Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία τίθεται άμεσα η ΛΑΡΚΟ

Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνει πτωχευτική διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ εντός της εβδομάδας. Τι διαμήνυσαν τα στελέχη της ΔΕΗ στον υπουργό. Το πάρτι των επιδομάτων, πριμ και της δωρεάν στέγης.

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία τίθεται άμεσα η ΛΑΡΚΟ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Θρυαλλίδα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν για τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ από 217 εκατ. το 2015 και σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ, ήταν η τελευταία απόφαση της Ευρ. Επιτροπής να ζητήσει από το δικαστήριο της Ε.Ε. την επιβολή στη χώρα μας ημερήσιο πρόστιμο για κάθε μέρα μη συμμόρφωσής της ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων 135,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτής της απόφασης, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μετέφερε στον κ. Χατζηδάκη την άρνηση των στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας να υπογράψουν και να εγκρίνουν οποιαδήποτε ευνοϊκή απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να διωχθούν, μελλοντικά, ποινικά…!

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία χρωστά στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ, ενώ και λίαν προσφάτως, φέρεται να έπαυσε ξανά να καταβάλλει οφειλές από την τελευταία ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη.

Όλα δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με την αναζήτηση ιδιώτη, αφού πουληθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, προκειμένου να αναλάβει το υγιές κομμάτι της επιχείρησης, η οποία μετρά 56 χρόνια ζωής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη λύση, κατόπιν και σχετικής συμφωνίας με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να «παγώσει» και στη συνέχεια να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας.

Η ΛΑΡΚΟ πέραν των 340 εκατ. ευρώ που οφείλει προς τη ΔEH, χρωστά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι στιγμής η βιομηχανία να έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔEΗ με 11,4%. Ο εξοπλισμός της ΛΑΡΚΟ είναι απαρχαιωμένος και για τον εκσυγχρονισμό του, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καθαρών περιβαλλοντικών λύσεων ως προς την παραγωγική της δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ. Με τα χρέη και τις ζημιές, κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θέλει να αποκτήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Το πάρτι των πριμ…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια, με συλλογική ευθύνη κυβερνήσεων, διοικήσεων των εταιρειών καθώς και συνδικαλιστών, επικρατεί ένα καθεστώς παχυλών μισθών κι επιδομάτων παρά το γεγονός της πάγιας χρεοκοπημένης κατάστασης.

Η ΛΑΡΚΟ απασχολεί 1.196 εργαζόμενους. Το 2016 (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εργολάβους), το εργατικό κόστος που περιλαμβάνει τα πριμ παραγωγικότητας τα οποία καταβάλλονται είτε η εταιρεία έχει κέρδη είτε ζημίες, ανήλθε σε 52,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 31% των πωλήσεων του 2016 (164.7 εκατ. ευρώ) και 26% του πρόσφατου (ιστορικού) μέσου όρου πωλήσεων των περίπου 200 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Πριμ παραγωγικότητας αλλά και ετοιμότητας, όπως κι επιδόματα γαλοπούλας και οβελία… εκτίναξαν το μισθολογικό κόστος.

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

-Το κόστος μισθοδοσίας (με στοιχεία 2016) υπερβαίνει ακόμη και ενός 73.000 ευρώ τον χρόνο για εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία.

-Πέρα από μισθούς και τα επιδόματα που καταβάλλονται εύλογα (γάμου, τέκνων, κ.λπ.), η ΛΑΡΚΟ καταβάλλει ακόμη (μεταξύ άλλων) πριμ παραγωγής, επίδομα ετοιμότητας, επιδόματα γαλοπούλας και… οβελία.

-Το πριμ παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο και καταβάλλεται κάθε χρόνο, ακόμη και αν είναι ζημιογόνα η χρήση. Για παράδειγμα, το 2007 με κύκλο εργασιών 550 εκατ. και κέρδη 23 εκατ., το πριμ παραγωγής ήταν 6,2 εκατ. Το 2017, με το ένα τρίτο του τζίρου (180 εκατ.) και ζημιές 67 εκατ., καταβλήθηκε πριμ ύψους 4 εκατ.

