Αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιβληθεί στις τράπεζες έκτακτος φόρος, εμφανίσθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μιλώντας στο 4ο OT Forum, ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη πολλή υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία και γι αυτό δεν πρέπει να επιβληθεί έκτακτος φόρος.
Όπως σημείωσε, «το 40% των κεφαλαίων των τραπεζών δεν είναι καταβεβλημένο κεφάλαιο ήδη, είναι απαίτηση των τραπεζών έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
Και υπάρχει ένας νόμος ο οποίος λέει ότι οι τράπεζες θα αποσβέσουν αυτήν την αναβαλλόμενη φορολογία σ’ ένα διάστημα το οποίο μειώθηκε τώρα. Όσο λοιπόν αποσβένουν αυτήν τη φορολογία, δεν μπορείς να πληρώνεις φόρο, διότι άμα το κάνεις, τότε πας ακόμα προς τα πίσω την απόσβεση, ας το πω έτσι, αυτού του virtual κεφαλαίου».
Συνεχίζοντας, ο κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε «ότι η ελληνική κρίση δεν ήταν τραπεζική κρίση, ήταν κρίση Δημοσίου το οποίο επηρέασε και τις τράπεζες. Άρα οι τράπεζες έχουν αυτήν τη στιγμή μια απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. Άρα τα κεφάλαιά τους αναγνωρίζονται εποπτικά αλλά πρέπει κάποια στιγμή αυτό να γίνει καταβεβλημένο κεφάλαιο.
Αν λοιπόν φορολογήσεις τις τράπεζες σήμερα διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα κέρδη τους μέχρι πέρυσι πήγαινε όλο σε αύξηση κεφαλαίου, από φέτος αρχίσαμε και δίναμε και μέρισμα. Και δεν πρέπει κάποτε οι μέτοχοι να πάρουν μέρισμα;
Αν βάλεις φόρο στις τράπεζες, καθυστερείς αυτήν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Άρα στην Ελλάδα αυτό θα ήταν 10 φορές πιο δύσκολο απ’ ό,τι στην Ιταλία ή στην Ισπανία».
Οι τραπεζικές προμήθειες
Ερωτηθείς για τις προμήθειες των τραπεζών, υποστήριξε ότι είναι σχετικά υψηλές.
«Όταν έχει πέσει η κυκλοφορία του χαρτονομίσματος μόνο στα 4 δισ., αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Άρα δεν μπορείς να του παίρνεις πολύ υψηλές προμήθειες όταν χρησιμοποιεί κάρτα. Όντως, οι προμήθειες στην Ελλάδα, συγκρίνω από στοιχεία που έχω, από ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, είναι σχετικά υψηλές. Δεν λέω, πρέπει οι τράπεζες να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία των εσόδων τους και καλά κάνουν και εισπράττουν προμήθεια. Αλλά πρέπει όλα με μέτρο».