Μπορεί να μην έπιασε τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο ικανοποιητικά κινήθηκε και το τρίτο φετινό τρίμηνο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά χάλυβα.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου: «Το πρώτο εξάμηνο εξελίχθηκε απρόσμενα θετικά, γιατί κανείς δεν περίμενε το καλοκαίρι του 2020, πόσο καλά θα εξελίσσονταν τα πράγματα στη συνέχεια. Η ζήτηση σε όγκους όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το Νοέμβριο, αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι διεθνείς τιμές του μετάλλου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διευρύνοντας δραστικά τα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών, ιδίως εκείνων που είχαν σημαντικά αποθέματα στις αποθήκες τους.
Το τρίτο φετινό τρίμηνο εξελίχθηκε και αυτό ικανοποιητικά, χωρίς ωστόσο να κινηθεί στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου. Η ζήτηση εμφάνισε κάποια περιορισμένη κόπωση γιατί ορισμένοι πελάτες ανέβαλαν τα επενδυτικά έργα και τις οικοδομές που σχεδίαζαν, προσδοκώντας σε μια υποχώρηση της τιμής του χάλυβα μετά από λίγους μήνες. Πέραν αυτού, περιορίστηκαν και τα πολύ υψηλά μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών, καθώς οι τιμές του χάλυβα μειώθηκαν ελαφρά και επιπλέον τα αποθέματα χαμηλών τιμών που είχαν οι εταιρείες στις αποθήκες τους εξαντλήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλα υψηλότερου κόστους. Παρόλα αυτά, είχαμε σε γενικές ένα ακόμη καλό τρίμηνο».
Το 2021 αναμένεται να είναι η πρώτη πολύ καλή χρονιά του κλάδου μετά το 2008, όταν είχε ξεκινήσει μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση που έπληξε καίρια το σύνολο των εταιρειών του.
Οι ΣΙΔΕΝΟΡ και Sovel μέσα από τις πολύ καλύτερες φετινές τους επιδόσεις θα επηρεάσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Ομίλου Viohalco. Οι εισηγμένες εταιρείες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κoρδέλλου και Σωληνουργεία Τζιρακιάν θα εμφανίσουν μεγάλα κέρδη στα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους που θα δημοσιευθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με τη ΣΙΔΜΑ να βλέπει τα ίδια κεφάλαιά της να περνούν σε θετικό έδαφος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Έλαστρον προχώρησε φέτος στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της μετά από τόσα πολλά χρόνια, ενώ μικρή χρηματική διανομή υπήρξε και στην περίπτωση της Αφοί Κορδέλλου, παρά την αντίθετη πρόταση της διοίκησης της εισηγμένης.
Επίσης, από τις εξελίξεις στον κλάδο επηρεάζονται και άλλες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (πώληση υδραυλικού εξοπλισμού) και η Μπήτρος Συμμετοχών (κατέχει το 25% της ΣΙΔΜΑ).
Πώς όμως προβλέπεται να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον; Οι αισιόδοξοι βλέπουν μια περαιτέρω τόνωση της ζήτησης από το 2022 που θα συνοδεύεται από συμπαθητικά περιθώρια κέρδους, ενώ άλλοι εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις επικαλούμενοι τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από το μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Οι ανισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα πιθανόν να είναι ακόμη μεγάλες και οι τιμές των πρώτων υλών και των ναύλων να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει πιθανότατα και τη ζήτηση μέσα στο 2022. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος για τις εταιρείες του κλάδου μιας απότομης και μεγάλης υποχώρησης της τιμής του χάλυβα, κάτι που θα τις οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες, καθώς θα έχουν ακριβά αποθέματα και θα πουλάνε σε χαμηλές τιμές. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαντάζει ως πολύ πιθανό σενάριο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κύκλοι προσκείμενοι στη Σωληνουργεία Τζιρακιάν σημειώνουν: «Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, ωστόσο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αγορά μας μπορεί να κινηθεί ανοδικά το 2022 τουλάχιστον σε επίπεδο όγκων, καθώς οι τιμές δεν μπορούν να προβλεφθούν. Προσδοκούμε καλά νέα από την οικοδομική δραστηριότητα και ελπίζουμε σε περισσότερες επενδύσεις από μεγάλα projects που φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν, ή/και από εκείνα που ήταν να αρχίσουν φέτος αλλά αναβλήθηκαν λόγω της μεγάλης ανόδου στην τιμή του μετάλλου».