Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Γιατί κάνουμε την Ιταλία κόμβο για την Κεντρική Ευρώπη

(upd 2) Μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια ανακοίνωσε ο όμιλος, σε εκδήλωση στο Μιλάνο. Με συμβούλους Morgan Stanley και Citi εξετάζει το dual listing. Μυτιληναίος: Η Ιταλία κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη.

Μυτιληναίος: Γιατί κάνουμε την Ιταλία κόμβο για την Κεντρική Ευρώπη

Ο Γενικός Διευθυντής (COD) του ομίλου της Mytilineos Γιάννης Καλαφατάς δήλωσε σήμερα στο Μιλάνο ότι ο όμιλος θα επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ιταλία (σύμφωνα με το Reuters, το ποσό θα φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ).

«Στοχεύουμε σε ολοκληρωμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας με πελατειακή βάση. Δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμη κάτι, αλλά θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο», είπε ο κος Καλαφατάς σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Μιλάνο.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας, ο κ. Καλαφατάς δήλωσε επίσης ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της διπλής εισαγωγής (dual listing) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi.

Εως τώρα ο όμιλος κινήθηκε στη γειτονική χώρα μέσω οργανικής ανάπτυξης. Ωστόσο ο κος Καλαφατάς εκτίμησε ότι πλέον υπάρχει περιθώριο να κινηθεί και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Μυτιληναίoς: Γιατί κάνουμε την Ιταλία κόμβο για την Κεντρική Ευρώπη

Την στρατηγική του ανέπτυξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με δηλώσεις του στην Il Sole 24 Ore. «Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο τη Δευτέρα: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos:

«Η Ιταλία είναι ένας από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους. Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στο Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές. Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η MYTILINEOS βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η MYTILINEOS απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια. «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις».

Η κατεύθυνση, για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTILINEOS, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη, ιδίως σε ένα πλαίσιο πολύ περισσότερο επειδή η Ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του κόστους της μετάβασης και της ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v