Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνολικά €2,5 δισ. έχει συνεισφέρει η Pfizer στην ελληνική οικονομία

Πέμπτο παγκόσμιο κέντρο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που αναπτύσσεται και επεκτείνεται κτιριακά. Η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της επένδυσης στην οικονομία.

Συνολικά €2,5 δισ. έχει συνεισφέρει η Pfizer στην ελληνική οικονομία

Το 2020, όταν μέσω πανδημίας δημιουργούνταν στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, αρχικά με 200 εργαζόμενους, ούτε τα ίδια τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας υπολόγιζαν ότι τέσσερα χρόνια μετά θα λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο τέσσερα παγκόσμια κέντρα της και θα ετοιμαζόταν το πέμπτο, με το προσωπικό να ξεπερνά τα 1.200 άτομα, με προοπτική να φτάσει τα 1.400 ως το 2026.

Σε ενημερωτική συνάντηση για την πορεία της επένδυσης, στελέχη της εταιρίας ανακοίνωσαν την δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, καθώς και την ανέγερση νέου κτιρίου δίπλα στις εγκαταστάσεις, που θα στεγάσει τις διαρκώς αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η συνολική συνεισφορά της Pfizer στην Ελληνική οικονομία σε βάθος 11ετίας (2020 – 2030) φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε όρους ΑΕΠ, ενώ το 0,6% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης θα υποστηρίζεται από τις δραστηριότητες της εταιρίας.

35.000 βιογραφικά για 1.000 θέσεις

«Όταν πρωτοήλθα στη Θεσσαλονίκη, ήμασταν μόνο 200 άτομα, δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναμε τα 1.400», ανέφερε ο Nico Gariboldi, Vice President του Thessaloniki Site και επικεφαλής του CDI, προσθέτοντας πως με την συνεχή ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων ο αριθμός των εργαζόμενων ανέβηκε σταδιακά στα 1.072 άτομα το 2023, στα 1.140 φέτος ως το τέλος του έτους, φτάνοντας τα 1.219 το 2025.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως σε αυτό το διάστημα παραλήφθηκαν 35.000 βιογραφικά σημειώματα για τις 1.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως «προσλάβαμε το καλύτερο 3%». Έκανε γνωστό ότι Το 70% του συνόλου του προσωπικού είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, πολλοί απ΄ αυτούς και διδακτορικού, το 53% είναι γυναίκες, ενώ το 15% είναι Έλληνες που επέστρεψαν από ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες όπου εργάζονταν.

Το συνολικό πακέτο που παρέχεται στους εργαζόμενους περιλαμβάνει εκτός από ανταγωνιστικούς μισθούς (σ.σ. η κλιμάκωση των οποίων δεν προσδιορίστηκε), επιδόματα, περίθαλψη, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, παροχές στον χώρο εργασίας, όπως γυμναστήριο και χώρος ευεξίας, καθώς και προοπτικές εξέλιξης. «Το 60% του αρχικού προσωπικού ήταν νέα ταλέντα. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχουν εξελιχθεί και έχουν καταλάβει θέσεις ανώτερων στελεχών», σημείωσε ο επικεφαλής του CDI.

Ο κ. Gariboldi ανακοίνωσε την δημιουργία νέου Κέντρου Αριστείας Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, που θα εξυπηρετεί την παγκόσμια δραστηριότητα της Pfizer, καθώς και τη δημιουργία νέου κτιρίου, που θα στεγάσει 200 – 250 θέσεις εργασίας.

«Δεν υπήρχε ούτε το 2020, ούτε το 2021, ούτε το 2022 κάποια πρόβλεψη ότι θα γίνουμε 1200. Βλέποντας τι γίνεται, υπάρχει ενδιαφέρον από τη Νέα Υόρκη, από τα κεντρικά, και έρχονται περισσότερα τμήματα, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης. Ο ίδιος έκανε λόγο για κολακευτικά –για το Κέντρο, για την πόλη και για τη χώρα- αποτελέσματα των projects που έχουν τρέξει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως στο Τμήμα Κλινικών Δοκιμών προχώρησε μόλις σε δύο μήνες ένα project που είχε «κολλήσει» σε άλλη χώρα.

