Σημάδια ανάκαμψης στα μεγέθη της Ελτον Χημικά

Σύμφωνα με τη νέα CEO αυτή την περίοδο γίνονται σημαντικές κινήσεις προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της εισηγμένης. Ποια είναι τα δεδομένα στις θυγατρικές του εξωτερικού.

Σημάδια ανάκαμψης στα μεγέθη της Ελτον Χημικά

Μετά την περυσινή κατακόρυφη πτώση της κερδοφορίας, το πρώτο φετινό πεντάμηνο ξεκίνησε για τον όμιλο με αύξηση του όγκου των πωλήσεών του κατά 7,6%, με μειωμένο ύψος κύκλου εργασιών λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών των πρώτων υλών και με σταθερή κερδοφορία.

Το 2023 η ΕΛΤΟΝ υποχρεώθηκε σε πτώση του κύκλου εργασιών της (από τα 194,57 στα 176,29 εκατ., με τον όγκο ωστόσο των πωλήσεων να ανεβαίνει κατά 3,4%) και σε καθίζηση των καθαρών κερδών της (920 χιλ. έναντι 10,939 εκατ. ευρώ) εξέλιξη που κατά κύριο λόγω αποδίδεται στην μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι τιμές των πρώτων υλών, στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά και στα αποτελέσματα των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Τουρκία. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που η εταιρεία αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «το 2023 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για ολόκληρο τον κλάδο και συγκρίθηκε με ένα εξαιρετικό 2022, όπου η ζήτηση ήταν ισχυρότατη (μεταπανδημική περίοδος) και οι τιμές ανέβαιναν. Κανονικά θα πρέπει να δούμε τη διετία 2022-2023 ως μία ενιαία χρήση. Επιπλέον, το 2023 είχε και θετικά στοιχεία όπως η σημαντική μείωση του δανεισμού μας και η υποχώρηση των αποθεμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά διοίκησης από τη «νεότερη γενιά», καθώς το τιμόνι του ομίλου ανέλαβε η Άλκηστη Παπαθανασίου (πλαισιωμένη και από άλλα στελέχη) διαδεχόμενη τον πατέρα της και ιδρυτή της εταιρείας Νέστωρα.

Σύμφωνα με τη νέα CEO, αυτή την περίοδο γίνονται σημαντικές κινήσεις προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΛΤΟΝ, με σεβασμό στην ιστορία, αξιοποίηση των κεκτημένων και πολλή δουλειά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εγκατάστασης του νέου συστήματος ERP στη μητρική εταιρεία, κίνηση που στις θυγατρικές θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Αυτή την περίοδο επίσης, εξετάζονται κινήσεις για την αξιολόγηση της πορείας των θυγατρικών στο εξωτερικό, όπου Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία βαδίζουν σαφώς ικανοποιητικά, η Βουλγαρία μετά από μια πολύ δύσκολη περυσινή χρονιά έχει γυρίσει φέτος σε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ η Τουρκία παρουσιάζει μεν μεγάλες προοπτικές, αλλά συνοδεύεται και από το ρίσκο της χώρας (ελπίζεται πως οι επιπτώσεις της τουρκικής θυγατρικής στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις, δεν θα επαναληφθούν φέτος).

Απαντώντας η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά σε ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Οι βασικοί μέτοχοι θα ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (απαιτείται διεύρυνση του free float κατά τουλάχιστον 4,4%).
  • Η νέα μεγάλη επένδυση της ΕΛΤΟΝ στα Οινόφυτα θα προχωρήσει, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό project που έχει ήδη αδειοδοτηθεί (για το λόγο αυτό μάλιστα, η εταιρεία δεν προχώρησε φέτος στη διανομή μερίσματος).
  • Οι στόχοι για εξαγορές άλλων επιχειρήσεων και διεύρυνση δραστηριοτήτων παραμένουν σε ισχύ.

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση ψήφισε τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως το 10% του συνόλου, για χρονικό διάστημα 24 μηνών και σε εύρος τιμών μεταξύ 0,52 και 5 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v