Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Το σχέδιο συνδιοίκησης από DT-Δημόσιο

Με ταχύτατες διαδικασίες επιδιώκει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον «γάμο» Deutsche Telekom - OTE, τηρώντας την αρχή της… ισότητας. Τα σχέδιο για κοινό μετοχικό και διοικητικό έλεγχο από DT και Δημόσιο.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΟΤΕ: Το σχέδιο συνδιοίκησης από DT-Δημόσιο
Με ταχύτατες αλλά διόλου συνοπτικές διαδικασίες επιδιώκει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον «γάμο» Deutsche Telekom - OTE, τηρώντας σε όλα τα επίπεδα την αρχή της… ισότητας.

Επιλέγοντας προσεκτικούς χειρισμούς που θα διασφαλίσουν συνδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον διεύρυνση των ισορροπιών υπέρ της γερμανικής πλευράς, προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιρασμένο management αλλά και άθροισμα μετοχών 50% συν μία για την D.T. και το ελληνικό δημόσιο. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αντιδρούν και ξεκινούν από την προσεχή Τετάρτη επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών έβαλαν τον… θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση και επέκταση της συμφωνίας MIG - D.T., σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του γερμανικού κολοσσού, κ. Karl Eick, ενώ θα ακολουθήσει εντός των προσεχών ημερών συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων (κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε προτάσεις που εστιάζουν σε τρία σημεία:

1. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει αντίρρηση η συμμετοχή της D.T. στον ΟΤΕ να προσεγγίσει το 33%, όπως επιθυμεί η γερμανική πλευρά, θέτοντας όμως κατώφλι της συμμετοχής του στο 20%. Υπό από αυτό το πρίσμα , το Δημόσιο δύναται -χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα είναι και το τελικό ποσοστό- να πουλήσει έως 8%. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το προς πώληση ποσοστό να προσδιοριστεί ενδεχομένως σε χαμηλότερο αριθμό και τη… διαφορά, μέχρι το επιθυμητό ποσοστό, να τη «μαζέψει» η D.T. από την αγορά.

2. Δεύτερη και επίσης ουσιαστική παράμετρος της αρχικής κυβερνητικής προσέγγισης είναι το άθροισμα των μετοχών που θα ελέγχουν το ελληνικό δημόσιο και η D.T. να ανέρχεται σε 50% συν μία μετοχή, ούτως ώστε να υπάρχει ο απόλυτος από κοινού έλεγχος της επιχείρησης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση όπου η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου υποχωρήσει στο 20%, η D.T. θα πρέπει να ελέγχει επιπλέον 31% συν μία μετοχή.

Στην παράμετρο αυτή, μάλιστα, προβλέπεται να μην υπάρχει μεγάλη απόσταση, με την έννοια της δυσαναλογίας ανάμεσα στη συμμετοχή των δύο βασικών μετόχων, στοιχείο που θα μπορούσε να προμηνύει πώληση από την πλευρά του Δημοσίου πακέτου μετοχών μικρότερου του 8%, ενώ αξίζει να σημειωθεί η φράση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομίας περί «πιθανότητας σταδιακής υλοποίησης».

3. Σε επίπεδο διοικητικό, το σχέδιο της κυβερνητικής πλευράς προκρίνει μοίρασμα των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και αναλογική εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο που θα κατοχυρώνεται στη συμφωνία μετόχων, όπως άλλωστε και τα δικαιώματα πρώτης άρνησης ή τη δυνατότητα άσκησης βέτου από πλευράς του Δημοσίου για τη λήψη αποφάσεων εθνικής σημασίας.

Η κυβερνητική πλατφόρμα θα οριστικοποιηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, στην οποία θα καθοριστεί και η επανενεργοποίηση του ρόλου των συμβούλων αποκρατικοποίησης. Εκτός απροόπτου, αναμένεται η επιλογή των τριών συμβούλων που είχαν «τρέξει» και τον τελευταίο ανεπιτυχή διαγωνισμό αποκρατικοποίησης, και συγκεκριμένα της UBS, της Eurobank και της Credit Suisse First Boston.

Η συμφωνία μετόχων θα κυρωθεί από τη Βουλή, όπως ανέφερε σε επίσημες δηλώσεις του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. «Έπειτα από επίσημο αίτημα από την Deutsche Telekom, που υποβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ, ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, η οποία ασφαλώς θα έρθει στη Βουλή και θα κυρωθεί».

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την D.T. είναι ευπρόσδεκτη και συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ. «Υπάρχουν, βέβαια, σημαντικά ζητήματα που θα καθοριστούν. Στόχος μας είναι ένας ΟΤΕ σύγχρονος και δυναμικός. Μία ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών. Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Και με αυτόν τον γνώμονα θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις».

Απεργίες

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη καμπή, ανοίγει το απεργιακό μέτωπο με τους εργαζομένους στον ΟΤΕ να αντιδρούν έντονα. Κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφασίστηκε:

· Άμεση έναρξη ενημέρωσης του προσωπικού του ομίλου και της κοινής γνώμης.

· Καθολική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στον όμιλο με 24ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Μαρτίου.

· Την Παρασκευή 28/3 συνεδρίαση του Δ.Σ. για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη απόφασης για ενδεχόμενη κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

· Εξουσιοδότηση της Ε.Ε. για απεργιακά μέτρα, ενέργειες, επαφές, συνεντεύξεις Τύπου κ.λπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «η ΟΜΕ - ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται 16 χρόνια για τη διατήρηση της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο, γνωρίζοντας την αξία και τον ρόλο της στην ανάπτυξη, στην άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v