Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έφτασε η Mytilineos στις πύλες του LSE

Γιατί ξεκίνησε ο όμιλος αξιολόγηση στρατηγικών επιλογών, με τελικό στόχο το dual listing. Ο πολλαπλασιασμός των οικονομικών μεγεθών και τα μεγάλα ντιλ στο εξωτερικό. Ο εταιρικός μετασχηματισμός και το σημερινό αποτύπωμα.

Πώς έφτασε η Mytilineos στις πύλες του LSE

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε για όσους παρακολουθούν την πορεία της Mytilineos η χθεσινή ανακοίνωση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο (Λονδίνο), με απώτερο στόχο, σύμφωνα με πηγές, να ενταχθεί στον FTSE 100.

Ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει μεταμορφωθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό. Εχει πραγματοποιήσει έργα δισεκατομμυρίων, κινείται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα και συνασπίζεται με κολοσσούς σε μεγάλα projects.

Το νέο προφίλ του ομίλου αποτυπώνεται εύγλωττα με μια ματιά στα οικονομικά μεγέθη, που δεν έχουν σχέση με εκείνα που εμφάνιζε πριν από μια 6ετία.

Το 2018 ήταν μια εταιρεία που είχε EBITDA 284 εκατ. ευρώ. Το 2021 ανέβηκαν στα 359 εκατ. και ένα χρόνο αργότερα, εκτινάχθηκαν στα 823 εκατ. Πέρυσι έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2018 ήταν μόλις 0,99 ευρώ. Εφτασαν τα 3,41 ευρώ το 2022 και τα 4,5 ευρώ το 2023.

Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε 12% αύξηση των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), που ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, όπως εξηγεί η εταιρεία, η Mytilineos έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας, που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας. Επόμενο βήμα, η επιδίωξη να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της.

Το «κλειδί» για τα παραπάνω είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στις πανίσχυρες συνέργειες που απορρέουν από την συνύπαρξη των κλάδων Ενέργειας και Μεταλλουργίας, αλλά και την ικανότητα του γκρουπ να υλοποιεί επενδύσεις υψηλής απόδοσης, διατηρώντας παράλληλα τη μόχλευση και το επιχειρηματικό ρίσκο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι μεγάλες συμφωνίες

Την πορεία των τελευταίων χρόνων σημάδεψαν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες. Τελευταίο παράδειγμα, το ντιλ με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Είχε προηγηθεί η είσοδος στην αγορά του Καναδά. Εκεί, η Mytilineos έχει πραγματοποιήσει την εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα από τη Westbridge Renewable Energy, για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.

Παράλληλα, η Mytilineos κατάφερε να εκτελέσει αλλά και να αναλάβει μια σειρά από σημαντικά έργα όπως είναι η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών. Το συγκεκριμένο έργο θα επιτρέψει τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών. Βέβαια, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Mytilineos εκτελεί και μια σειρά από έργα στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και της θερμικής παραγωγής.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως προαναφέρθηκε, το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο αποτελεί μια κίνηση που δεν προκαλεί έκπληξη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει εντός των επόμενων 12-18 μηνών, «λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών».

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δε σημαίνει ότι ρίχνει… πέτρα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ίδια επισημαίνει ότι «παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v