Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε ορόσημα που ξεκλειδώνουν το project στο Ελληνικό

Τι αποκάλυψε η Lamda Development στο ένατο Greek Investment Forum. Οι κατεδαφίσεις και ποια είναι τα επόμενα βήματα. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας για τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας.

Πέντε ορόσημα που ξεκλειδώνουν το project στο Ελληνικό

Με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων αλλά και τις τυχόν επιπτώσεις της πανδημίας σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων, συνδέει η διοίκηση της Lamda Development την τελική υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό, ενώ ευελπιστεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Ταυτόχρονα, η εισηγμένη είχε καθαρές απώλειες 8,1 εκατ. ευρώ για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, από τις δραστηριότητες των τριών εμπορικών κέντρων, λόγω μειωμένων εσόδων από ενοίκια, διαφημίσεις, στάθμευση, κ.ά.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες, στο ένατο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης, που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες προκαταρκτικές εργασίες και εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι κατεδαφίσεις.

Όπως είχε υποστηρίξει και προ μηνών η διοίκηση, υπάρχουν τρεις διαφορετικές στρατηγικές για αντίστοιχες κατηγορίες έργων στο Ελληνικό. Οι υποδομές και το μητροπολιτικό πάρκο θα υλοποιηθούν κυρίως από τη Lamda, σε συνεργασία με υπεργολάβους. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δύο εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται.

Όμως για το οικιστικό τμήμα της επένδυσης, όπως και για το τουριστικό (ξενοδοχεία), τους γραφειακούς χώρους, τη μαρίνα και τις λοιπές εγκαταστάσεις θα αναζητηθούν κοινοπραξίες με επενδυτές που διαθέτουν εξειδίκευση στους συγκεκριμένους τομείς.

Μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχουν πέντε ορόσημα από τα οποία θα κριθεί η πορεία της επένδυσης και συγκεκριμένα: Πρώτο αυτό του Ιουνίου για την έναρξη των κατεδαφίσεων, δεύτερο στις αρχές Ιουλίου, οπότε έχουν οριστεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατ' αρχάς των προσφυγών κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αλλά και της προσφυγής της Hard Rock που έχει αποκλειστεί, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο (IRC), τρίτο στα τέλη Ιουλίου, ως εκτίμηση για την απόφαση επί της προσφυγής της Hard Rock, τέταρτο στα τέλη Σεπτεμβρίου, ως εκτίμηση για την απόφαση επί των προσφυγών για την ΚΥΑ και τέλος, στα τέλη Οκτωβρίου, ως ημερομηνία για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί της έκτασης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η δαπάνη για την πρώτη φάση της επένδυσης φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Προβλέπεται πως σε ορίζοντα πενταετίας θα προχωρήσει η ανάπλαση της παραλίας και μέρους του Μητροπολιτικού Πάρκου, το IRC, ο Πύργος Κατοικιών, τα εμπορικά κέντρα στη Βουλιαγμένης και στη μαρίνα, οι παραθαλάσσιες βίλες, το ενυδρείο και το πολυτελές ξενοδοχείο. Συνολικά, το 58% των εσόδων του project θα προέλθει από τις κατοικίες, 8% από τα εμπορικά κέντρα, το 6% από τα ξενοδοχεία και το 28% από όλα τα υπόλοιπα. Για την πρώτη φάση, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 43% για τις κατοικίες, το 35% για τα δύο εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 100.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), στο 10% από το IRC κ.ο.κ. Την πρώτη πενταετία υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 800 κατοικίες.

Τα εμπορικά κέντρα

Η διοίκηση της Lamda Develοpment είπε χθες πως ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό επικεντρώνεται στα τρία εμπορικά κέντρα. Πρόσθεσε πως οι καθαρές απώλειες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υπολογίζονται στα 8,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στη Lamda Malls, που ελέγχει τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, συμμετέχει και ο επενδυτικός όμιλος της Varde.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές απώλειες από τα συμβατικά ενοίκια για την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου στα τρία εμπορικά κέντρα αντιστοιχούν στα 11,7 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και όφελος 500.000 ευρώ από χρήματα που επρόκειτο να δοθούν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για το Mediterranean Cosmos, στο πλαίσιο της σύμβασης για τη μίσθωση της έκτασης όπου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο και δεν δόθηκαν την περίοδο της καραντίνας. Στις απώλειες των εμπορικών κέντρων για την τρίμηνη περίοδο περιλαμβάνονται και τα έσοδα από το parking, τη διαφήμιση και το ενοίκιο επί του τζίρου των καταστημάτων, νούμερο το οποίο είχε διαμορφωθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στο 1,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα μετά και την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, καταγράφεται σταθερή ανάκαμψη της επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση. Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 18 Μαΐου και στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης εντός αυτών και τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν οι πολυκινηματογράφοι.

Προβλέπει, μάλιστα, θετική πορεία όσον αφορά τις επιδόσεις στα εμπορικά της κέντρα το 2021, γεγονός το οποίο θα ενισχυθεί και από την πλήρη λειτουργία της επέκτασης του Golden Hall, όπου προβλέπεται να ανοίξει στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος, επισημάνθηκε πως πρόσθετη αξία από τα εμπορικά κέντρα μπορεί να δημιουργηθεί από την εισφορά του The Mall Athens στην κοινή εταιρεία με τη Varde -τη Lamda Malls ή "Malls Co"- και την πιθανή εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v