Για έναν μηχανικό, η πρόσθετη αυτή αμοιβή κυμαίνεται στα 300 ευρώ τον μήνα.

-Το επίδομα ετοιμότητας καταβάλλεται μία ή δύο φορές το δίμηνο σε στελέχη και εργαζόμενους, για να προστρέξουν αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αμοιβή για την ετοιμότητα κυμαίνεται για ένα στέλεχος στα 1.000 ευρώ.

-Το επίδομα γαλοπούλας τα Χριστούγεννα είναι 40 ευρώ και αρνιού το Πάσχα 100 ευρώ.

Με τα παραπάνω και τα άλλα ισχύοντα επιδόματα, ο μηνιαίος μισθός ενός εργοδηγού με 30ετή προϋπηρεσία διαμορφώνεται στις 4.363 ευρώ ενώ για έναν μηχανικό με 3ετή προϋπηρεσία φθάνει στις 3.673 ευρώ.

Και δωρεάν στέγη…

Η εταιρεία, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, παρέχει δωρεάν σπίτια με «φως, νερό, τηλέφωνο» όχι μόνο σε εργαζόμενους, αλλά και σε εργολάβους και πρώην υπαλλήλους που παραμένουν «με το έτσι θέλω» σε αυτά.

Η εταιρεία εφαρμόζει και γενναιόδωρο στεγαστικό πρόγραμμα ενώ υπάρχει ακόμη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων σε ιδιωτική εταιρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το δε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» παράλληλα, κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς η ΛΑΡΚΟ αφενός δεν έχει πληρώσει τα ασφάλιστρα την τελευταία τριετία, αλλά επιπλέον έχει παρακρατήσει τις εισφορές των εργαζόμενων, αλλά δεν τα έχει αποδώσει στην ασφαλιστική εταιρεία…

Το πρόγραμμα παροχής κατοικίας στους εργαζόμενους εφαρμόζεται στον οικισμό Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη και στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και περιλαμβάνει, εκτός από τη στέγη, και τα κόστη διαμονής (νερό, ρεύμα, τηλέφωνο). Όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας, στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη έχουν δοθεί κατοικίες όχι μόνο σε υπαλλήλους της ΛΑΡΚΟ αλλά και σε τρίτους (όπως σε εργαζόμενους εργολάβων και σε εργολάβους).

Στον οικισμό της Λάρυμνας διαμένουν περίπου τριακόσιες οικογένειες και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα το φαινόμενο μη επιστροφής κατοικιών από τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν αποχωρήσει, καθώς επίσης και κατοχή διαμερισμάτων από εν ενεργεία εργαζομένους οι οποίοι μένουν εκτός του οικισμού, αλλά εξακολουθούν να κάνουν χρήση του παλαιού δικαιώματός τους.

Σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη, η ΛΑΡΚΟ καλύπτει τους εργαζόμενους και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους με ιατροφαρμακευτικό συμβόλαιο. Επιπλέον έχει συναφθεί Ομαδικό Ασφαλιστήριο Ζωής- Συνταξιοδοτικό που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τη ΛΑΡΚΟ με συμμετοχή και των εργαζομένων με παρακράτηση από τον μισθό τους (8,5 % και 1% αντίστοιχα). Η μηνιαία δαπάνη για το συνταξιοδοτικό διαμορφώνεται σε 200.000 ευρώ για την εταιρεία συν 22.000 ευρώ από τις παρακρατήσεις των εργαζομένων.

Ωστόσο η ΛΑΡΚΟ κατέβαλε για τελευταία φορά την εισφορά της τον Σεπτέμβριο του 2016 ενώ οι εισφορές των εργαζομένων, αν και παρακρατούνται από την εταιρεία, έχουν να αποδοθούν από τον Μάιο του 2018. Και επιπλέον, υπάρχει άνοιγμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων περίπου οκτώ εκατομμυρίων προς ασφαλισμένους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v