Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «next big things» για τη Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Τα σήματα που στέλνει η αλλαγή ονόματος και η πορεία προς το dual listing στο Λονδίνο. Οι μεγάλες διεθνείς επενδύσεις σε νέα ενεργειακά έργα και το project METKA. Τα σχέδια για τη μεταλλουργία.

Τα «next big things» για τη Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Η μετονομασία του ομίλου αποτελεί «αναγκαιότητα για τη σηματοδότησή του στις διεθνείς αγορές», ιδίως ενόψει του dual listing στο Λονδίνο, όπως ανάφερε ο επικεφαλής Ευάγγελος Μυτιληναίoς, όμως συμβολικά και ουσιαστικά σηματοδοτεί το νέο κύκλο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, όπως αυτός περιγράφηκε στο περιθώριο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του.

Ο όμιλος «κουνάει μαντίλι» στο μοντέλο της ελληνικής υπερτοπικής εταιρείας, επιχειρώντας το επόμενο βήμα: να αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος αλλά και πολυεθνικό αποτύπωμα. Κατά τον Ευ. Μυτιληναίο, η εισαγωγή των μετοχών του ομίλου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, οδηγώντας τη διεξαγωγή της επόμενης Γ.Σ. του ομίλου το 2025 στη Μ. Βρετανία.

Στο πλαίσιο αναδρομής της ιστορίας της οικογενειακής εταιρείας που συμπληρώνει 116 χρόνια λειτουργίας, επισημάνθηκε η μετεξέλιξή της και η ίδρυσή της ως ομίλου το 1990 και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. ευρώ, η οποία το 2018 είχε πλέον ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

«Προ διετίας, όταν εκτιμούσαμε ότι θα υπερδιπλασιάσουμε κερδοφορία, κάποιοι μάς θεωρούσαν υπερβολικούς, ωστόσο η πραγματικότητα τους διέψευσε», τόνισε ο κ. Μυτιληναίoς. Ο ίδιος προέβη και σε εκτίμηση κερδοφορίας για το 2024 στο 1-1,2 δισ. ευρώ ΕBITDA και καθαρής κερδοφορίας κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως είναι επιτεύξιμη, «εφόσον δεν προκύψει μια νέα μεγάλη ανατροπή» στο διεθνές τοπίο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κρίσεις που διήλθε η χώρα και κατ’ επέκταση ο όμιλος αλλά και στις αναπάντεχες προκλήσεις (υγειονομικές, γεωπολιτικές, πληθωριστικές, αλλά και στις αναταραχές στην πρώτη ύλη και στα commodities), περιγράφοντας ταυτόχρονα τον «οδικό χάρτη» της Metlen σ’ αυτό το τοπίο. Πέραν των επιδόσεων, σημείωσε πως ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει σταθερά, κάνοντας λόγο για το project στον Καναδά, τις προωθούμενες επενδύσεις στην Ιταλία, αλλά και την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών (γάλλιο, βωξίτης αλουμίνα).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επενδυτική πρόταση 300 εκατ. ευρώ για το project παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών, ο κ. Μυτιληναίoς ανάφερε χθες πως «η επένδυση θα προχωρήσει, ωστόσο μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνδρομή από την Ε.Ε. ή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας και να αναζητήσουμε άλλες επιλογές όπως οι ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει προβεί σε εξαγορές κοιτασμάτων βωξίτη τόσο στην Ελλάδα (Imerys) όσο και στην Γκάνα στην Αφρική, υποστηρίζοντας τη στρατηγική καθετοποιημένης παρουσίας στη μεταλλουργία. Στο εγχώριο περιβάλλον, ο όμιλος έχει αποκτήσει ήδη δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο -και ετοιμάζεται και για τρίτη εξαγορά εργοστασίου στην ίδια περιοχή-, τα οποία όπως, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίoς, «είναι απολύτως εξαγωγικές μονάδες».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εξαγορών που θα δημιουργήσουν νέο μέγεθος για τον όμιλο, ο κ. Μυτιληναίoς επανέλαβε πως εδώ και δεκαετίες στηρίζεται στην οργανική του ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας επίσης πως στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχουν πολλοί στόχοι που θα άλλαζαν δραματικά το μέγεθος. Δεν απέκλεισε ωστόσο μια νέα κίνηση σε βάθος χρόνου, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως εάν υπάρξει πρόθεση πώλησης από τους δύο μεγάλους μετόχους της Helleniq Energy, η Metlen θα ενδιαφερθεί.

Αγορά ενέργειας και Ε.Ε.

Ο κ. Μυτιληναίoς στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. των μετόχων αναφέρθηκε εκτενώς στις μηδενικές έως αρνητικές τιμές από ΑΠΕ, περιγράφοντας τη σχετική στρέβλωση και εκτιμώντας πως το «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» θα λυθεί με εξαγορές και συγκέντρωση από πλήρως καθετοποιημένους ομίλους παραγωγής ενέργειας, ως φυσική συνέπεια για την εξεύρεση ισορροπίας.

Επίσης ο κ. Μυτιληναίoς σχολίασε το ζήτημα των ενεργειακών υποδομών στη χώρα, προσομοιάζοντας τις πλήρως σχεδιασμένες επενδύσεις με «κατοικίες που βρίσκονται στη μέση του πουθενά, χωρίς σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης», υπογραμμίζοντας την υστέρηση των βασικών φορέων υλοποίησης επενδύσεων διασύνδεσης.

Σε πολλές αποστροφές του λόγου του συνδύασε τις παραπάνω παθογένειες με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική, εκτιμώντας και πάλι πως «αν δεν αλλάξει κάτι στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα με συναντήσετε 10 φορές πιο απαισιόδοξο, απ’ ό,τι σήμερα».

Οι κλάδοι

Στη χθεσινή εκτενή παρουσίαση των πεπραγμένων αλλά και των προοπτικών του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίoς αναφέρθηκε στον κατασκευαστικό βραχίονα (πέραν της ενέργειας και της μεταλλουργίας) μέσω της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και της Μ Παραχωρήσεις, σημειώνοντας ότι η μεν πρώτη χτίζει το αποτύπωμά της ενώ η δεύτερη διεκδικεί συμβάσεις σταθερού εισοδήματος. Εκτίμησε δε πως βάσει των προβολών για την αύξηση μεγέθους, λειτουργικών κερδών και διεκδικήσεων έργων, η ΜΕΤΚΑ ενδέχεται να αποτελέσει το νέο μεγάλο όχημα αποτύπωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου στις κατασκευές από το 2026 και μετά στο ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v