Με μεγάλο discount έναντι των ιδίων κεφαλαίων τους φαίνεται να αποτιμώνται οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και παρότι ενίσχυσαν την καθαρή τους θέση ακόμη και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, κόντρα στην τρέχουσα πανδημία.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου η πρόταση του fund CVC δεν υπερέβη τα 500 εκατ. ευρώ για το 80% της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια της 30ής Ιουνίου είχαν διαμορφωθεί στο 1,074 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Και μπορεί βέβαια η Εθνική Ασφαλιστική να μην είναι εισηγμένη σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά, πλην όμως -θεωρητικά τουλάχιστον- ανοδικά θα έπρεπε να επηρεάσουν το προσφερόμενο τίμημα το ότι:
- Ο αγοραστής θα αναλάβει και το management της εταιρείας
- Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί leader στην εγχώρια αγορά, οπότε ο αγοραστής θα μπορεί να εκμεταλλευθεί σειρά συνεργειών με τις άλλες δραστηριότητές του στη χώρα.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού discount στον ασφαλιστικό κλάδο αποτελεί η περίπτωση της βορειοελλαδίτικης Interlife, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η Interlife δημοσίευσε πρόσφατα τις εξαμηνιαίες λογιστικές της καταστάσεις, όπου εμφάνισε αύξηση παραγωγής κατά 6,1% (διεύρυνση μεριδίων αγοράς), καθαρά κέρδη 882 χιλ. ευρώ (έναντι 11,1 εκατ. ευρώ, πτώση που οφείλεται στο ότι τα αποτελέσματα επενδύσεων ήταν φέτος αρνητικά, ενώ πέρυσι υπήρξαν θετικά) και άνοδο των ιδίων κεφαλαίων της στα 95 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στις 25/9/2020 είχε διαμορφωθεί στα 46,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή βρισκόταν 51% χαμηλότερα από την καθαρή θέση της Interlife.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο (30/9/2020) η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Πίστης, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να κυμαίνεται γύρω στα 105 εκατ. ευρώ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της στις 31/12/2019 βρισκόταν στα 141,17 εκατ. ευρώ (discount 25,5%) παρά το γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής του πρώτου φετινού τριμήνου είχε διαμορφωθεί γύρω στο 10% και η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε εκφράσει τον Απρίλιο την αισιοδοξία της πως η εταιρεία θα μπορέσει να σημειώσει και φέτος μια ικανοποιητική κερδοφορία.
Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν το discount των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών σε σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μηδενικά πλέον διεθνή επιτόκια, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά η γενικότερη αδυναμία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει φέτος υποαποδώσει έντονα έναντι των ξένων ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που θεωρούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των εταιρειών ως υποτιμημένες και προχωρούν σε αγοραστικές κινήσεις με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.