Ideal: Η εξαγορά της BlueStream και το χρηματιστηριακό «αποτύπωμα»

Νέο πεδίο μελλοντικών υπεραξιών, το τελευταίο απόκτημα του ομίλου. Η συμπληρωματικότητα με τις άλλες εταιρείες της στην πληροφορική και το «one stop shop» στην τεχνολογία. Οι εκτιμήσεις για άνοδο τζίρου και EBITDA το 2024.

Ideal: Η εξαγορά της BlueStream και το χρηματιστηριακό «αποτύπωμα»
O πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Στις 24 Απριλίου ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στους αναλυτές και προσπαθώντας έμμεσα να πείσει τους ακροατές του conference call για το πόσο υποτιμημένη θα μπορούσε να θεωρηθεί η μετοχή του, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην τοποθέτηση του Ομίλου στον κλάδο της πληροφορικής.

Ειδικότερα, είχε επισημάνει πως αν οι τρεις θυγατρικές εταιρείες του κλάδου (Byte Computers, Adacom, Ideal Electronics) αποτελούσαν ένα ενιαίο σχήμα και ήταν εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τότε θα ήταν το μεγαλύτερο ως προς τον κύκλο εργασιών και το δεύτερο από πλευράς EBITDA. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως όταν έγινε η συγκεκριμένη δήλωση, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε λάβει υπόψη του και την Epsilon Net, της οποίας το deal που θα δρομολογήσει πιθανότατα και την έξοδό της από το ΧΑ είχε ανακοινωθεί την αμέσως επόμενη ημέρα (25/4/2024).

Στην ίδια ενημέρωση των αναλυτών, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε επίσης αναφέρει με νόημα πως οι εταιρείες του κλάδου πληροφορικής στο ΧΑ τελούν υπό διαπραγμάτευση με μέσο δείκτη EV/EBITDA κοντά στο 15.

Αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι ο κλάδος πληροφορικής της Ideal σημείωσε το 2023 κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ, EBITDA 12 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤ 10 εκατ. ευρώ και έκλεισε την περυσινή χρονιά με θετικό καθαρό ταμείο 10 εκατ. ευρώ, τότε με τον μέσο δείκτη «ΕV/EBITDA» κοντά στο 15, θα μπορούσε να προκύψει μια αποτίμηση της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ (προφανώς, η Ideal διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία πέραν του κλάδου πληροφορικής, όπως το 100% των Αττικών Πολυκαταστημάτων και το σημαντικό θετικό καθαρό ταμείο της, μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της Αστήρ Βυτόγιαννης).

Αν όλα αυτά βέβαια συνέβησαν στο τελευταίο δεκαήμερο του φετινού Απριλίου, από χθες στην εξίσωση μπαίνει και η εξαγορά του 75% της BlueStream από την Ideal έναντι 12,2 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της εισηγμένης περιορίστηκε στη δραστηριότητα της BlueStream στην παροχή υπηρεσιών cloud migration, στην προσδοκώμενη ταχεία ανάπτυξη των επιδόσεών της, καθώς και στη συμπληρωματικότητα των εργασιών των εταιρειών πληροφορικής της Ideal, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα «one stop shop» στον χώρο της τεχνολογίας.

Ωστόσο, με την αποτίμηση του 100% της BlueStream στα 16,3 εκατ. ευρώ, με ένα EBITDA της τάξεως των δύο εκατ. ευρώ και με ανοδικές προοπτικές οικονομικών αποτελεσμάτων, φαίνεται να δημιουργείται ένα ακόμη πεδίο σημαντικών μελλοντικών υπεραξιών, αν φυσικά γίνουν συγκρίσεις με βάση τον μέσο όρο των δεικτών των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ.

Βάσει των αποτελεσμάτων α' τριμήνου του 2024, συν τα μεγέθη από την εξαγορά της BlueStream, ο τομέας πληροφορικής του ομίλου εκτιμάται ότι θα κλείσει το τρέχον έτος με τζίρο περίπου 140 εκατ. ευρώ και EBITDA πέριξ των 18 εκατ. ευρώ. 

Παρά τις «ασκήσεις επί χάρτου» στις οποίες επιδίδονται αναλυτές σχετικά με την αποτίμηση είτε της BlueStream ξεχωριστά αν αυτή εισερχόταν στο ΧΑ, είτε ολόκληρου του σχήματος πληροφορικής αν προχωρούσε στην ίδια κίνηση, η διοίκηση της Ideal δεν έχει δηλώσει μέχρι σήμερα σχετική πρόθεση, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αυτόνομης εισαγωγής του συγκεκριμένου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κλάδος πληροφορικής της Ideal -ιδίως αν ενισχυθεί και με νέα εξαγορά, όπως σχεδιάζεται- θα λειτουργεί ως επιχείρημα προσέλκυσης επενδυτών και ιδίως εκείνων που υιοθετούν τη μέθοδο «Sum Of The Parts» (προσθέτοντας τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία).

Τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, η διοίκηση του Ομίλου, μιλώντας για τη δραστηριότητά της στο μέτωπο της πληροφορικής, είχε θέσει ως στόχο όχι μόνο να το αναπτύξει οργανικά, αλλά και να το διευρύνει μέσα από εξαγορές -εστιάζοντας σε τομείς όπως το cyber security, το cloud, και το λογισμικό-, δημιουργώντας συνέργειες, προσθέτοντας προσφερόμενες λύσεις και υπηρεσίες και εξυπηρετώντας ένα πολύ μεγάλο φάσμα των αναγκών των πελατών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v