Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τελικό στάδιο η διάθεση του β’ πακέτου της ΔΕΗ

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διάθεση του δεύτερου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου. Η διάθεση θα γίνει από τις υφιστάμενες μετοχές του δημοσίου σε ποσοστό 15%, ενώ εκτιμάται ότι το δημόσιο θα εισπράξει περί τα 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Σε τελικό στάδιο η διάθεση του β’ πακέτου της ΔΕΗ
Στο τελικό στάδιο φτάνουν πλέον οι διεργασίες για τη εισαγωγή και του δεύτερου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ στα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου.

Αύριο το μεσημέρι, γίνεται η παρουσίαση της Επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό, ούτως ώστε, όπως και έχει καθοριστεί, να πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ από τις 3 - 6 Δεκεμβρίου.

Συνεπώς, ακριβώς ένα χρόνο από τη διάθεση του πρώτου πακέτου, η ΔΕΗ, προχωράει στη δεύτερη μετοχοποίηση, παρά τις αντίξοες, χρηματιστηριακές συνθήκες. Παρ΄ όλα αυτά, τόσο η διοίκηση της Επιχείρησης, όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι και η δεύτερη μετοχοποίηση θα ”πάει καλά”.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι οι μετοχοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, αποτελούν γραμμή άμυνας έναντι των δυσμενών χρηματιστηριακών συγκυριών.

Η διάθεση και του δεύτερου πακέτου θα γίνει μόνο από τις υφιστάμενες μετοχές του δημοσίου, σε αντίθεση με τις πρώτες σκέψεις του περασμένου καλοκαιριού για παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και τη διάθεσή του στα χρηματιστήρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι εκτιμήσεις περί του ποσού που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη δεύτερη μετοχοποίηση, κυμαίνονται μεταξύ των 400 - 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το σημερινό κλείσιμο η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανάερχεται στα 3,029 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δε ποσοστό διάθεσης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θα ”μοιραστεί” τόσο στο χρηματιστήρια της Αθήνας, όσο και του Λονδίνου.

Το εννεάμηνο για τη ΔΕΗ σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έκλεισε με αύξηση στα καθαρά κέρδη της τάξης του 32,1%. Συγκεκριμένα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 261,49 εκατ. ευρώ από 197,84 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ, διαμορφώθηκαν στα 423,12 εκατ. ευρώ από 258,79 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2001, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 63,4%.

Οι ευοίωνες προοπτικές για τη δεύτερη μετοχοποίηση της ΔΕΗ στηρίζονται και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο ΔΕΗ, για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια, και παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα κατέχει περί το 85% της αγοράς.

Επίσης, άμεσα πρόκειται να προχωρήσει και στην εξαγορά έως και του 30% της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να αναμένεται η σημαντική της δραστηριοποίησή της και στον τομέα του φυσικού αερίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή η ΔΕΗ αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αφού μια σειρά από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η χρήση του φυσικού αερίου θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα της Κομοτηνής, αλλά και η νέα μονάδα που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Λαύριο.

Αισιοδοξία επικρατεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η Wind, η τηλεπικοινωνιακή εταιρία της ΔΕΗ, σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων της ΔΕΗ, θα αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή και προσεκτική δουλειά, ευελπιστώντας σε ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα.

Σύσταση ”συσσώρευση” δίνει η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ σε σημερινή της ανάλυση για τη μετοχή της ΔΕΗ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η εταιρία αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρό ρυθμό αύξησης κερδών ανά μετοχή (34%) κατά το τρέχον έτος.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι θετικό στοιχείο αποτίμησης αποτελεί και η πιεσμένη κεφαλαιοποίηση της μετοχής σε σχέση με το προβλεπόμενο κύκλο εργασιών της τρέχουσας χρήσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ακρόπολις ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ για το σύνολο του 2002 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,32 δισ. ευρώ έναντι 3,07 δισ. ευρώ της περασμένης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2%. Σε ό,τι αφορά το 2004 σύμφωνα με την ανάλυση ο κύκλος εργασιών προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένος ήτοι κατά 5,3%.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το 2002 εκτιμάται, σύμφωνα πάντα με την Ακρόπολις, ότι θα σημειώσουν αύξηση κατά 41% και θα διαμορφωθούν στα 317,1 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο 2004 τα καθαρά κέρδη προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 25%, στα 396,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, βάσει της τεχνικής ανάλυσης της χρηματιστηριακής σημειώνεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά το τελευταίο τετράμηνο. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι έχουν παρατηρηθεί αντιστάσεις στα επίπεδα των 13,50 ευρώ (ΚΜΟ 30 ημερών) και στην περιοχή των 13,90 – 14 ευρώ. Η ανάλυση καταλήγει ότι συνίσταται αποχή με την προσδοκία ευνοϊκότερων τεχνικών ενδείξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v