Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση δωρεάν χυμοποίησης στους πορτοκαλοπαραγωγούς της Αργολίδας

Εφόσον οι Συνεταιρισμοί αποδεχθούν τη συνεργασία που τους προτάθηκε από τον Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο, μόλις πουλήσουν τον χυμό θα καρπωθούν το σύνολο της τιμής του προϊόντος και άρα θα έχουν εγγυημένο εισόδημα για τα μέλη τους 300 ευρώ τον τόνο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόταση δωρεάν χυμοποίησης στους πορτοκαλοπαραγωγούς της Αργολίδας

Ευκαιρία για δωρεάν χυμοποίηση των πορτοκαλιών του Νομού Αργολίδας, δίνει στους Συνεταιρισμούς της περιοχής η εταιρία Vitafresh του Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Λάκωνας επιχειρηματίας πρότεινε στους Αργείους πορτοκαλοπαραγωγούς να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις χυμοποίησης του «The Orange Factory» που βρίσκεται έξω από την Σπάρτη και μάλιστα ανέλαβε να πληρώσει και την ενέργεια του εργοστασίου, καθώς η Orangeland θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις blending και άρα θα αναλάβει να πληρώνει τον ηλεκτρισμό για το σύνολο της λειτουργίας.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι Συνεταιρισμοί αποδεχθούν τη συνεργασία που τους προτάθηκε από τον Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο, μόλις πουλήσουν τον χυμό θα καρπωθούν το σύνολο της τιμής του προϊόντος και άρα θα έχουν εγγυημένο εισόδημα για τα μέλη τους 300 ευρώ τον τόνο, καθώς η Orangeland δεν θα λάβει το κέρδος της. Αυτή τη στιγμή οι τιμές για τον τόνο πορτοκαλιού κινούνται από τα 150 έως τα 210 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Επιπλέον, στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Orangeland με τους παραγωγούς στο Ναύπλιο την 1η Οκτωβρίου, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πουλήσουν με δικές τους ενέργειες το χυμό, οι επιχειρήσεις εμπορίας στις οποίες είναι μέτοχος θα τον αγοράσουν στο σύνολό του, εκμηδενίζοντας έτσι τον όποιο εμπορικό κίνδυνο.

Η εικόνα της ελληνικής παραγωγής πορτοκαλιού σήμερα εμφανίζεται έντονα προβληματική με τους παραγωγούς να τονίζουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, κυρίως λόγω της έλλειψης νερού, γεγονός που έχει μειώσει την απόδοση των δέντρων τους. Άλλωστε, τα δέντρα της Λακωνίας θεωρούνται από τους παραγωγούς γερασμένα, με μέση ηλικία τα 70 χρόνια, όταν σε ανταγωνίστριες χώρες όπως είναι η Αίγυπτος τα δέντρα είναι 20ετίας. Το αποτέλεσμα είναι τα πορτοκάλια Μέρλιν της Ελλάδας να έχουν αποδοτικότητα σε χυμό μόλις 25% όταν στην Αίγυπτο φτάνουν το 42% και άρα τα 2,1 κιλά φρούτου αποδίδουν ένα κιλό NFC χυμό (Not From Concentrate). Στην Ελλάδα το ένα κιλό χυμού NFC λαμβάνεται από 3,2 κιλά καρπού».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v