Μια πρώτη γεύση των προοπτικών που ανοίγει η δυναμική είσοδος στις μπαταρίες μολύβδου για εφαρμογές έλξης και αποθήκευσης ενέργειας παρείχαν οι οικονομικές επιδόσεις χρήσης 2022 του ομίλου Sunlight, ενώ την ίδια ώρα, ορατή ήταν η επίδραση στα περιθώρια λειτουργικού κέρδους, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.
Ο όμιλος έκλεισε το 2022 με τζίρο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (416,5 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 53,2%), με τις παραγωγικές του μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα και Β. Καρολίνα (ΗΠΑ) να επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Μέρος της εκτίναξης του κύκλου εργασιών οφείλεται στις αυξημένες τιμές πώλησης. Το υπόλοιπο ήρθε από την ισχυρή ζήτηση για μπαταρίες εφαρμογών έλξης και αποθήκευσης ενέργειας καθώς και τις κινήσεις μη οργανικής ανάπτυξης.
Για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα (σ.σ. η διοίκηση αναφέρει ότι υποχωρούν με αργούς ρυθμούς), ο όμιλος προχώρησε σε αναγκαίο ανασχεδιασμό προμηθευτών, ενώ υιοθέτησε πολιτική αύξησης των επιπέδων διακράτησης αποθεμάτων ασφαλείας, για μπαταρίες μολύβδου και λιθίου.
Η σημαντική αύξηση, όμως, του ενεργειακού κόστους και δευτερευόντως η άνοδος στις τιμές των μετάλλων, το πρώτο εξάμηνο, με υποχώρησή τους στο δεύτερο, άσκησαν πίεση στα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, παρά την αναπροσαρμογή στις τιμές πώλησης τελικού προϊόντος.
Η πίεση δεν φάνηκε σε επίπεδο μικτού περιθωρίου (19,54%, έναντι 18,5% το 2021), λόγω της αλλαγής του προϊοντικού μείγματος, καθώς ήταν σημαντικά αυξημένοι οι όγκοι πωλήσεων μπαταριών μολύβδου για εφαρμογές έλξης, ενώ ρόλο έπαιξε και η επέκταση του ομίλου σε αγορές στρατηγικής σημασίας, μέσω εξαγορών, όπως και η καθετοποίηση της παραγωγής.
Τα EBITDA ανήλθαν σε 34,1 εκατ. ευρώ (+41,2%), με το σχετικό περιθώριο να διολισθαίνει σε 8,2% από 8,86%, ενώ ο καθαρός δανεισμός, λόγω επενδύσεων, εξαγορών και αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης, σχεδόν διπλασιάστηκε (192,4 εκατ. ευρώ). Έτσι, ο λόγος καθαρός δανεισμός/EBITDA διαμορφώθηκε στο απαιτητικό 5,64x. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ και τα λοιπά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα σε ζημιές 3,68 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά σε 6,4 εκατ. ευρώ (5,75 εκατ. σε ιδιοκτήτες μητρικής).
Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συγκρατούν τους τόκους
Μέρος του δανεισμού (περί τα 35 εκατ. ευρώ στις 31/12/22) αφορά σε χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Η μητρική του ομίλου, ενέταξε επενδύσεις, που πραγματοποιεί στο ΤΑΑ εκδίδοντας δύο ομολογιακά. Το πρώτο είναι ύψους 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 87,5 εκατ. ευρώ καλύπτεται από χαμηλότοκο δάνειο του ΤΑΑ (σταθερό επιτόκιο 1,02%) και το υπόλοιπο από Πειραιώς και Eurobank με κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 6μήνου πλέον περιθωρίου 2,35%). Το δεύτερο είναι ύψους 11,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,11 εκατ. ευρώ αφορά σε χαμηλότοκο δάνειο ΤΑΑ (σταθερό επιτόκιο 2,24%).
Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, το 2022, ανήλθαν σε 83,3 εκ. ευρώ και αφορούν, κατά κύριο λόγο, σε επέκταση της δυναμικότητας ως 9 GWh και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων παραγωγής μπαταριών μόλυβδου και λιθίου του βιομηχανικού συγκροτήματος της μητρικής εταιρείας στην Ξάνθη, σε ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών μόλυβδου στη Β. Καρολίνα των ΗΠA και σε αγορά νεόδμητου βιομηχανικού κτιρίου για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στην ίδια πολιτεία.
Το μπαράζ εξαγορών και οι προοπτικές
Επίσης, η μητρική ενίσχυσε τα κεφάλαια της Sunlight Batteries USA, με κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων 37 εκατ. δολαρίων, ενώ συνεχίστηκε το ερευνητικό έργο, σχετικά με την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, που αποτελεί μέρος ευρωπαϊκού προγράμματος.
Παράλληλα, ο όμιλος υλοποίησε μπαράζ εξαγορών (80% της ιταλικής P.B.M. Holding που ειδικεύεται στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές, 51% της γερμανικής εταιρείας A. Müller GmbH, η οποία είναι χονδρέμπορος μπαταριών και συστημάτων τροφοδοσίας και αγορά μειοψηφιών στη SEBA και χρηματοδότησή της με κεφάλαιο κίνησης), το οποίο κορυφώθηκε με την απόκτηση του 51% της γερμανικής Triathlon Holding GmbH, η οποία διενεργήθηκε μέσω αγοράς του 10,72% από τον όμιλο και κάλυψης ΑΜΚ της Triathlon, ώστε το ποσοστό της Sunlight να φθάσει στο 51%.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Sunlight, η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Triathlon «αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μόλυβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης». Αναλυτικότερα, η εξαγορά αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ομίλου, να «ξεκλειδώσει» νέες δυνατότητες σε ό,τι αφορά στο εύρος των διαθέσιμων προϊόντων και τη γεωγραφική κάλυψη των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τέλος, η Sunlight απέκτησε το 51% της Israeli Industrial Batteries, εταιρείας που ειδικεύεται στη συναρμολόγηση και διάθεση βιομηχανικών μπαταριών.