Λίγες ημέρες απομένουν για να λήξει το 2020 και οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, η χρονιά θα κλείσει με κέρδη για την πλειονότητα των εταιρειών, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις θα διαμορφωθούν σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.
Πέραν αυτού, ο συνδυασμός των φετινών κερδών με τη μειωμένη -λόγω Covid-19- παραγωγή, επηρεάζει θετικά τους ήδη υψηλούς εποπτικούς δείκτες των ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που ικανοποιεί τα στελέχη της αγοράς: «Η ασφαλιστική βιομηχανία κερδίζει σταδιακά ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και η εμφάνιση θετικών δεικτών συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό στοιχείο ευρωστίας είναι ότι τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών προσεγγίζουν, αν όχι υπερβαίνουν, το ύψος του ετήσιου κύκλου εργασιών, πράγμα που δεν νομίζω να συμβαίνει συχνά σε άλλους κλάδους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η πολύ καλή πορεία των επενδύσεων σε εξωτερικό και Ελλάδα (βλέπε άνοδο τιμών στα κρατικά ομόλογα) σε συνδυασμό με τον μικρότερο συντελεστή ζημιών στον κλάδο των οχημάτων, εκτιμάται ότι οδήγησαν και πάλι τις εταιρείες του κλάδου σε αρκετά ικανοποιητική κερδοφορία, έστω και αν σε πολλές δεν αναμένεται να επαναληφθούν οι περυσινές εξαιρετικές επιδόσεις.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξαμηνιαία προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής (17,5 εκατ. έναντι 25,5 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019), το θετικό αποτέλεσμα της Interlife κατά το ίδιο χρονικό παρά την αρνητική επίδραση των επενδύσεων, όπως επίσης τα εννεαμηνιαία προ φόρων κέρδη της Ευρωπαϊκής Πίστης (18,8 έναντι 12,5 εκατ. πέρυσι) και της Υδρόγειος (10,2 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται και από πτώση της παραγωγής, η οποία στο εννεάμηνο προσέγγισε το 4,5%, προερχόμενη από την επίδοση στις καλύψεις ζωής.
Ο συνδυασμός κερδών και υποχώρησης της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει θετικά την πορεία των εποπτικών δεικτών του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) το ύψος των ιδίων κεφαλαίων του κλάδου βρισκόταν το 2011 μόλις στα 986 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα προσεγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ η καθαρή θέση μόνο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Έτσι, τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών σκαρφάλωσαν από τα 986 εκατ. του 2011 στα 3,43 δισ. ευρώ το 2018 (επηρεασμένα από αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και από την υψηλή κερδοφορία της περιόδου) και όλα συνηγορούν στο ότι ανέβηκαν περαιτέρω τόσο μέσα στο 2019 όσο και φέτος. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το 2019 οι δέκα μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες εμφάνισαν προ φόρων κέρδη ύψους 368 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα ίδια κεφάλαια ενώ το 2011 αντιστοιχούσαν στο 19,8% της ετήσιας ασφαλιστικής παραγωγής, το 2018 το συγκεκριμένο ποσοστό να διαμορφωθεί στο 84,8% και να εκτιμάται φέτος ότι κυμανθεί κοντά στο 100% (αν δεν το ξεπεράσει) καθώς:
α) Η κερδοφορία της διετίας 2019-2020 και η θετική πορεία των κεφαλαιαγορών εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει θετικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
β) Η ασφαλιστική παραγωγή αναμένεται χαμηλότερη φέτος (-4,5% στο εννεάμηνο) σε σχέση με την επίδοση του 2019, που είχε κυμανθεί γύρω στα 4,1 δισ. ευρώ.