Τα τέσσερα Κέντρα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

  1. Στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, που απασχολεί 530 εργαζόμενους, «τρέχουν» 250 παγκόσμια projects ψηφιακών λύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την επιτάχυνση της έρευνας και των κλινικών δοκιμών, όπως ανέφερε ο κ.Gariboldi.
  2. Το Κέντρο Οικονομικών και Υπηρεσιακών Λειτουργιών, ένα από τα 6 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει πάνω από 70 χώρες, με 430 εργαζόμενους από πάνω από 45 εθνικότητες σε πάνω από 30 διαφορετικές γλώσσες, όπως είπε ο επικεφαλής του, Γιώργος Κοσκινάς.
  3. Το Τμήμα Κλινικών Δοκιμών, σύμφωνα με την επικεφαλής του, Marge Bailanis, δημιουργήθηκε το 2023 με 19 άτομα που έφτασαν σήμερα τα 230 συνολικά στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 60 εργάζονται στην Αθήνα
  4. Το τμήμα Θεσσαλονίκης του Worldwide Safety, που αφορά την φαρμακοεπαγρύπνηση, απασχολεί 19 γιατρούς υψηλής εξειδίκευσης. Όπως ανέφερε ο Giovanni Furlan, συλλέγουν και αξιολογούν στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες από 120 φαρμακευτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνεισφορά στην ελληνική οικονομία

Η συνολική δραστηριότητα της Pfizer στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, μέσα στην 11ετία από το 2020 ως το 2030 προβλέπεται να φέρει στην ελληνική οικονομία αθροιστικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε όρους ΑΕΠ, όπως ανέφερε ο Svet Danchev, Υπεύθυνος Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη έκθεση. Από αυτά, όπως διευκρίνισε, 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ παράγεται στην ίδια την εταιρία και το υπόλοιπο στο οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει και στην συνολική αλυσίδα αξίας (προμηθευτές, εισοδήματα εργαζόμενων κ.ά.).

Η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα (φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης), αντιστοιχεί σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο ίδιος.

Το 0,6% του ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα υποστηρίζεται από τις δραστηριότητες της Pfizer.

Σε ό,τι αφορά την εργασίας, η δραστηριότητα της εταιρείας εκτιμάται πως υποστηρίζει περίπου 3.900 θέσεις απασχόλησης, με τον υπολογισμό ότι κάθε μια θέση εργασίας δημιουργεί συνολικά άλλες 2,7. Πάνω από το μισό αυτής της επίδρασης (1.750 θέσεις) αφορά τη Θεσσαλονίκη.

Οι 550 εργαζόμενοι στο CDI της Pfizer αντιστοιχούν σχεδόν στο 1% του συνόλου των εργαζόμενων στην πληροφορική στην Ελλάδα.

Για την κριτική στον Α. Μπουρλά

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas ρωτήθηκε για την πρόσφατη τοποθέτηση του hedge fund Starboard Value στη μετοχική σύνθεση του αμερικανικού κολοσσού, καθώς και για την κριτική που ασκείται στον επικεφαλής της, Άλφρεντ Μπουρλά για την πτωτική πορεία της εταιρίας.

«Αυτό που μπορώ να απαντήσω είναι ότι όταν είσαι εργαζόμενος σε μια εταιρία, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι οι συνθήκες εργασίας, η αποτελεσματικότητα και η καθημερινή βελτίωση. Όταν αυτά τα βλέπεις από μέσα νιώθεις και σίγουρος ότι η εταιρία προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση και αναπτύσσεται και εξελίσσεται όπως πρέπει», απάντησε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Το κομμάτι των επενδυτών είναι κάτι διαφορετικό. Πολλοί από μας προφανώς σκεφτόμαστε και σαν επενδυτές και επιλέγουμε τι θα κάνουμε τα χρήματά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια εταιρία να μπορεί να πείθει και τους επενδυτές για να μπορεί να συνεχίσει να έχει τα χρήματα που πρέπει ώστε να συνεχίζει τη δουλειά της. Τώρα, σε επίπεδο χρηματιστηρίου και μετόχων, νομίζω ότι δημοσίως και ανοιχτά έχει δώσει απαντήσεις ήδη ο κ. Μπουρλά για όλα αυτά τα πράγματα, επομένως είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσα να τα σχολιάσω. Σαν εργαζόμενος αυτό που νιώθω είναι ότι καθημερνά και οι συνθήκες βελτιώνονται και τα προγράμματα της εταιρίας προχωρούν και η εταιρία πηγαίνει μπροστά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v