Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

Φιλόδοξα σχέδια για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων αλλά και την αύξηση των χορηγήσεων κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Πώς αποτιμά την πορεία της οικονομίας. Το σχόλιο για το ΛΕΠΕΤΕ και η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

«Σημαντικός στρατηγικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να καταστεί η πρώτη επιλογή των πελατών. Βάλαμε γερά τα θεμέλια με το τριετές πλάνο μετασχηματισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υγιής, σύγχρονη, ισχυρή και φιλική προς τον πελάτη τράπεζα», τόνισε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, κίνηση που θα αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαια της τράπεζας. 

Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο και στην ανανέωση της διοικητικής ομάδας της τράπεζας ανέφερε ότι η δημιουργία αυτής της νέας διοικητικής ομάδας παράγει ήδη αποτελέσματα και σε αντιδιαστολή με το παρελθόν «δουλεύουμε ομαδικά».

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόνισε ότι «αδιαμφισβήτητα εισέρχεται σε μια περίοδο ομαλοποίησης και ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των επενδυτών μετά την πρώτη θετική τους ανταπόκριση στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα δώσει ώθηση στα μεγέθη της οικονομίας αλλά και στη ζήτηση για νέα δάνεια». Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση που παρατηρείται στην οικονομία της Ευρώπης, η οποία επηρεάζει και τη χώρα μας.

Μένοντας στα μεγέθη της οικονομίας αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, παρότι το ποσοστό της είναι σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα, την αύξηση της αξίας των ακινήτων, η οποία βοηθά και τα δανειακά χαρτοφυλάκια και στη ζήτηση των χορηγήσεων η οποία έχει επιστρέψει σε θετικά επίπεδα στο μέτωπο των επιχειρήσεων (σ.σ. στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι σύντομα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και τα νοικοκυριά).

Κλείνοντας τον σχολιασμό για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι το 2020, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνει ότι θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό.

Το ΛΕΠΕΤΕ

Λίγες ώρες πριν τις εθνικές εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας για τις επικουρικές συντάξεις, χωρίς τη συναίνεση της τράπεζας, θύμισε ο CEO του ομίλου. «Ο νόμος δεν ευσταθεί νομικά και είμαι σίγουρος ότι τα λάθη θα διορθωθούν σύντομα. Η διοίκηση της τράπεζας και εγώ είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρεθεί μια συμφέρουσα λύση για όλες τις πλευρές».

Ο Π. Μυλωνάς αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο και αφορούν στη μείωση των κόκκινων δανείων, μέσω των δύο πακέτων αθροιστικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αυτών που έπονται για το β' εξάμηνο της χρονιάς, καθώς η τράπεζα έχει αποφασίσει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της ως το τέλος του 2019 κατά 4,4 δισ. ευρώ, με στόχο στο τέλος του 2022 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να πέσει στο 5%.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κος Μυλωνάς στην πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, γεγονός που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις κυρίως στην ενέργεια και στον τουρισμό, καθώς και στις υποδομές.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, εκτιμήθηκε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας θα βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της με τους πελάτες και σε συνδυασμό με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, όπου τους τελευταίους 12 μήνες η ΕΤΕ αυξάνει διαρκώς τα μερίδιά της, θα βελτιώσουν σημαντικά τα έσοδα.

Τέλος, ο CEO στάθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα οι απλές τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονται εξ ολοκλήρου ψηφιακά και για τον λόγο αυτό η τράπεζα έχει μειώσει τους τελευταίους 12 μήνες κατά 20% (δηλαδή 90) τα καταστήματά της και κατά 13% (1.200 άτομα) το προσωπικό της.

Στο ίδιο ύφος, με αιχμή το νέο μοντέλο διοίκησης, την ενότητα και την ομοψυχία που το χαρακτηρίζει, κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο οργανισμό με διαφάνεια, αξιοκρατία που θα στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τους μετόχους μας. Η ΕΤΕ έχει αλλάξει σελίδα και το πρόγραμμα μετασχηματισμού της είναι μοναδικό για τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα».

 

* Δείτε όλη την ομιλία στη Στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v