Τα «ντεσού» της κατ’ αρχάς συμφωνίας μεταξύ Παγκρήτιας Τράπεζας και HSBC

«Προικοδοτεί» με ως 105 εκατ. ευρώ την εν Ελλάδι δραστηριότητά της η HSBC, πριν τη μεταβιβάσει στην Παγκρήτια. Τα δάνεια, το εταιρικό πελατολόγιο και οι καταθέσεις. Το μακρύ διάστημα ως την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η φόρμουλα αποζημίωσης και η ΑΜΚ στην οποία θα προχωρήσει η Παγκρήτια.

Τα «ντεσού» της κατ’ αρχάς συμφωνίας μεταξύ Παγκρήτιας Τράπεζας και HSBC

Υποκεφαλαιοποιημένη, θα μεταβιβάσει η HSBC στην Παγκρήτια την εν Ελλάδι δραστηριότητά της, πλην του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών χορηγήσεων, βάσει της κατ’ αρχάς συμφωνίας των δύο πλευρών, προκειμένου να «σηκώσει» τυχόν έξτρα κόστη που θα προκύψουν από τη λειτουργική ενοποίηση.

Η Παγκρήτια θα πάρει ένα δίκτυο 15 καταστημάτων (σ.σ. συμπληρωματικό του υφιστάμενου Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Χανίων) μαζί με σταθμισμένα σε κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού, ύψους 500 εκατ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος θα ξεπερνά το 20% (σ.σ. 95 + 10 εκατ. ευρώ). Το υπερβάλλον ποσό σε σχέση με την ελάχιστη εποπτική απαίτηση καλύπτει, όπως ανέφερε η στήλη Χαμαιλέων, το κόστος ενδεχόμενης εθελουσίας για μεγάλο μέρος του μεταφερόμενου προσωπικού (σ.σ. περίπου 350 άτομα).

Το προς μεταβίβαση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι πλήρως καλυμμένα με προβλέψεις και παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων καθώς και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Τα ναυτιλιακά δάνεια εξαιρούνται της συναλλαγής. Οι καταθέσεις της δραστηριότητας ανέρχονται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων αφορούν σε διατραπεζική.

Tο εταιρικό πελατολόγιο αποτελείται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία προέρχονται από την έκδοση εγγυητικών. Αξιόλογο είναι και το πελατολόγιο του Wealth Management, το οποίο περιλαμβάνει πελάτες με υψηλή οικονομική επιφάνεια, μέρος των οποίων στράφηκε στην HSBC, για να μηδενίσει τον κίνδυνο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης χρέους.

Η κατ' αρχάς συμφωνία προβλέπει δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής εντός του Α' εξαμήνου του 2023. Επομένως, υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος προεργασίας για τη διασφάλιση της ομαλούς μετάβασης και λειτουργικής ενοποίησης. Λόγω της μεγάλης περιόδου, ως την ολοκλήρωση της συναλλαγής, προβλέπεται φόρμουλα αποζημίωσης ως 10 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που μεσολαβήσει απώλεια εσόδων (σ.σ. ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται σε απώλεια εσόδων από εγγυητικές και από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο)

Παράλληλα παρέχεται χρόνος και story στην Παγκρήτια, ώστε να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου, που έχει προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ΑΜΚ τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποσκοπεί στη διατήρηση της κεφαλαιακής της επάρκειας, τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) και τη χρηματοδότηση πιστωτικής επέκτασης.

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα επιτρέψει, τέλος, την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Πρόκειται για προϋπόθεση που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr

Η Παγκρήτια έκλεισε τη χρήση 2020 με περιορισμένο κεφαλαιακό απόθεμα, έναντι της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης και χαμηλή λειτουργική κερδοφορία, η οποία δεν παρέχει επαρκές περιθώριο για απορρόφηση αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών. Ειδικότερα, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, στο τέλος του 2020, ανερχόταν σε 11,03%, λίγο υψηλότερος (σ.σ. κατά 12,85 εκατ. ευρώ) από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση 10,09%, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει προσωρινά τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων κάτω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τήρησης αποθέματος ασφάλειας διατήρησης κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 (Capital conservation buffer - CCoB).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v