Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εως 13,2% το ποσοστό διάθεσης του β’ πακέτου

Εως το 13,2% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανέλθει το ποσοστό που θα διαθέσει το ελληνικό δημόσιο στη β’ φάση της μετοχοποίησης, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 3-6 Δεκεμβρίου 2002.

ΔΕΗ: Εως 13,2% το ποσοστό διάθεσης του β’ πακέτου
Εως το 13,2% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανέλθει το ποσοστό που θα διαθέσει το ελληνικό δημόσιο στη β’ φάση της μετοχοποίησης, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 3-6 Δεκεμβρίου 2002.

Οι μετοχές, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή παρουσίαση, θα διατεθούν στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου, ενώ θα υπάρξει και προσφορά στις ΗΠΑ, αλλά και δυνατότητα ιδιωτικής τοποθέτησης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Η τιμή διάθεσης θα ορισθεί με βάση τη διαδικασία του book building, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας προσφοράς.

Η συνολική προσφορά θα είναι έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσοστό 1,2% κατ’ ανώτατο όριο για πράξεις σταθεροποίησης, ενώ ένα επιπλεόν ποσοστό 2% κατ’ ανώτατο όριο μπορεί να διατεθεί σε περίπτωση που υπάρξει υπερβάλουσα ζήτηση.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ΧΑ αναμένεται να αρχίσει στις 13 Δεκεμβρίου 2002.

Κύριοι Ανάδοχοι και σύμβουλοι έκδοσης είναι οι Alpha Finance, Deutsche Bank, Εθνική Τράπεζα και UBS Warburg.

Τόσο κατά τους εκπροσώπους των αναδόχων όσο και κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι προοπτικές της επιχείρησης διαφαίνονται εξαιρετικά ευοίωνες, με αποτέλεσμα η διάθεση του νέου πακέτου να χαρακτηρίζεται για τους επενδυτές ελκυστική.

Οι θετικές προοπτικές της ΔΕΗ, όπως περιγράφηκαν στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων είναι:

* Η διατήρηση της ηγετικής θέσης στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέχοντας τη δυνατότητα του χαμηλού κόστους παραγωγής με τη χρήση κυρίως λιγνίτη, την τεχνογνωσία στο χώρο, αλλά και στο όνομα της.

* Η συνέχιση της αναδιάρθρωσης της εταιρίας με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Στόχος επίσης είναι η μείωση του προσωπικού μέχρι το 2005 κατά 3.500 εργαζόμενους.

* Η συνέχιση της ορθολογικοποίησηε των επενδύσεων και του προγράμματος δανεισμού. Ως μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2000 η εταιρία εισήγαγε πρόγραμμα ορθολογικοποίησης των επενδύσεων, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την απόδοση των επενδύσεων.

* Η διεύρυνση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, με επέκταση σε αγορές εκτός Ελλάδας. Η ΔΕΗ συνεχίζει να διερευνά τις προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

* Στις τηλεπικοινωνίες, η εταιρία εκτιμά ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί σημαντικές λειτουργικές συνέργιες και οικονομίες κλίμακας με την από κοινού χρήση από τις δύο δραστηριότητες (ηλεκτρική ενέργεια και τηλεπικοινωνίες) των κέντρων εξυπηρέτησης πελατείας των υπηρεσιών διεκπεραίωσης λειτουργιών. Εκτιμάται ότι η παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2003.

* Στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ισχυρό επίσης ατού της ΔΕΗ, είναι οι επιδοτήσεις που πρέπει να τις καταβληθούν για το αντιστάθμισμα του κόστους των ανενεργών επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο καλείται έως το 2015 να καταβάλει στη ΔΕΗ 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της επιχείρησης είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2002, το οποίο, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έκλεισε με αύξηση στα καθαρά κέρδη της τάξης του 32,1%. Συγκεκριμένα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 261,49 εκατ. ευρώ από 197,84 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ, διαμορφώθηκαν στα 423,12 εκατ. ευρώ από 258,79 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2001, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 63,4%.

Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του ενημερωτικού Δελτίου περί της εξαγοράς μέχρι του 30% της ΔΕΠΑ, όπου αναφέρεται ότι η άσκηση του δικαιώματος θα εξαρτηθεί από την τιμή και τους υπόλοιπους όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει το ελληνικό δημόσια κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Στο ενημερωτικό δελτίο καταγράφονται και σχετικοί με την εταιρία κίνδυνοι μεταξύ των οποίων είναι:

* Το πιστοποιητικό ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ περιλαμβάνει παρατήρηση σχετικά με την επάρκεια του μητρώου παγίων.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ πριν την 1/1/2001 δεν τηρούσε επαρκές μητρώο παγίων, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό να μην είναι αρκετά λεπτομερή, ώστε να μπορεί η εταιρία να προσδιορίσει άμεσα το κάθε πάγιο. Ωστόσο έχει αναλάβει την ευθύνη να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναβάθμισης του μητρώου παγίων ως το τέλος της πρώτης 24μηνης χρήσης που λήγει στις 31/122002, προκειμένου αυτό να περιλαμβάνει επαρκείς λεπτομέρειες για τα πάγια στοιχεία. Συνεπώς η ΔΕΗ βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής των παγίων στοιχείων της.

Επίσης κατά της εταιρίας έχει εγερθεί ένα σημαντικός αριθμός αγωγών, που αφορούν την εκτέλεση των εργασιών, αλλά και για περιβαλλοντικά θέματα, με αποτέλεσμα τα διεκδικούμενα ποσά να εκτιμώνται στα 426 εκατομμύρια ευρώ, που αν τα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, θα έχει επιπτώσεις.

Η εταιρία ενδέχεται στο μέλλον να έχει σημαντικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, διότι δεν έχει δημιουργήσει ακόμα αποθεματικά μετά από την αλλαγή του συστήματος στο ασφαλιστικό με το Ν. 2773/99.

Στα αρνητικά σημειώνεται και το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει δανειοδοτηθεί σημαντικά ώστε να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες της. Σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο ότι η ΔΕΗ έχει συνάψει δάνεια για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιακών της αναγκών, τα οποία στις 30/6/2002 ανέρχονταν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 5,3 δισ. ευρώ στις 30/6/2001.

Έτσι η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων ενδέχεται να γίνει πιο δυσχερής, ανάλογα με το ύψος του δανεισμού και των επιτοκίων, καθώς και, σε χαμηλότερο βαθμό, από τις αρνητικές συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά τα αποτελέσματα και η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η ικανότητά της να εξασφαλίσει στο μέλλον χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v