Πόσο κινδυνεύει η Coca Cola HBC από τα αντίποινα του Πούτιν

Οι κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg και πόσο πιθανή είναι μια αντίστοιχη κίνηση με τα assets της Coca Cola Hellenic Bottling.

Πόσο κινδυνεύει η Coca Cola HBC από τα αντίποινα του Πούτιν

Δεκαεπτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο κλιμακώνει την αντεπίθεσή του, βάζοντας στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων δυτικών συμφερόντων που είτε έχουν εγκαταλείψει πλήρως ή εν μέρει τη Ρωσία, είτε επιδιώκουν να εξέλθουν πουλώντας τις μετοχές τους.

Στις 16 Ιουλίου με διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της Danone και της Carlsberg. Και οι δύο εταιρείες επεδίωξαν να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία -η Carlsberg είχε βρει πιθανό αγοραστή και ανέμενε την έγκριση από τη ρωσική κυβέρνηση-, όμως οι εξελίξεις τις πρόλαβαν.

Οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου για κλιμάκωση της κόντρας με τη Δύση είχαν διαφανεί από τον Απρίλιο. Το διάταγμα του Απριλίου είχε ανοίξει τον δρόμο για την εξαγορά των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που ανήκουν στη γερμανική Uniper και τη φινλανδική Fortum.

Συνολικά 110 εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει πλήρως ή εν μέρει τη Ρωσία έχουν αλλάξει «χέρια», σύμφωνα με τη Novaya-Europe που ανέλυσε τις βασικές συναλλαγές που αφορούν την εκποίηση ξένων περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία. Η αξία των συναλλαγών αποκαλύφθηκε μόνο στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων, αναφέρει η Novaya-Europe, η οποία προσδιορίζει τη συνολική αξία των 110 εταιρειών που εκποιήθηκαν στα 3,5 τρισ. ρούβλια (35 δισ. ευρώ).

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Yale, υπάρχουν περίπου 400 μεγάλες πολυεθνικές που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ενεργά στη Ρωσία. Όπως οι PepsiCo, Mondelez, Nestle, Unilever, Procter & Gamble, Colgate Palmolive και Coca-Cola HBC, στρατηγικός εταίρος εμφιάλωσης της The Coca-Cola Company (TCCC).

Η TCCC τον Μάρτιο του 2022 αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες της στη Ρωσία, μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και στις 10 Αυγούστου του 2022 παραιτήθηκε μονομερώς από ορισμένα από τα δικαιώματα σε σχέση με το 50% της συμμετοχής της στη Multon που αποτελεί Joint Venture με την CCHBC.

Από την άλλη πλευρά, η Coca-Cola HBC εφάρμοσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σε σχέση με τη ρωσική λειτουργία και μεταπήδησε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με επίκεντρο τις τοπικές μάρκες. Τα τοπικά σήματα που παράγει στη Ρωσία είναι μεταξύ άλλων οι χυμοί Dobry, Rich και Moya.

Κατόπιν αυτού, τα ενσώματα πάγια στοιχεία της δραστηριότητας στη Ρωσία (εξαιρουμένης της Multon, της δραστηριότητας χυμών του ομίλου στη Ρωσία), αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των ενσώματων παγίων του ομίλου Coca-Cola HBC στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου, Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 1/5 του συνολικού όγκου των πωλήσεων της Cοca Cola HBC. Το 2021, ο όμιλος CCHBC πούλησε 510,6 εκατ. units σε Ρωσία και Ουκρανία, όταν οι συνολικές πωλήσεις σε όγκο ήταν 2,412 δισ. units. Ένα unit αντιστοιχεί σε 5.678 λίτρα ή 24 μερίδες αναψυκτικών.

Πέρυσι, από συνολικές πωλήσεις 2,711 δισ. units, τα 266,1 εκατομμύρια units προϊόντων πουλήθηκαν στη Ρωσία. Σε αυτές τις πωλήσεις, οι οποίες υπολείπονται κατά 29% έναντι του 2021, δεν περιλαμβάνονται αυτές της Multon, η ενοποίηση της οποίας αποτυπώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αν και η Ρωσία παραμένει, βάσει όγκου πωλήσεων, μία από τις 10 βασικές αγορές της CCHBC, ο όμιλος παρουσιάζει τα αποτελέσματα που ανακοινώνει και εξαιρουμένης της επίδρασης των δύο χωρών, δηλαδή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως συνέβη το πρώτο τρίμηνο.

Η Coca Cοla HBC, που δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1994 αρχικά σε κοινοπρακτικό σχήμα με την TCCC και την Coca Cοla Molino Beverages Ltd, προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διέθετε 10 εργοστάσια και 60 γραμμές παραγωγής.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσα εξ αυτών των παραγωγικών μονάδων λειτουργούν πλήρως όπως και ποιος είναι ο σχεδιασμός του ομίλου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Euro2day.gr απευθύνθηκε στην εταιρεία για σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων αλλά και αν εξετάζει το ενδεχόμενο εκποίησης κάποιων περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η εταιρεία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο επί των τελευταίων εξελίξεων στη Ρωσία, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το πόσα εργοστάσια βρίσκονται σε λειτουργία. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v