Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ΣΙΔΜΑ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου Ομίλου Αντώνης Καραδελόγλου, στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ο CEO της ΣIΔΜΑ σημείωσε ότι μετά και την πολύ ικανοποιητική πορεία της διετίας 2021-2022 ο όμιλος είδε τα ίδια κεφάλαιά του να περνούν σε θετικό πρόσημο και τα αποτελέσματά του να είναι σαφώς κερδοφόρα.
Σε ότι αφορά το μέλλον, μπορεί μεν να επισημάνθηκαν κάποιες προκλήσεις (π.χ. αύξηση επιτοκίων), ωστόσο σημειώθηκε ότι:
- Πρώτον, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων μόνο των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2022 στα έντεκα δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική ζήτηση στον κλάδο.
- Δεύτερον, ότι το ανεκτέλεστο αυτό υπόλοιπο αναμένεται να αυξηθεί γύρω στα 14 δισ. ευρώ, μέσα στο 2024 και
- τρίτον, ότι κάποια από τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, εξέλιξη που γεμίζει τη ΣΙΔΜΑ με αισιοδοξία.
Η φετινή πορεία
Οι εταιρείες του κλάδου βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να επηρεάζονται θετικά όταν η τιμή του χάλυβα ανεβαίνει και πτωτικά όταν αυτή υποχωρεί. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση του 2022 όπου η κερδοφορία του πρώτου τετραμήνου ήταν εντυπωσιακή, για να δούμε στη συνέχεια μια σαφή υποχώρηση επιδόσεων. «Με οκτώ μήνες πτωτική τιμή του χάλυβα σ’ ένα χρόνο, εμείς καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντικά κέρδη και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και φέτος» αναφέρθηκε (η τρέχουσα τιμή του χάλυβα κινήθηκε κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι).
Πάντως, από την αρχή του έτους η ΣΙΔΜΑ διατηρεί σε γενικές γραμμές τους περυσινούς όγκους πωλήσεων, με την αγορά να εμφανίζει κάποια κάμψη εξ’ αιτίας κυρίως των επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου (έχει επιστρέψει σε επίπεδα 2021) και των πρώτων υλών είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί εξέλιξη που επηρεάζει θετικά την υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων.
«Το σχετικό πάγωμα που είδαμε κατά τους πρώτους φετινούς μήνες εκτιμώ ότι δεν οφειλόταν τόσο στην πολιτική αβεβαιότητα, όσο κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων. Πάντως, την αμέσως επόμενη εβδομάδα των εκλογών της 21ης Μαΐου είδαμε να επικρατεί στην αγορά ένα κλίμα αισιοδοξίας» σημείωσε ο Αντώνης Καραδελόγλου.
Όλα καλά με τράπεζες
Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της ΣIΔΜΑ Μιχάλη Σαμωνά, ο όμιλος εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά του και μάλιστα αναμένεται όσα εξ’ αυτών είχαν δοθεί σε servicers να επιστρέψουν σε εμπορικές τράπεζες πιθανότατα μέσα στο 2023. Επιπλέον, για το μακροπρόθεσμο δάνειο της θυγατρικής στη Βουλγαρία το οποίο λήγει μέσα στη χρονιά, έχει ήδη συμφωνηθεί η αναχρηματοδότησή του και μάλιστα με περισσότερο ευνοϊκούς όρους.
Τέλος, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, ψηφίστηκε η μείωση του λογιστικού υπολοίπου συσσωρευμένων ζημιών της εταιρείας κατά 13,296 εκατ. ευρώ.
ΥΓ: Το 2021 η ΣΙΔΜΑ ανατιμολόγησε το υπόλοιπο του δανεισμού της εγγράφοντας έκτακτα κέρδη της τάξεως των 12,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αποσβένονται σε μια δεκαετία. Έτσι, αρχής γενομένης από το 2022, η εισηγμένη θα εγγράφει κάθε χρόνο έκτακτο αρνητικό κονδύλι γύρω στο 1,25 εκατ. ευρώ.