Το εκτεταμένο πανελλαδικά δίκτυό τους θα αξιοποιήσουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ( ΕΛΤΑ) καθώς πλέον όποια ιδιωτική εταιρεία το επιθυμεί, θα μπορεί να το χρησιμοποιεί για να παρέχει ταχυδρομικό έργο.
Μετά τη συγχώνευση με τη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier, η διοίκηση των ΕΛΤΑ αναζητά πηγές εσόδων ώστε να ΕΛΤΑ να μπουν σε κερδοφορία, αφήνοντας πίσω τις ελλειμματικές χρήσεις των τελευταίων ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του ITC 2024 -7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών- ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΤΑ Γρηγόρης Σκλήκας απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες του χώρου για την αξιοποίηση της ραχοκοκαλιάς του δικτύου των ΕΛΤΑ.
Η νέα στρατηγική θα επιτρέπει σε τρίτες εταιρείες του κλάδου, και όχι μόνο, να χρησιμοποιούν το backbone δίκτυο (διαλογή & διαβιβάσεις) των ΕΛΤΑ για να καλύψουν μέρος των αναγκών τους. Τα ΕΛΤΑ διαθέτουν το μοναδικό πραγματικά πανελλαδικό δίκτυο μεταφορών, με εκτεταμένο σύστημα διαβιβάσεων και αξιοσημείωτη χωρητικότητα (capacity) στις υποδομές διαλογής.
Αυτά τα πλεονεκτήματα δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά, αλλά δεν έχουν είτε τη δυνατότητα είτε τη χωρητικότητα να διαχειριστούν τον όγκο αντικειμένων τους σε εθνικό επίπεδο, να χρησιμοποιούν τις υποδομές των ΕΛΤΑ για τη διαλογή και μεταφορά δεμάτων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.
Πώς θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία
Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέπει σε εταιρείες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διαλογής & διαβιβάσεων των ΕΛΤΑ. Ενδεικτικά, μία μικρότερη εταιρεία που αναλαμβάνει παραδόσεις τοπικού χαρακτήρα μπορεί πλέον να βασίζεται στα ΕΛΤΑ για τη διαλογή και τις διαβιβάσεις σε μεγαλύτερη απόσταση και να μπορεί να συνάπτει συνεργασία με κάποια άλλη τοπική εταιρεία διανομής ή ακόμα και τα ΕΛΤΑ να αναλαμβάνουν και το last mile, τις τελικές παραδόσεις στον παραλήπτη.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ορεστιάδα και επιθυμεί να αποστείλει δέματα σε πελάτες στη Νότια Ελλάδα, μπορεί να αναθέσει στα ΕΛΤΑ το κομμάτι της διαλογής και της μεταφοράς μεταξύ πόλεων ή και της τελικής διανομής, αποφεύγοντας το υψηλό κόστος και τον επιχειρηματικό κίνδυνο της πλήρους διαχείρισης της αποστολής.
Αυτή η στρατηγική αμοιβαίου οφέλους εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, τα οποία επενδύουν στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και στη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Οι επιπτώσεις στην αγορά
Η κίνηση αυτή από τα ΕΛΤΑ αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον ανταγωνισμό στον χώρο και των ταχυμεταφορών. Από τη μία πλευρά, οι τρίτες επιχειρήσεις αποκτούν νέες δυνατότητες και ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά, ενώ από την άλλη, τα ΕΛΤΑ θα καταφέρουν να αυξήσουν την αποδοτικότητα του δικτύου τους και να εκμεταλλευτούν πλήρως τη χωρητικότητα των υποδομών τους.
Αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται στενά με τη στρατηγική των ΕΛΤΑ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους στο μέλλον, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την πρόθεση της εταιρείας να λειτουργεί ως πρωταγωνιστής στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο της μεταφοράς αντικειμένων από άκρη σε άκρη της επικράτειας.
Η συγχώνευση που ολοκληρώνεται από μέρα σε μέρα αναμένεται να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη, με το πρώτο τη μείωση του κόστους λειτουργίας καθώς πλέον δεν απαιτούνται διπλές εγκαταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα και βελτίωση της εξυπηρέτησης με επέκταση του δικτύου ταχυμεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 145 καταστήματα υπηρεσιών ταχυμεταφορών, που με τη συνένωση με τα ΕΛΤΑ θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να υπερβεί τα 1.600 σημεία εξυπηρέτησης σε διάστημα 2 χρόνων.
ΕΛΤΑ Courier: Επιτέλους κέρδη
Θετικό πρόσημο κατέγραψε το 2023 η θυγατρική των ΕΛΤΑ μετά από πέντε χρόνια ελλειμματικών χρήσεων.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 62,976 εκατ. έναντι 58,879 εκατ. το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας άνοδο 7%. Το καθαρό αποτέλεσμα ανήλθαν σε 1,923 εκατ. ευρώ από ζημίες 3,082 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, όταν στην προηγούμενη χρονιά είχαν παρουσιάσει αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας σε -915.813 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή τους πορεία, στις οικονομικές καταστάσεις σημειώνεται ότι στόχος είναι η διατήρηση ακόμη και η αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της, ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών της, η περαιτέρω ανάπτυξη των σημείων πρόσβασης των καταναλωτών.