟΤΕ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε, δε, ότι το management δεν εκχωρείται εν προκειμένω στους Γερμανούς και πως θα ασκείται από κοινού με το Δημόσιο.

Στην παρούσα χρονική στιγμή η δήλωση αυτή του κ. Σουφλιά, με τον οποίο στο παρελθόν είχε έρθει σε αντιπαράθεση για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομίας, δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον κ. Γ. Αλογοσκούφη, αφού ο ίδιος ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει καταστήσει σαφές ότι το Δημόσιο επιδιώκει «συνδιοίκηση» με την D.T.

Σε αντιδιαστολή, η... υπόδειξη του κ. Σουφλιά προς τον υπουργό Οικονομίας να «καθορίσει δημοσίως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί», θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόπειρα «κηδεμονίας».

«Ουδέν σχόλιον», απαντούν επί των θέσεων Σουφλιά οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας .

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, με κύριο χαρακτηριστικό την ισορροπία. «Προχωράμε, ορίζουμε τους συμβούλους, πάμε για μία ισορροπημένη συμφωνία» , τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όσον αφορά, πάντως, στην αναμενόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που θα δώσει, επί της ουσίας, και το επίσημο πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η συνεύρεση των υπουργών που την απαρτίζουν και πως οι αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν και... τηλεφωνικά ή διά περιφοράς της πρότασης απόφασης.

Ούτως ή άλλως , συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, το μόνο που θα πράξει στην παρούσα χρονική στιγμή η Διυπουργική  θα είναι η επαναεπιβεβαίωση -ή επαναπρόσληψη, αν προτιμάτε- των τριών συμβούλων που είχαν αναλάβει να «τρέξουν» τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου -ανεπιτυχώς- το 2006.

Πρόκειται για τη Eurobank ,την Credit Suisse και τη UBS, στις οποίες βεβαίως και θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες για το τι ακριβώς προτίθεται να πουλήσει το Δημόσιο σε επίπεδο τόσο μετοχών όσο και διοίκησης.

Η συνεδρίαση αναμενόταν αρχικά εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ανοιχτό είναι όμως το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κυρίως εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκάλεσε η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την υποβολή πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, στην οποία πέρα από το Ασφαλιστικό τίθεται και το ζήτημα του ΟΤΕ.

Σαφές είναι πάντως ότι, αν οι πολιτικές ισορροπίες ήταν διαφορετικές από το επίπεδο της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έως την πτώση που καταγράφει και το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις αλλά και τις ισχυρές διαφορετικές φωνές που υψώνονται στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, το οικονομικό επιτελείο θα συζητούσε σε διαφορετική βάση.

Δεν είναι τυχαίο ότι προ της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης ο υπουργός Οικονομίας έλεγε ότι ο πήχης για την ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου τίθεται στο 10% - 15% ή ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου φέρονταν να συζητούν και το ενδεχόμενο της πλήρους εκχώρησης του management σε βάθος χρόνου κατά τα πρότυπα των ΕΛΠΕ.

Τα δεδομένα προφανώς έχουν αλλάξει, έκτοτε, κι έτσι σήμερα η συζήτηση περιλαμβάνει τις έννοιες της ισορροπημένης συμφωνίας, της συνδιοίκησης αλλά και της διατήρησης ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v