Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jefferies: Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ισχυρές επιδόσεις είναι θετικός οιωνός για τις αμοιβές των ελληνικών τραπεζών για το δ’ τρίμηνο αλλά και το 2025. Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Jefferies: Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Η αμερικανική Jefferies και ο Alexander Demetriou διατηρούν συστάσεις και τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες στο πρώτο report τους για το 2025. Η σύσταση είναι αγορά (Buy|) για όλες τις τράπεζες. Οι στόχοι τιμών διαμορφώνονται σε:

  • Alpha Bank στα 2,75 ευρώ,
  • Εθνική Τράπεζα στα 11 ευρώ,
  • Eurobank στα 3,05 ευρώ,
  • Τράπεζα Πειραιώς στα 5,80 ευρώ.

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τα κεφάλαια υπό διαχείριση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται αύξηση 7% σε τριμηνιαία βάση και 40% υψηλότερα για το 2024. Η Εθνική Τράπεζα είχε την υψηλότερη αύξηση, ξεκινώντας από χαμηλότερη βάση, σε όλη τη διάρκεια του έτους, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς. Οι ισχυρές επιδόσεις είναι θετικός οιωνός για τις αμοιβές των ελληνικών τραπεζών για το δ’ τρίμηνο αλλά και το 2025.

Στα μερίδια αγοράς, η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση, με την Εθνική Τράπεζα να αυξάνει το μερίδιό της. Τα μερίδια αγοράς ήταν σταθερά τον Δεκέμβριο για τις 4 μεγάλες τράπεζες, με τη Eurobank να είναι πρώτη με 26% και την Εθνική Τράπεζα στο τέλος με 14%. Η τελευταία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς τον Δεκέμβριο (+39 μ.β.) και σε ετήσια βάση (+360 μ.β.). Η ΕΤΕ αύξησε το μερίδιό της από 11% σε 14% σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Οι 4 μεγάλες τράπεζες είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να παραμένει σταθερό στο 83% τον Δεκέμβριο (79% τον Δεκέμβριο του 2023). Οι καθαρές πωλήσεις ήταν ισχυρότερες τον Δεκέμβριο του 2024 σε 467 εκατ. ευρώ (299 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο). Η αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση οφείλεται στις καθαρές πωλήσεις και όχι από τις επιπτώσεις αποτίμησης σε τιμές αγοράς (mark to market) για τις ελληνικές τράπεζες. Οι καθαρές πωλήσεις κατά το 2024 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 60% περίπου σε ετήσια βάση (καθαρές πωλήσεις του 2023, ύψους 3 δισ. ευρώ). Μέχρι το γ’ τρίμηνο, οι καθαρές πωλήσεις είχαν ήδη ξεπεράσει τις πωλήσεις του 2023 (στο εννεάμηνο η επίδοση ήταν στα 3,7 δισ. ευρώ).

Η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα διείσδυσης σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ στις αμοιβές. Οι αμοιβές ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο εμφανίζουν 55 μ.β. με κάποια διασπορά, ωστόσο, και της Τράπεζας Πειραιώς είναι η υψηλότερη με 74 μ.β. και της Εθνικής Τράπεζας η χαμηλότερη, με 50 μ.β. το 2023. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τις αντίστοιχες τράπεζες, με AUMs ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 10% περίπου, έναντι 35% περίπου του μέσου όρου της ΕΕ.

Συγκρίνοντας τα κεφάλαια υπό διαχείριση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες χώρες, με ποσοστό 10% περίπου έναντι 46% του μέσου όρου της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v