Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι αποδοτικότητες των ιδίων κεφαλαίων (ROE, Return On Equity) των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, μετά τη μεγάλη αύξηση κερδών που σημείωσαν αυτές το 2021.
Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (καθαρά κέρδη προς ίδια κεφάλαια) δείχνει το πόσα ευρώ κερδίζει ετησίως η εταιρεία σε κάθε εκατό ευρώ ιδίων κεφαλαίων της και ουσιαστικά παρουσιάζει το πόσο αποδοτικά διαχειρίστηκε η διοίκηση κάθε εισηγμένης τα λεφτά των μετόχων-επενδυτών μέσα στη χρονιά.
Αν και υπάρχουν διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις για το από ποιο επίπεδο και πάνω μια αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων θα πρέπει να θεωρηθεί ως ικανοποιητική, παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στο οποίο βρισκόμαστε ακόμη, μια επίδοση ανώτερη του 5%-7% θα πρέπει -σε γενικές γραμμές- να χαροποιεί τους μετόχους, γιατί:
α) Υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση την «απόδοση μηδενικού κινδύνου» (Risk Free Rate) που απολαμβάνουν οι επενδυτές από τις καταθέσεις και τα κρατικά ομόλογα.
β) Αφήνει ένα επαρκές περιθώριο ως αποζημίωση για το πρόσθετο ρίσκο που αναλαμβάνουν όταν επενδύουν σε μια μετοχή.
Άρα για την αξιολόγηση του ROE, θα πρέπει να συνεξετάζονται και άλλοι παράγοντες, όπως το επίπεδο ρίσκου κάθε εταιρείας -π.χ. είναι χαμηλότερο σε κλάδους όπως οι ΑΕΕΑΠ και τα utilities (π.χ. ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ)-, ή ακόμη και από το αν ένας κυκλικός κλάδος διάγει το κάτω ή το πάνω μέρος της ημιτονοειδούς του καμπύλης.
Τέλος, θα πρέπει να εξετάζεται το αν ένα σημαντικό τμήμα των κερδών μιας εταιρείας έχει επηρεαστεί από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, γιατί έτσι αλλοιώνεται η τιμή του δείκτη και υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Οι επιδόσεις στο ΧΑ
Στον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται οι 14 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες (σ’ αυτές θα προστεθούν και οι Εκδόσεις Λιβάνη) που έκλεισαν το 2021 με αρνητικά ίδια κεφάλαια, άρα δεν έχει νόημα να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος δείκτης. Ωστόσο, τρεις από αυτές τις εταιρείες (Intralot, Lavipharm και Sato) σημείωσαν το 2021 κερδοφόρα αποτελέσματα.
Από τις υπόλοιπες 124 εισηγμένες (δεύτερος παρατιθέμενος πίνακας), οι 24 υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, εκ των οποίων όμως ορισμένες λόγω έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων, όπως π.χ. η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Avax. Σε ορισμένες άλλες επίσης (π.χ. Inform Λύκος) το ύψος της ζημιάς ήταν οριακό και πιθανότατα αναστρέψιμο κατά τα επόμενα χρόνια.
Από τις 100 εισηγμένες που εμφάνισαν θετική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων: α) Οι 8 εμφάνισαν δείκτη από 0% έως 3%, β) Οι 10 από 3,1% έως 5%, γ) Οι 22 από 5,1% έως 10% και δ) Οι 60 από 10,1% και πάνω.
Βέβαια, αρκετές περιπτώσεις υψηλών ROE οφείλονται κατά ένα ποσοστό είτε στη συμβολή έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων (π.χ. ΣΙΔΜΑ, Quest Holdings, Intracom) είτε ακόμη στο γεγονός ότι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους είναι πολύ μικρό (π.χ. Ευρωσύμβουλοι, Εριουργία 3Α).
Μερικά από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν, είναι oι σαφώς ικανοποιητικές επιδόσεις:
• Tου κλάδου πληροφορικής, πριν καν ξεκινήσουν οι υλοποιήσεις των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. Entyersoft, Epsilon Net, Byte Computer, Space Hellas, Performance Technology, Real Consulting).
• Εταιρειών που είχαν πληγεί έντονα από την κρίση την προηγούμενη δεκαετία και οι εργασίες τους σχετίζονται με την οικοδομή και τις επενδύσεις, όπως π.χ. Αλουμύλ και Βιοκαρπέτ στη διέλαση αλουμινίου, Έλαστρον, Τζιρακιάν και Αφοί Κορδέλλου στον χάλυβα, Interwood στην ξυλεία.
• Των «σταθερών αξιών» του ΧΑ, όπως π.χ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας, ΟΛΘ και ΟΛΠ.
• Εισηγμένων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως π.χ. τα Πλαστικά Θράκης, η Autohellas, η Μοτοδυναμική, ο Παπουτσάνης, ο Πετρόπουλος, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Ideal, η Γενική Εμπορίου και η Flexopack.
• Εταιρειών που το 2020 ήταν ζημιογόνες και πέρυσι επέστρεψαν σε κερδοφόρο πορεία (π.χ. Μινέρβα, Δάιος Πλαστικά) ή εισηγμένων που χρόνο με τον χρόνο βελτιώνουν σταδιακά τη θέση τους και μειώνουν τον δανεισμό τους (π.χ. Revoil).
• Δύο εισηγμένων από τον πολύπαθο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης (Κλω/γία Ναυπάκτου και Fieratex).