Γκίκας Χαρδούβελης: Η πρόοδος και οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες

Τη θεαματική ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής. Οι πραγματικές επενδύσεις και οι δυνητικοί κίνδυνοι σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank, Τάσο Αναστασάτο.

Γκίκας Χαρδούβελης: Η πρόοδος και οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες

Το άλμα προόδου που έχει γίνει στο τραπεζικό σύστημα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις με αιχμή την αύξηση των εσόδων άρα της συνολικής κερδοφορίας αλλά και την δυνητική προσπάθεια απόκτησης εκ νέου παρουσίας εκτός Ελλάδος παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο ενημέρωσης.

Στην ίδια παρουσίαση την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας περιέγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τάσος Αναστασάτος, ο οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες πραγματικές επενδύσεις και έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχώς αυξανόμενες εισαγωγές.

Άφθονη ρευστότητα

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην άφθονη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. μέρος της οποίας αποτελεί και απαίτηση των εποπτικών μηχανισμών), τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μικρό σε σχέση με το ευρωπαϊκό αλλά με μεγάλη βαρύτητα στην οικονομία.

«Αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο», δήλωσε. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρό ROE σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και πλέον ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Τελευταία ανακάμπτει και ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, με τις νέες χορηγήσεις να πλησιάζουν τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης

Οι προκλήσεις

Πέραν των επιτευγμάτων του κλάδου μετά το πέρας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στάθηκε ιδιαίτερα στις μελλοντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα βρίσκονται υπό πίεση καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει το επιτόκιο παρέμβασης.

«Αυτή η πίεση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη από προμήθειες χωρίς να ζημιώσουν τον μικροκαταθέτη».

Εκτίμησε ότι σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η πιστωτική επέκταση είναι πιθανό να αυξηθεί και να καλύψει την αναμενόμενη απώλεια από καθαρά επιτοκιακά έσοδα ανά δάνειο και ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ακολουθήσει στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου επιτοκίου από το 2023.

Όσο για την επίδραση της Βασιλείας IV στο ελάχιστο εποπτικό κεφάλαιο τόνισε ότι είναι μικρή επειδή οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν την τυποποιημένη προσέγγιση στον υπολογισμό των συντελεστών στάθμισης κινδύνου.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι προκλήσεις εστιάζονται στον ανταγωνισμό που δέχονται από τις fintech, στο στοίχημα απόκτησης παρουσίας εκτός συνόρων αλλά και στην υιοθέτηση των πρακτικών ESG. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «οι ελληνικές τράπεζες είναι πρωτοπόρες, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής και αποτελούν τους κύριους χρήστες της τεχνητής νοημοσύνης».

Εκτός συνόρων

Για το αν θα καταφέρουν να επεκταθούν εκ νέου στο εξωτερικό ο πρόεδρος της ΕΕΤ υπογράμμισε πως «κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το εξωτερικό» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχασε πολιτική δύναμη διότι εκδιώχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες από τα Βαλκάνια». Σήμερα όπως εξήγησε «εξετάζουν τις στρατηγικές και τις μεθόδους επέκτασης, σταθμίζοντας τα κόστη και τα οφέλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v