Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέχουν τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Η νέα υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων και τα μειωμένα τροχαία ατυχήματα αποτελούν δύο από τους παράγοντες που αναμένεται να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τα φετινά κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αντέχουν τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Οι εξελίξεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων, σε συνδυασμό με τη νέα υποχώρηση των αποδόσεων των εγχώριων κρατικών τίτλων και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Αν μας έλεγε κάποιος την άνοιξη -περίοδο κατά την οποία η νέα παραγωγή μειωνόταν κατακόρυφα και οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί κοντά στο 4%- ότι φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να σημειώσουν ικανοποιητικά κέρδη, θα τον θεωρούσαμε υπερβολικά αισιόδοξο. Και όμως, το σενάριο αυτό δείχνει ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα επιβεβαιωθεί στην πράξη».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς, ο οποίος από τη μια πλευρά περιμένει για φέτος μείωση της παραγωγής που δεν θα διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίστοιχη πορεία του ΑΕΠ, από την άλλη πλευρά όμως, αναφέρεται σε επίτευξη αρκετά ικανοποιητικών κερδών για τις περισσότερες εταιρείες.

«Οι περυσινές κερδοφορίες βέβαια ήταν εξαιρετικά υψηλές και πολλές εταιρείες δεν θα καταφέρουν να τις επαναλάβουν. Ωστόσο, το 2020 φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε μια ακόμη χρονιά όπου οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα σημειώσουν αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά τους και τους εποπτικούς τους δείκτες» συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.

Ήδη, οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών κρατικών τίτλων έχουν πέσει κάτω από το 1% και βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα της 1ης Ιανουαρίου. Με δεδομένα τα πολύ χαμηλά yields των ξένων ομολόγων και το ότι πάνω από το 70% των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών είναι τοποθετημένο (άμεσα και έμμεσα) σε καταθέσεις και ομόλογα, φαίνεται πως δεν θα προκύψουν φέτος ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στα επενδυτικά αποτελέσματα των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών.

Ευχάριστο επίσης ήταν το γεγονός ότι η έλευση του δεύτερου lock down στη χώρα μας δεν συνοδεύτηκε από άνοδο των yields στα ελληνικά ομόλογα, ενώ παράλληλα η Moody’s προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο λειτουργικό τώρα τομέα, τα βασικότερα χαρακτηριστικά είναι η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής κατά ποσοστό ανάλογο με την πορεία του ΑΕΠ και η παράλληλη αποκλιμάκωση των αποζημιώσεων που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τουλάχιστον στο μέτωπο του κλάδου οχημάτων (θα επηρεαστούν ευνοϊκότερα, όσες εταιρείες δεν προχώρησαν σε εκπτώσεις-μειώσεις των σχετικών τιμολογίων τους).

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (λόγω του lock down) η εγχώρια κατανάλωση της βενζίνης μειώθηκε κατά 22% και του πετρελαίου κίνησης κατά 9%. Η υποχώρηση της ζήτησης συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω του χαμηλότερου εισερχόμενου τουρισμού, ενώ τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα θα συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση τουλάχιστον για τον τρέχοντα μήνα (μείωση οδικής κυκλοφορίας οδηγεί σε μικρότερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, άρα και σε χαμηλότερες αποζημιώσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες).

Ήδη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η Εθνική Ασφαλιστική αύξησε το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της στο 1,074 δισ. ευρώ, σημειώνοντας προ φόρων κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ (έναντι 25,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Σημαντικά λειτουργικά κέρδη εμφάνισε στο ίδιο χρονικό διάστημα και η Interlife, το ύψος των οποίων ψαλιδίστηκε (παραμένοντας σε θετικό επίπεδο) εξ’ αιτίας των αρνητικών επενδυτικών αποτελεσμάτων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Πίστη εμφάνισε στο φετινό εννεάμηνο αύξηση παραγωγής, αλλά και προ φόρων κερδοφορίας κατά 50%, από τα 12,5 στα 18,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v