To Euro2day.gr ήδη από τον Φεβρουάριο είχε αναφερθεί στην κινητικότητα και στις προοπτικές του κλάδου πληροφορικής (βλέπε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Ζεσταίνεται η αγορά πληροφορικής», ενώ από τον Ιούνιο εστίαζε στις προθέσεις και τις δυνατότητες των εταιρειών του κλάδου για εξαγορές (βλέπε «Λεφτά υπάρχουν για deals στην πληροφορική»). Λίγους μήνες μετά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η… φωτιά στον κλάδο έχει ανάψει για τα καλά.
Την αρχή έκανε η Space Hellas, όταν τον Μάιο αποφάσισε να εισέλθει στον χώρο της ψηφιακής γεωργίας μέσα από την απόκτηση ποσοστού στην AgroApps.
Πολύ μεγαλύτερο όμως αντίκτυπο στην αγορά αναμένεται να επιφέρει η πώληση της SinglularLogic (βλέπε πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Ριζικές ανακατατάξεις φέρνει το deal της SingularLogic»), λόγω των μεγάλων μεριδίων που κατέχει ο προς πώληση όμιλος σε μια σειρά από υποαγορές πληροφορικής.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, η MIG ανακοίνωσε ως «προτιμητέο» επενδυτή τη σύμπραξη των εταιρειών Space Hellas και Epsilon Net (προσφερόμενο τίμημα γύρω στα 18 εκατ. ευρώ), ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το σχετικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει το σχήμα Profile-SoftOne.
Την επόμενη ακριβώς ημέρα, το δικό της deal ανακοίνωσε η Entersoft, αποκτώντας το ERP και το πελατολόγιο της Computer Life.
Και σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε το τρίτο φετινό «χτύπημα» της Epsilon Net, η οποία μετά την εξαγορά του 51% της πολωνικής Hoteliga International και τη θέση του προτιμητέου επενδυτή στη SingularLogic μαζί με τη Space Hellas, αποκτά το 80% της Data Communication έναντι 6,3 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως αποτελεί θέμα χρόνου να δούμε και άλλα deals στον χώρο της πληροφορικής, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν:
- Υπάρχει σαφέστατη προοπτική ανάπτυξης στον κλάδο, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της πανδημίας (π.χ. κονδύλια ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, κινήσεις ψηφιοποίησης στο Ελληνικό Δημόσιο, ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία, ανάγκη λειτουργίας επιχειρήσεων από απόσταση).
- Πολλές εισηγμένες (και όχι μόνο) εταιρείες διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα (π.χ. Quest Holdings, Profile, SoftOne, Entersoft, Epsilon Net) και επιπρόσθετα οι τράπεζες είναι διαθέσιμες να συνδράμουν χρηματοδοτώντας τέτοια εγχειρήματα.
- Προκύπτουν πολύ μεγάλα οφέλη από συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, ικανά να προσφέρουν μεγάλα κίνητρα στους αγοραστές.
- Αρκετές εταιρείες του κλάδου είναι ταλαιπωρημένες από την πολυετή οικονομική κρίση, χωρίς να είναι σε θέση να επιτύχουν επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα, οπότε επιθυμούν πλέον την ένταξή τους σε μεγαλύτερα σχήματα.
Ειδικότερα, η Quest Holdings δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για εξαγορές -πέρα από τον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών συσκευών- και στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής-τεχνολογίας, όπου ήδη δραστηριοποιείται.
Το ίδιο ισχύει και για την Profile, η οποία αναζητά την εξαγορά εταιρείας στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο απόκτησης εγχώριας επιχείρησης του κλάδου που «ταιριάζει» στο αντικείμενο δραστηριότητάς της.