Μία δύσκολη σχέση οδηγείται σε διαζύγιο. Πρόκειται για την ΕΛ.ΠΕ. που γυρίζει την πλάτη της στη ΔΕΗ και θα ηλεκτροδοτείται πλέον από την Elpedison.
Οι σχέσεις ΔΕΗ-ΕΛ.ΠΕ. δεν ήταν ανέφελες τα τελευταία χρόνια. Αιτία, η πρόθεση της ΔΕΗ να επιβάλει αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια για να καλύψει τα χρηματοοικονομικά κόστη της, λόγω και της αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών, κόβοντας ταυτόχρονα εκπτώσεις που είχε δώσει (συνέπεια, προπληρωμή). Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την προηγούμενη σύμβαση για την τριετία 2018-2020 η ΕΛ.ΠΕ. την υπέγραψε φέτος το Πάσχα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη νέα σύμβαση 2021-2022 ήταν δύσκολες από τις αρχές του χρόνου και για έναν ακόμη λόγο. Στόχος της ΔΕΗ από το 2023 είναι να μην υπάρχει σταθερή τιμή χρέωσης στα τιμολόγια της υψηλής τάσης, αλλά κυμαινόμενη, που θα συνδέεται με τη μεσοσταθμική μηνιαία τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με άλλα λόγια, θα συναρτάται με το χονδρεμπορικό κόστος. Μάλιστα, η νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει ρητή αναφορά για το θέμα αυτό, οπότε ο πελάτης εφόσον την υπογράψει δεσμεύεται και αποδέχεται το καθεστώς που θα ισχύσει στην τιμολόγηση της ενέργειας του σε δύο χρόνια. Τελικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών δεν κατέληξαν σε αίσιο τέλος.
Εκτός όμως από την ΕΛ.ΠΕ. προβληματικές ήταν οι διαπραγματεύσεις και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, που απέρριπταν εδώ και μήνες τις προτάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις, καθώς και όλα τα παραπάνω.
Τελικά, η πρώτη που ανακοίνωσε συμφωνία με τη ΔΕΗ ήταν η Mytilineos, τον Ιούνιο, για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, με τη σύμβαση να υπογράφεται στα τέλη Ιουλίου. Η Αλουμίνιον θα ηλεκτροδοτείται από τη ΔΕΗ ως το 2023 και έκτοτε θα βάλει τέλος σε αυτή τη συνεργασία μετά από 60 χρόνια.
Δύο ακόμη βιομηχανίες της υψηλής τάσης έχουν έρθει μέχρι στιγμής σε συμφωνία με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που υπέγραψε σύμβαση για τα έξι εργοστάσια της, καθώς και την ΤΙΤΑΝ για τα τρία εργοστάσια της. Ωστόσο, εκκρεμεί η οριστικοποίηση συμφωνιών και με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης.
Έχουν υπογράψει, επίσης, και σχεδόν όλες οι βιομηχανίες της μέσης τάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων για τη βιομηχανία της υψηλής τάσης κινείται στο 20%. Όμως, δεν είναι ίδιοι οι όροι για όλες τις βιομηχανίες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε εξατομικευμένη βάση, με συνέπεια να διαφοροποιείται το ύψος των αυξήσεων ανά πελάτη, η ενεργοποίηση της ρήτρας «take or pay», ακόμη και η χρονική διάρκεια των συμβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο στον τομέα αυτό αναμένεται να αλλάξει από το 2023, καθώς οι βιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των PPAs, έστω και αν επί του παρόντος τηρούν επιφυλακτική στάση, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστοί ακόμη οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τα καθιστούν ελκυστικά.